Gazete Vatan Logo

Litvanya Kaliningrad'a giden trenlere izin vermedi Rusya çıldırdı! NATO ülkesine savaş tehdidi...

Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ederken kriz NATO ülkesine sıçramak üzere. Avrupa'nın göbeğindeki Rus toprağı Kaliningrad'a giden trenlere geçiş izni verilmemesi Moskova'nın gözünün dönmesine yol açtı, hem Kremlin hem de Rusya Dışişleri Bakanlığı tehditler savurdu.

Litvanya Kaliningrad'a giden trenlere izin vermedi Rusya çıldırdı! NATO ülkesine savaş tehdidi...

Ukrayna'yı işgal etmesiyle savaşı patlatan Rusya'yı çıldırtan hamle Litvanya'dan geldi.. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta devam eden şiddetli çatışmalarda, yeni hafta Pazartesi sabaha karşı Rus topçularının Sumi'deki Seredino-Budskaya'ya saldırılarıyla başladı. Seredino-Budskaya, Ukrayna-Rusya sınırının sıfır noktasında yer alıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bu sabah yaptığı bilgilendirmede Rus işgalcilerin Ukrayna birliklerinin önünü kesmek için hava saldırılarına başvurduğu kaydedildi. Harkov çevresinde Rus güçlerinin yoğun şekilde top atışları yaptığını belirten Ukrayna, haftalardır sokak çatışmalarına sahne olan Severodonetsk'te silah sesleri kesilmiyor.

Lugansk Valisi Sergey Hayday, Severodonetsk yakınlarındaki Metelkin köyünde Ukrayna birliklerinin kontrolü kaybettiğini duyurdu.

Rus işgalciler, Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Lugansk'ta ele geçiremedikleri tek yer olan Severodonetsk'i ana hedef olarak belirlemiş durumda. Rus ordusu Lugansk'a yığınak yapmayı sürdürüyor. Yük trenleriyle gönderilen T-80BV Rus tanklarının görüntüsü, sosyal medyada paylaşıldı.

Haberin Devamı

BOYKO KULELERİNE FÜZE
Vladimir Putin'in 2014 yılında işgal ettiği bir diğer Ukrayna toprağı Kırım açıklarında ise Rus petrol sondaj kulesi Ukraynalıların saldırısına uğradı. Rus yanlısı yerel yetkililer, üç sondaj kulesinin vurulduğunu ve yangın çıktığını bildiriyor. Ukrayna medyası ise, hedef alınan Boyko Kuleleri'nin 2014'te Rus işgalcilerin eline geçen Ukrayna firması Chornomornaftogaz'a ait olduğunu yazdı.

ODESA'DA PATLAMALAR
Halihazırda Ukrayna'nın bir numaralı ihracat merkezi olan Karadeniz kıyısındaki Odesa'da da gün içinde patlamalar oldu. Rus donanmasının Karadeniz'i kapatması nedeniyle Ukrayna milyonlarca ton tahılını ihraç edemiyor ve küresel bir kıtlık krizi ihtimali var.

Avrupa Birliği, bugün yaptığı açıklamada Rusya'nın tahıl sevkiyatını engellemesinin 'gerçek bir savaş suçu' olduğunu belirtti. Ablukanın derhal kaldırılmasını isteyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ittifakın Moskova'yı hedef alan yaptırımlarının gıda ve gübreyi kapsamadığını hatırlattı.

Haberin Devamı

 

Ukrayna, savaşın Donbas'a taşınmasıyla ilerleme kaydeden Rus işgalcileri durdurmak için Batılı ülkelerden 'acil' şekilde ağır silah talep ediyor. NATO ise, Ukrayna'daki savaşın yıllarca sürebileceğini ve Rus işgalcilere karşı silah göndermeye devam edeceğini duyurdu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı'nın Kiev'i uzun süre boyunca desteklemeye hazır olması gerektiğini kaydedip Ukrayna'ya verilecek daha modern silahların, büyük kısmı Rus işgali altında bulunan Donbas'ın geri alınması ihtimalini artıracağını söyledi.

LİTVANYA'YA AÇIK TEHDİT
Rusya, bugün Avrupalı bir NATO üyesini açık şekilde tehdit etti. Moskova, Avrupa'nın göbeğindeki toprağı Kaliningrad'a giden trenlere izin vermeyen Litvanya'dan kısıtlamaları 'derhal' kaldırmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, AB yaptırımları gereği alınan önlemleri 'düşmanca' kısıtlamalar olarak tanımladı, geri adım atılmaması halinde Moskova'nın ulusal çıkarlarını korumak için harekete geçeceği tehdidini savurdu. Moskova'da büyükelçisi bulunmayan Litvanya'nın en üst düzey diplomatı da Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Haberin Devamı

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise, eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Litvanya'nın hamlesini 'benzeri görülmemiş' kelimesiyle niteledi.

Baltık ülkesi Litvanya Rusya'dan Kaliningrad'da giden malların geçişini geçen hafta yasakladı. Yasak, AB yaptırım paketinde yer alan kömür, metaller, inşaat malzemeleri ve ileri teknoloji ürünlerini kapsıyor.

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana tarihi yaptırımlarla yüz yüze. Rus ekonomisi şimdilik ayakta dursa da yaptırımların özellikle gelecekte çok ciddi hasar vermesi bekleniyor.

İNGİLTERE: CEPHEDE RUSYA'YLA YÜZLEŞMEYE HAZIR OLMALISINIZ
İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini görüşmeye hazırlanan NATO ülkeleri ise, Ukrayna işgaliyle alarm durumuna geçti. Hafta sonu konuşan İngiltere'nin yeni genelkurmay başkanı General Sir Patrick Sanders, cephede Rusya ile yüzleşmeye hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Geçen hafta göreve başlayan Sir Patrick, tüm ordu mensuplarına bir mesaj gönderdi. BBC tarafından görülen 16 Haziran tarihli mesajda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, İngiliz ordusunun ülkeyi korumaya ve kara savaşlarına hazır olması gerektiğini gösterdiğini vurguladı.

Sir Patrick, ordunun Rusya'yı yenecek bir kapasiteye sahip olması gerektiğini belirtti.

General Sir Patrick, 1941'den bu yana Avrupa'da kıtanın büyük güçlerinden birine karşı kara savaşı yürütme ihtimali varken göreve başlayan ilk genelkurmay başkanı olduğuna dikkat çekti ve ekledi:

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, ana varlık nedenimizi tekrar vurguluyor: İngiltere'yi savunmak, karada savaşmaya ve kazanmaya hazır olmak, gücümüzle Rus saldırganlığını caydırmak. Dünya 24 Şubat'tan bu yana değişti ve şimdi müttefiklerimizle birlikte savaşarak Rusya'yı yenilgiye uğratabilecek bir orduya sahip olma ihtiyacı yüksek. Hedefim ordunun mobilizasyonu ve modernizasyonunu hızlandırmak, NATO'yı güçlendirmek ve Rusya'nın Avrupa'nın daha fazlasını işgal etmesinin önüne geçmek. Bizim neslimiz, orduyu Avrupa'da bir savaşa daha hazırlaması gereken nesil."

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, önümüzdeki yıllarda kesintilere maruz kalacak orduya bakış açısını değiştirdi. İngiltere'de savunma harcamaları 2016-17'den bu yana reel olarak her yıl 3 milyar sterlin arttı. 2010-17 arasında ise reel rakamlarla 6,6 milyar sterlinlik bir kesinti yapılmıştı.

ISS Global Military Balan 2020 raporuna göre Rusya gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 4,14'ünü ordusuna ayırırken İngiltere'de bu oran yüzde 2,33.