Gazete Vatan Logo

Ömür boyu hapse mahkum edilmişti serbest bırakıldı! Parkta gömülü halde bulunan kurbanın ailesinden yeni hamle

ABD'nin Baltimore kentinde Hae Min Lee parkta gömülü halde bulunmuştu. Genç kızın erkek arkadaşı Adnan Syed cinayet iddiasıyla ömür boyu hapse mahkum edildi. Adnan Syed'in mahkumiyeti olayda muhtemel iki şüphelinin daha olduğu gerekçesi ile bozularak ev hapsine çevrilmişti. Hae Min Lee'nin ailesinden Adnan Syed için yeni hamle geldi.

Ömür boyu hapse mahkum edilmişti serbest bırakıldı! Parkta gömülü halde bulunan kurbanın ailesinden yeni hamle

Baltimore kentinde 1999 yılında 18 yaşındaki kız arkadaşı Hae Min Lee'yi öldürdüğü gerekçesi ile 2000 yılında ömür boyu hapse mahkum edilen Adnan Syed hakkındaki tüm suçlamalar düşürüldü. Syed’in avukatı Erica Suter yaptığı açıklamada, "Sonunda Adnan Syed özgür bir adam” ifadelerini kullanarak, Syed’in masum olduğunu ve işlemediği bir suçtan dolayı yıllarca hapis yattığına dikkat çekti. Woodlawn Lisesi'nde okuyan Lee’nin cesedi Baltimore'daki Leakin Park'ta gömülü halde bulunmuştu.

Hae Min Lee ve Adnan Syed

Savcıların, 1 yıl süren yeniden soruşturma aşamasında Lee cinayetinde iki muhtemel şüphelinin daha olduğunu ortaya çıkarmasının ardından Baltimore Bölge Hakimi Melissa Phinn, soruşturmayı yürüten savcıların talebini dikkate almış, 20 Eylül’de Syed hakkındaki hükmün "hak ve adalet adına" bozulmasına, ev hapsine alınmasına ve davanın yeniden görülmesine karar vermişti.

Hapse girdiğinde 19 yaşında olan Syed, her zaman masum olduğunu ve kız arkadaşı Lee öldürmediğini iddia etmiş ve son 20 yılda yaptığı tüm temyiz başvuruları reddedilmişti.

Haberin Devamı

Savcılar soruşturmalarını tamamlamalarının ardından mahkemeye, 42 yaşında olan Syed'in masum olduğunu iddia etmediklerini, ancak artık "mahkumiyetin bütünlüğüne" güvenmediklerini ve Syed'in en azından yeniden yargılanması gerektiğini ifade etmişlerdi. İsimlerini vermedikleri iki muhtemel şüpheli hakkında yeni bilgiler bulduklarını söyleyen savcılar, söz konusu şüphelilerin kimliklerinin polis tarafından bilindiğini ve ancak kanunun gerektirdiği şekilde mahkemeye açıklanmadığını aktarmıştı.

YENİ BİLGİLER BULUNDU

Savcılar, kilit bir tanığın ve cinayeti araştıran dedektifin güvenilmez olduğuna karar vermiş, Syed'in cep telefonu verilerine dair şüphe uyandıran yeni bilgiler bulduklarını aktarmışlardı.

Hae Min Lee'yi öldürmüş olabileceği düşünülen kişilerden birinin Ronald Lee Moore olduğu tahmin ediliyor. Hae Min Lee’nin ölümünden birkaç gün önce cezaevinden çıkan Ronald Lee Moore, benzer birçok suç işlemişti. Hae Min Lee’nin öldüğü 1999 yılında Ronald Lee Moore’un Maryland'de bir dizi hırsızlık, faili meçhul cinsel saldırı ve cinayet vakasının şüphelisi olduğu belirtilmişti. Alakasız bir suçtan 2008’de yakalanan Ronald Lee Moore, cezaevine götürülürken intihar etmişti.

Haberin Devamı

Chicago merkezli radyo istasyonu WBEZ tarafından üretilen "Seri" adlı podcast ile 2014 yılında söz konusu dava dünya çapında dikkatleri üzerine çekmişti. Podcastin bölümleri dinleyiciler tarafından 340 milyondan fazla kez indirilmişti.

KURBANIN AİLESİNDEN YENİ HAMLE
22 yıl hapis yattıktan sonra Maryland mahkemesince cezası ev hapsine çevrilen Adnan Syed için Hae Min Lee'nin ailesi harekete geçti. Ailenin iddiasına göre Syed'in hapis cezasını bozmak için yürütülen soruşturmanın yeterince kanıt sağlamadığı ve gizli yürütüldüğünü savunuyor. Temyiz başvurusunda bulunmak için harekete geçen aile, Syed'in duruşmasının yeniden yapılmasının ve gerekli kanıtların sağlanmasını istiyor.