Gazete Vatan Logo

Nükleerde anlaşma yok iddiası

İsmini açıklamayan Avrupalı müzakereci, İran ile nükleer görüşmelerde teknik konuların yüzde 90'ında anlaşma sağlandığının doğru olmadığını iddia etti.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesi ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer müzakerelerde isminin açıklanmasını istemeyen Avrupalı müzakereci, "İran, teknik konuların yüzde 90'ında anlaşma sağlandığını söylüyor ancak bu doğru değil" dedi.

İsviçre'nin Lozan kentinde devam eden nükleer görüşmelerin dördüncü gününde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan müzakereci, görüşmelerin zorlu geçtiğini ve İran ile anlaşmaya varacaklarından emin olmadığını söyledi.

Görüşmeler sırasında teknik konuların ele alındığını ifade eden yetkili, "İran, teknik konuların yüzde 90'ında anlaşma sağlandığını söylüyor ancak bu doğru değil. Anlaşmaya varılması için İran'ın atması gereken çok adım var" diye konuştu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, dün teknik konuların yüzde 90'ında anlaşma sağlandığını ve bir konu üzerinde hala görüş ayrılığı olduğunu söylemişti.

İran'ın, müzakerelerde sağlanacak anlaşmanın BM Güvenlik Konseyi tarafından da onaylanması gerektiği yönündeki açıklamasıyla ilgili soruya müzakereci, "Bu konuda başarılı olacaklarını sanmıyorum" cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Zarif, 31 Mart'ta varılması planlanan çerçeve anlaşma için pazartesi gününden beri görüşmeler gerçekleştiriyor. Görüşmelere bugün 5+1 ülkeleri de katıldı.

Nükleer görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar yeniden uzatılmıştı.

Haberin Devamı