Gazete Vatan Logo

Milyon dolarlık F-35 kazası! Pilot itiraf etti, gerçek ortaya çıktı

Milyon dolarlık F-35 kazası geçtiğimiz aylarda ülke gündemine bomba gibi düşmüştü. İngiliz Kraliyet Donanması’na ait HMS Queen Elizabeth’e bağlı olan F-35 savaş uçağı kalkış sırasında denize çakılmıştı. Kazadan kurtulan pilot her şeyi itiraf etti. Gerçek aylar sonra ortaya çıktı. İşte haberin detayları...

Milyon dolarlık F-35 kazası! Pilot itiraf etti, gerçek ortaya çıktı

Kasım 2021’de Mısır’ın Akdeniz açıklarında görev alan İngiliz Kraliyet Donanması’nın amiral gemisi HMS Queen Elizabeth, oldukça enteresan bir kaza ile dünya gündemine oturdu.

Bir uçak gemisi olan HMS Queen Elizabeth’in üzerinde bulunan en popüler uçaklardan birisi de şüphesiz ki Lockheed Martin’in ürettiği F-35 Lightning II’ydi. Sık sık gemiden kalkış yaparak devriye uçuşları yapılan bu uçaklar, mürettebatın da ilgisini oldukça çekiyordu.

2,7 MİLYARLIK FELAKET KAMERADA

Gemi mürettebatından olduğu iddia edilen bir kişi, Hux ismiyle bilinen pilotun F-35 ile gemiden kalkışını görüntülemek için cep telefonuyla kayıt almaya başladı ve felaket tam da bu anda meydana geldi.

Hux, kullandığı 120 milyon sterlin (yaklaşık 2,7 milyar TL) değerindeki uçak ile kalkış esnasında birtakım problemler yaşadı ve geminin ucundan yukarı kalkacağı yerde denize doğru düşmeye başladı. Görüntülere anbean yansıyan felakette Hux’un son anda fırlatma koltuğu ile kurtulduğu görülürken uçak ise Akdeniz’e çakıldı.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin 617. Filosu’nda görevli Hux ise korkunç kazadan boynunda kesikler ve diğer ufak yaralanmalarla kurtulmayı başardı.

Haberin Devamı

"HER ŞEYİ DENEDİM AMA..."

Korkunç kazanın üzerinden 1,5 yıla yakın süre geçtikten sonra ilk kez açıklamalarda bulunan Hux, şu ifadeleri kullandı:

Acil durum gücünü kullanmaya çalıştım, bu işe yaramadı. Daha sonra güçlü bir şekilde fren yapmaya çalıştım ancak bunun da bir faydası olmadı. Her şeyi denediğimi düşündüm ve artık düşeceğimden emindim. Düşmeden saniyeler önce bunun yaşanacağını fark ettim.

Uçağın düşeceğini anladığı anda fırlatma koltuğunu aktif ettiğini söyleyen Hux, bu şekilde havaya fırladı ve çakılmaktan kurtuldu.

Havada paraşütü açıldıktan sonra aşağı baktığını söyleyen Hux, “Birkaç saniye sonra geminin uçuş güvertesini altımda görünmeye başladığını fark ettim” şeklinde konuştu.

UÇAKTAN KAÇTI AMA ÖLÜM RİSKİ SÜRDÜ

Paraşütü ile inişe geçmeye başlayan Hux, yalnızca birkaç metre ile geminin güvertesine inmeyi başardı. Hux buradan kayıp aşağı düşseydi geminin altında kalma ihtimali ile karşı karşıya kalabilirdi.

Haberin Devamı

Posta'da yer alan habere göre; korkunç kazanın, İngiliz BBC’nin ‘The Warship: Tour of Duty’ isimli belgeseli için görüntü almak için Hux ile röportaj yapıldıktan sonra meydana geldiği belirtilirken denize çakılan F-35 savaş uçağı büyük zorluklarla denizden çıkarıldı.

Görüntüler sosyal medyaya bomba gibi düşerken birçok kişi F-35’in genel konseptini suçladı. Bazıları ise problemin pilotta olduğunu öne sürdü. Görüntüleri paylaştığı belirlenen bir asker ise kısa süre sonra tutuklandı.

SEBEBİ AYLAR SONRA ORTAYA ÇIKTI

Kazadan yaklaşık 10 ay sonra yapılan araştırmalar sonuç verdi ve kazanın, uçağa bakım yapan mürettebatın yağmur örtüsünü çıkaramaması olduğu ortaya çıktı.

Savunma Güvenlik İdaresi'nin hazırladığı raporda, uçak kalkarken motor alımının içinde 'tek bir boş motor alımı' olduğunu ve bu da hava akışını motora iletmeyen ve kalkış girişimini engellediği belirtti.

Raporda kazanın ‘büyük ihtimalle insani bir hatadan’ dolayı olduğu söylendi.

Haberin Devamı