Gazete Vatan Logo

Köylüler şaşkın! 12 gün boyunca dönen koyunların gizemi çözüldü

Çin'de meydana gelen olay dünyayı şaşkına çevirdi. Çin’in İç Moğalistan Özerk Bölgesi’ne bağlı Baotou’daki bir çiftlikte onlarca koyun bir daire oluşturarak 12 gün boyunca hiç durmadan dönmeye devam etti. Dünya manşetlerinde yerini alan görüntünün ardından koyunların aralıksız dönerek çember oluşturmasının nedeni ortaya çıktı. İşte haberin detayları...

Çin'in kuzeyinde yer alan bir çiftlikteki koyun sürüsünün ağıl içinde halka oluşturarak 12 gün boyunca dönmesi, güvenlik kamerasına yansımıştı. Sosyal medyada viral haline gelen video, koyunların neden bu şekilde hareket ettiğine dair şüphe uyandırmıştı.

Koyunların sürüdeki diğer koyunları taklit ettiği biliniyor. Bunun nedeni ise avcılardan kaçmak ve grubun güvenliğini sağlamak için öndeki hayvanı takip etme iç güdüsüdür. Ancak uzun bir süre boyunca senkronize hareket etmesi alışılmadık bir durum.

İngiltere'nin Hartpury Üniversitesi Ziraat Bölümü profesörü Matt Bell, koyunların bu alışılmadık hareketine bir açıklama getirdi.

'BU İYİ DEĞİL'

Bell, "Koyunlar uzun süredir ağıldaymış gibi görünüyor. Bu da ağılda olmanın yarattığı hayal kırıklığı ve sınırlı alan nedeniyle tekrarlanan bir daire çizme davranışına yol açabilir. Bu iyi değil" dedi.

Çin'deki haber kaynakları, koyunların bu davranışı en az 12 gündür tekrarladığını yazdı. Koyunların belirli aralıklar durup durmadıkları ise kesin değil.

Haberin Devamı

DİĞER AĞILLARDA SORUN YOK

Adı Miao olarak açıklanan çiftlik sahibi, başlangıçta bu davranışları tekrarlayan yalnızca birkaç koyunun olduğunu ancak yavaş yavaş sürüdeki diğer koyunların da aynı şeyi yapmaya başladığını söyledi. Çiftlikte 34 ağıl olduğu ve yalnızca 13. ağıldaki koyunların garip davrandığı açıklandı.

Posta'da yer alan habere göre; bazı uzmanlar bu davranışın bakteriyel bir hastalık olan listeriosis, yani 'döngü hastalığı' olduğunu öne sürdü. Toprak, yiyecek ya da dışkı yoluyla bulaşan bakteriler nedeniyle hayvanlarda bu davranışa rastlanabiliyor.

Hastalığın diğer semptomları ise iştahsızlık, depresyon ve koordinasyon eksikliği olarak açıklanıyor. Çiftlik hayvanlarındaki listeriosis dönme hareketine neden oluyor ve iyileşme olasılığı son derece nadir görülüyor.

Hastalık genellikle canlıyı 2 gün içinde öldürüyor. Bu nedenle koyunların nasıl bu kadar uzun süre döndüğü konusunda hastalık ihtimali göz ardı ediliyor.