Gazete Vatan Logo

Mısır'da yönetim orduda!

'Cumhurbaşkanı değilsin'

Mısır'da yönetim orduda!

Mısır’da G.Kurmay Başkanı el Sisi, kendisini göreve getiren Cumhurbaşkanı Mursi’yi bu sözlerle görevden aldı. Devlet televizyonda muhalifler ve dini liderlerle birlikte yol haritasını açıklayan el Sisi, “Anayasa askıya alındı, parlamento feshedildi. Kurulacak teknokrat hükümeti 9 ay ila 1 yılda seçime gidecek” dedi...

Mısırda yönetim orduda

Mısır’da iki yıl önce 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini 28 gün süren ayaklanmayla deviren halk, onun yerine iktidara gelen Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye 4 günde havlu attırdı.

TAHRİR MEYDANI'NDAN CANLI YAYIN


Gösteriler 30 Haziran’da başladı

20 gün önce isyan başlatan muhalefet Mursi’nin göreve gelişinin yıldönümü olun 30 Haziran’da dev bir isyan hareketi başlattı. Kalabalığı “Baltacılar” olarak niteleyen Mursi, “Ben seçimle geldim. İktidarı ele geçirmenin yolu sandıktan geçer” diyerek istifa çağrılarına kulak tıkadı.
Mısırda yönetim orduda
Mısır lideri tansiyonu düşürmek yerine kendi yandaşlarını örgütleyip sokağa döktü. 30 Haziran’da milyonlarca muhalif gösterici Mısır genelinde sokaklara döküldü. Aynı saatlerde gösteri yapan Mursi yandaşları ise sadece 30 bin kişiyi toplayabildi. Muhalefetin istifa etmesi için 24 saat süre verdiği Mursi, “Seçimle gelen sokak protestolarıyla gitmez. Adres sandıktır” çıkışı yaptı. O güne kadar halk isyanına karşı tarafsız bir tutum takınan ordu, yaptığı açıklamayla Mursi’ye halkın taleplerinin karşılanması için 48 saat süre verdi. Ordunun verdiği ultimatomu geri çekmesini isteyen Mursi dün devlet televizyonuna çıkarak ulusa seslendi. Şeffaf ve demokratik seçimlerle iktidara geldiğini belirten Mursi, Anayasal rejimin alternatifi olmadığının altını çizerek, “Meşruiyetin korunması için gerekirse ölürüm” açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı olarak hukuka bağlı olduğunu vurgulayan Mursi, “Rejimin hamisiyim. Devrimin çalınmasına müsaade etmeyin” ifadelerini kullandı. Mursi ayrıca diyalog çağrısında bulunduğu halka cihad ilan etmeyeceklerinin de altını çizdi.

Mısırda yönetim orduda

Mısır'da 3 özel kanalın daha yayını durduruldu

Mısır'da El Cezire televizyonunun ardından 3 özel televizyon kanalının daha yayınları kesildi.

Ordunun yönetime el koymasının ardından dini içerikli yayın yapan "Mısır 25", "el-Hafız" ve "en-Nur " televizyon kanallarının yayınları güvenlik güçlerince durduruldu. Kanal çalışanlarının tamamının gözaltına alınarak, bilinmeyen bir yere götürüldüğü ifade edildi.

Katar'ın El Cezire Mübaşir kanalına baskın yapan güvenlik güçleri, kanal müdürünün de aralarında bulunduğu 27 kişiyi gözaltına almıştı. El-Cezire kanalından yapılan açıklamada, çalışanlarının güvenliğinden Mısırlı yetkillerin sorumlu olduğu belirtilerek, derhal serbest bırakılmaları talep edilmişti.

Ordu ilk cevabı Facebook’tan verdi

Mısır ordusu ise Mursi’ye dün Facebook’tan cevap verdi. Son saatlerin yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Gerekirse halkın korunması için ölmeye hazırız” denildi. Mısır merkez Bankası, tüm banka şubelerine yaptığı uyarıda, “Askerin açıklaması öncesinde bankalar kapansın” çağrısında bulundu. Ordu, verdiği 48 saatlik ültimatomun dolmasına saatler kala, Mısırlı din adamları, siyasi partiler ve gençlerle bir araya geldi. 16:30’daki sürenin dolmasına bir saat kala Mısır ordusu zırhlı araçlarla devlet televizyonunun binayı güvenlik çemberine aldı. Sürenin bitimine dakikalar kala istifa etmeyeceğini yineleyen Mursi, “Ordu taraf tutmasın, siyasi krizden çıkış için muhaliflerle birlikte ulusal uzlaşı hükümeti kuralım” çağrısında bulundu.
Mısırda yönetim orduda
Mursi kışla misafirhanesinde...

Başkent Kahire ve diğer 20 kentte milyonlarca kişi sokaklara dökülerek ordunun yapacağı açıklamayı beklemeye başladı. Verilen süre doldu. Askeri birlikleri Kahire sokaklarına ve özellikle Mursi destekçilerinin bulunduğu bölgelere konuşlandırmaya başlayan ordu, güvenlik gerekçesiyle başkent Kahire’nin Salah salim banliyösündeki Cumhuriyet Muhafızları kışlasındaki misafirhanede tululan Mursi’ye “Artık cumhurbaşkanı değilsin” bildirisi yaptı. Ordu dün akşam saatlerinde de devlet televizyonundan açıklama yaparak hükümete el koyduklarını ve anayasayı askıya aldıklarını açıkladı.
Mısırda yönetim orduda
Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mursi’nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi’nin “Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım” dediği ifade edildi. n DIŞ HABERLER

EZHER ŞEYHİ TAYYİB

‘İki zarardan büyüğü, hafifi ile defedilir...’

Mısır Genelkurmay Başkanı El Sisi’nin açıklamalarının ardından konuşan El Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed el-Tayyib,“Mısır şimdi iki seçenekle karşı karşıya, tatlısı dahi acı. En acısı ise halkın karşı karşıya gelerek kanının dökülmesidir.Bu krizden çıkış için, ‘iki zarardan büyüğü, hafifi ile defedilir’ fıkıh kaidesi uyarınca erken seçim yapılmasını destekledim’’ dedi.
Mısırda yönetim orduda
UKC SÖZCÜSÜ BARADAİ

‘Yol haritası devrimin gidişatını düzeltecek’

Mısır’da liberal ve sol eğilimli partileri bünyesinde barındıran muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (UKC) Sözcüsü Muhammed el-Baradai, ordunun yönetime el koyma kararı için, “Ordunun ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla ortaya koyduğu yol haritası, 25 Ocak devriminin gidişatını düzeltme, erken seçime gitme amacını taşıyor” diye konuştu.



PARTİLERE OPERASYON

Çok sayıda Mursi yanlısı gözaltında

Mısır’da Hürriyet ve Adalet Partisi, Müslüman Kardeşler ve Vasat Partisi mensubu bazı kişilerin tutuklandığı bildirildi. Birçok yerde Müslüman Kardeşler’e (İhvan) ait ofis ve bürolarda polisin arama yaptığı belirtilirken, gözaltına alınanların sayısına dair kesin bir bilgi bulunmuyor.
Mısırda yönetim orduda
Mursi ‘Darbeye karşı durun’ dedi
Bu arada İskenderiye’de Mursi yandaşları ile muhalifler arasında çatışma çıktı.

İŞTE ORDUNUN YOL HARİTASI

MISIR’da dün Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden almadan önce muhalefet ve dini liderlerle bir araya gelen Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdul Fettah El Sisi, devlet televizyonundan açıkladığı yol haritasını da Sünni aleminin en yüksek dini otoritei olan el Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kardinal Tovadros ve muhalefet liderlerinden Muhammed Baradei ile birlikte okudu.

G.Kurmay Başkanı el Sisi: İktidar değil, halk için...

G.Kurmay Başkanı El Sisi, ordunun halkın kendisinden destek istediğini gördüğünü belirterek, “İktidara gelmek ya da saltanat sürmek için değil, halkın çıkarlarına hizmet etmek ve devrimi korumak için. Bu mesaj, orduya Mısır’ın her tarafından ulaştı” dedi. Cumhurbaşkanı Mursi’nin salı gecesi yaptığı konuşmanın halkın hevesleri ve taleplerine karşı olduğunu kaydeden General Sisi, ‘’Bu da, silahlı kuvvetlerin önde gelen siyasetçileri, din adamları ve gençlik liderleriyle danışmalarda bulunmasını gerektirmiştir. Bu danışmalara katılanlar de, birleşik ve güçlü bir Mısır toplumu inşa etmek için bir yol haritası üzerinde uzlaşmışlardır” dedi.
Mısırda yönetim orduda
AYM Başkanı Cumhurbaşkanı

İşte ordunun açıkladığı yol haritası:

- Anayasa geçici olarak askıya alındı.

- Anayasa Mahkemesi Başkanı, seçim yapılana kadar Cumhurbaşkanlığı görevini yürütecek.

- Parlamento fesh edildi. Geçici teknokrat hükümeti kurulacak.

- ‘Tarafsız’ olacak geçiş hükümeti 9 ay ila 1 yıl görev süresi olacak, geçiş hükümetine asker liderlik edecek.

- Her kesimden katılımın bulunduğu Anayasa komisyonu, yeni bir taslak hazırlayacak. Anaya üzerinde tüm taraflar tam uzlaşma sağladıktan sonra seçime gidilecek.

MURSİ YANDAŞLARI MEYDANI TERK ETMİYOR...


Mısır ordusunun yönetime el koyduğu saatlerde Nasır semtinde toplanan 100 bine yakın Mursi yandaşı, dağılmayınca bölgeye sevk edilen zırhlı personel taşıyıcılarla dolu askerler tarafından kordon altına alındı. Ordunun yapacağı açıklama beklenirken Nasır semtindeki Rabiatül Adeviyye Camii önünde toplanan Mursi’nin taraftarları akşam namazına durdu. Mursi taraftarları, namazdan sonra ordunun yönetime el koyduğunu açıklamasına sert tepki gösterdi. Bazı göstericilerin de bu sırada çatışma ihtimaline karşı taş stoklamaya başladığı görüldü. Mursi’yi destekleyen Müslüman Kardeşler’e ait sopalı güvenlik timi de kalabalığın etrafında kordon oluşturdu. Kalabalığın, “El Sisi meşru değil, İslam geliyor, burayı terk etmeyeceğiz” diye slogan attığı gözlendi.

Nur Partisi: Kan dökülmesin

Nur Partisi Genel Sekreteri Celal Merre, G.Kurmay Başkanı Sisi’nin açıklamalarını “Mısır’ı kaostan kurtarmak ve kan dökülmesin diye onayladık” dedi.

Sniper, yandaşları hedef aldı: 23 ölü

Mısır ordusu ile Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi arasında dün yaşanan söz düellosunun ardından muhalifler ile iktidar yanlıları arasında çatışma çıktı. Başkent Kahire, İskenderiye ve Giza kentlerinde yaşanan çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetti. Kahire Üniversitesi yakınında ve İskenderiye’deki olaylar sırasında bir grubun kalabalığa ateş açtığı ve 200 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ölenlerden 16’sının Mursi yanlısı olduğu belirtildi. El Arabiya televizyonu, özellikle Mursi yandaşlarına aparmandan sniper ateşi açıldığını öne sürdü. El Arabiya’nın yayınladığı videoda, sniper’in Müslüman Kardeşler üyesi olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı