Gazete Vatan Logo

Washington’un başarısızlığı! 'Türkiye’nin PKK ile ilgili kaygılarını anlayamıyoruz'

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi ve Suriye eski Özel Temsilcisi James Jeffrey, Ankara’nın terör örgütü PKK ile ilgili kaygılarının ABD’de anlaşılmamasını “Washington’un başarısızlığı” olarak niteledi.

Washington’un başarısızlığı! 'Türkiye’nin PKK ile ilgili kaygılarını anlayamıyoruz'

ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ülkesinin Türkiye’nin PKK ile ilgili kaygılarını anlayamamasını “Washington’un başarısızlığı” diye nitelerken, “Biden’ın Ortadoğu’da ne istediği net değil” dedi.

Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi ile iş birliği içinde Konrad-Adenauer-Stiftung tarafından düzenlenen “İstanbul Güvenlik Konferansı 2022” dolayısıyla Türkiye’ye gelen Jeffrey, ABD’nin Ortadoğu politikasını ve bölgede Türkiye ile iş birliğine dair Milliyet’e önemli değerlendirmelerde bulundu.

Washington’un başarısızlıklarından birinin, ABD ve uluslararası global sistem için güvenlik endişesi olarak gördüğü şeylere odaklanması olduğunu kaydeden Jeffrey, “Bu bir başarısızlık. ABD gerçekten Türkiye’nin PKK endişesini anlıyor mu? İsrail’in Hizbullah ve Hamas’a yönelik endişesini ya da Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudilerin Husilerle ilgili endişelerini gerçekten anlıyor mu? Eğer bu saydığım endişeleri anlasaydık, daha iyisini yapardık” ifadelerini kullandı. “Anlayamadığımız için Suudilerle, BAE ile sorun yaşıyoruz, uyuşmazlıklarımız var, Türkiye ile de aynı şekilde” diyen James Jeffrey, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“ABD entelektüel olarak Türkiye’nin durumunu anlıyor. PKK bu yüzden terör listesinde ve Türkiye’ye çok çeşitli hassas destekler verdik. Fakat bu endişeyi içselleştirmiyoruz. Orantısal olarak ABD’nin 5’te biri büyüklüğündeki bir ülkede, PKK terörü nedeniyle 40 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve bunun 11 Eylül’de ölen insan sayısının en az 100 katına denk geldiğini söylediğimde, anlamaya başlıyorlar. Ama durumu bu şekilde netleştirmezseniz, Amerikalıların kendilerini Türklerin yerine koyması zor. Bu, sadece Türklere karşı bir şey değil. Çok fazla düşman çok fazla müttefik var, herkes lütfen bana odaklan diyor.”


‘ÇOK HEVESLİYDİK’
Suriye konusuna da değinen James Jeffrey, Donald Trump döneminde, Ruslar üzerinden Türkiye ile Esad yönetimi arasında bir çözüm yolu bulmaya çalıştıklarını ancak bugün bunun çok zor olduğunu belirtti. Bunun nedeninin Joe Biden yönetiminin Ortadoğu politikası olduğunu vurgulayan Jeffrey şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Çünkü Biden yönetimi, İran’la nükleer anlaşma ötesinde Ortadoğu’da ne istediği konusunda net değil. Biden yönetimi aslında genel olarak bizim Trump yönetiminde uyguladığımız, belli bir düzeyde de John Kerry’nin ortaya koyduğu politikaları izledi. Ancak bunu büyük bir hevesle yapmıyor. Biz çok hevesliydik. Biden yönetimi Suriye’ye odaklanacak tek bir kıdemli kişiyi seçmedi. Sadece mevcut politikayı sürdürüyor.”

İSRAİL TÜRKİYE’Yİ CİDDİYE ALIYOR
ABD yönetiminde görevliyken İsrail ile Türkiye’nin yakınlaşması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çok emek verdiğini vurgulayan James Jeffrey, “İsrailliler Türkiye’yi çok ciddiye alıyor” dedi. İsrail eski başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gidişi sonrası Türkiye-İsrail ilişkilerin çok daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Jeffrey, “İsrailliler Suriye’de, Doğu Akdeniz’de, ekonomi ve ticaret konusunda, Türkiye’nin büyük bir oyuncu olduğunu biliyor. Bu sebeple İsrail, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye çalışacaktır. Hükümetteyken, İsrail-Türkiye ilişkilerine çok emek vermiş biri olarak, bence ilişkiler daha da iyi olacak” ifadelerini kullandı. (Fatma Gülçin Kabasakallı/Milliyet)

Haberin Devamı