Gazete Vatan Logo

İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan gelen tepkiler

NATO, BM gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra birçok ülkenin devlet başkanından kınama mesajı geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Filistin Devlet Başkanı Abbas, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Katar Emiri Al Sani ve Kuveyt Emiri es-Sabah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Fransa, İsrail ve Ukrayna'nın Ankara büyükelçilikleri Türk halkıyla dayanışmalarını göstermek için bayraklarını yarıya indirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, bu suçu işleyenlerin ve onları azmettirenlerin hesap vereceklerinden emin olduğunu ifade etti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız"

İstanbul'daki terör saldırısına dünyadan gelen tepkiler

İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısına, NATO, BM gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra birçok devlet başkanından kınama mesajı geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin yazılı açıklamasında korkunç terör eylemini kınadığını belirtti.

Stoltenberg, "Kalbim, bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybedenler, yaralılar ve Türkiye halkıyla. Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız." dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da saldırıyı kınayarak, saldırı nedeniyle Türk halkı ve Hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da kınama mesajında, "Dün akşam Türkiye yeniden terörizmle sarsıldı. Fransa, terör belası karşısında Türkiye'nin yanındadır." değerlendirmesinde bulundu. Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği de resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'daki terör saldırısı sonrasında büyükelçilik bayraklarının yarıya indirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de terör saldırısını şiddetle kınayarak, teröre karşı mücadeleyi sürdürdüklerini bildirdi. Margvelaşvili, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yaptığı açıklamada, "İstanbul'da meydana gelen iki patlamadan dolayı derin üzüntü duyuyorum. Gürcistan, terörün bu acımasız yüzünü şiddetle kınıyor ve teröre karşı mücadeleyi sürdürüyor. Saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ile dayanışma içindeyiz ve yaralılara acil şifalar diliyoruz." dedi.

Ortadoğu'dan tepkiler

Filistin, İran, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Tunus'un yanı sıra Ürdün ve Suriye'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da İstanbul'da dün düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Haberin Devamı

Filistin resmi haber ajansı VAFA'nın haberine göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırıda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdi. Terör eylemlerini kesinlikle reddettiklerini ve kınadıklarını vurgulayan Abbas, "Filistin, terörle mücadelede Türkiye ve halkı ile dayanışma içerisindedir. Terörle mücadele etmek ve kökünü kazımak için uluslararası ve bölgesel çabaları seferber etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de açıklamasında saldırıyı kınayarak, Türk halkı ve hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sundu. Bölge ve dünya ülkelerinin teröre karşı işbirliği yapmak suretiyle terör örgütlerine "ezici" cevap vermesinin zorunlu olduğunu belirten Kasımi, İran'ın terörle mücadelede tüm ülkelerle iş birliğine hazır olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise kardeş Türkiye devletinin terörle mücadele konusundaki kararlı çabalarında tam bir dayanışma halinde olunduğu belirtilerek, "Ülkenin istikrarını sarsmaya yönelik bu terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerimizi iletiyoruz." ifadelerine yer verildi.

BAE Dışişleri Bakanlığı da ülkenin güvenliği, istikrarı ve vatandaşlarını hedef alan terör saldırılarında Türkiye'nin yanında yer aldığını ve bu tür tehlikeli felaketlerle mücadelede dünya ülkelerinin birbirine destek vererek koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiği açıklamasında bulundu.

Ürdün Hükümet Sözcüsü ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed el-Mumani yaptığı açıklamada, ülkesinin korkakça terör eylemini kınadığını ve terörle mücadelede Türkiye'nin yanında yer aldığını belirtti.

Tunus Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında, terör saldırılarında Türkiye'nin yanında yer alındığı vurgulanarak, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dilekleri iletildi.

Haberin Devamı

Ürdün'deki İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, saldırının, "İslam dinine aykırı, insan aklı ve ruhunun kabul edemeyeceği, korkakça bir terör eylemi" olarak nitelendirildi. Suriye'deki İhvan ile SMDK da İstanbul'da düzenlenen çifte terör saldırısını kınayarak, ülkenin güvenlik ve istikrarını hedef alan saldırılarla mücadelede, kardeş Türkiye ve halkının yanında yer aldıklarını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını kınadı. İsrail Hükümeti haftalık olağan kabine toplantısında konuşan Netanyahu, “İsrail, İstanbul’da düzenlenen terör saldırılarını kınamaktadır.” dedi. Türkiye’den de İsrail’de düzenlenen “terör saldırılarını” kınama talebinde bulunan Netanyahu, “Terörü önlemenin yolu, tutarlı bir duruş sergileme ve karşılıklı dayanışmadır.” ifadelerini kullandı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını kınadı, Türk halkına başsağlığı diledi. Rivlin’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri yer alırken, “İsrail Devleti ister İstanbul’da olsun ister Brüksel’de olsun ister Kudüs’te olsun, terörün her türlüsünü kınıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani de İstanbul'da dün yaşanan terör saldırısını kınadı. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de saldırıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul Beşiktaş'ta dün gece yaşanan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Terör saldırısı sonucu onlarca polis ve sivil hayatını kaybederken çok sayıda kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türkiye hükümetine ve halkına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, saldırıda hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye telgrafı gönderdi. Katar Emiri, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileklerinde bulundu. Erdoğan'a taziye mesajı gönderenler arasında Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da bulunuyor.

Beyaz Saray'dan kınama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, ABD'nin, İstanbul'daki terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

Price, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, bugün İstanbul'da çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına sebep olan terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır." ifadelerine yer verdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise resmi Twitter hesabından, "İstanbul'daki saldırıyı kınıyorum. Düşüncelerim, olaydan etkilenenlerle birliktedir. Birleşik Krallık, terörle mücadelede Türkiye ile çalışmaya kararlıdır." ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'den gece aldıkları haberlerden dolayı sarsıldıklarını belirtti. İstanbul'un bir kez daha hunharca yapılan iki terör saldırısının hedefi olduğunu ifade eden Steinmeier, onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, yüzün üzerinde kişinin de yaralandığını kaydetti. Dışişleri Bakanı Steinmeier, bu eylemle mümkün olduğu kadar çok insanın hedef alınmasının "haince" olduğuna vurgu yaptı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, Azerbaycan'ın Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğu belirtti. Açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenler için taziye dileklerinde bulunuldu.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de İstanbul'daki terör saldırısı ile ilgili, “Allah anavatanımız Türkiye’yi korusun.” dedi. Atambayev, “Türkiye’deki terör olayları beni çok üzüyor. Allah Türkiye’yi korusun. Anavatanımızı korusun. Allah, Türkiye’ye destek versin. Terör olayları bitsin. Türkiye Cumhuriyeti'ne barış diliyorum. Türk halkının ve devletin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.

Balkan ülkelerinden de kınama geldi

Kosova, Bosna Hersek, ve Romanya dün akşam İstanbul'da meydana gelen terör saldırısına tepki gösterdi.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'daki bombalı saldırıya ilişkin haberler nedeniyle endişe duyduğunu belirterek, "Kosova, mutlu zamanlarında da böylesine kötü anlarında da Türkiye'nin yanındadır. Adalet, mutlaka galip gelecektir." ifadesini kullandı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Terörizm ve aşırıcılık sınır tanımayan küresel güvenlik tehdididir. Bu nedenle, bu tehdide karşı ortak mücadele etmek zorunluluktur." dedi.

Romanya Savunma Bakanı Mihnea Motoc, sosyal medyadaki resmi Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Romanya’nın, İstanbul'daki terör saldırısını güçlü şekilde kınadığını belirterek “Teröre karşı mücadele veren Türkiye ve ittifakının yanındayız.” ifadelerini kullandı. "Dost ve müttefik" Türkiye’yi yasa boğan İstanbul’daki terör saldırısından dolayı üzüntü içinde bulunduğunu belirten Bakan Motoc, hiçbir mazereti olmayan ve amaçlarına ulaşamayacak bu terör saldırısını şiddetli bir şekilde kınadığını belirtti. Kederli ailelere taziyelerini dile getiren Bakan Motoc, "Türkiye’nin terörle mücadelesinde, yeri ve şekli ne olursa olsun dostumuz ve müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız." ifadelerini kullandı

Putin'den Erdoğan'a taziye mesajı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'daki terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Kremlin'in resmi internet sitesinde de yayımlanan mesajında Putin, alçakça ve ahlak dışı gerçekleştirilen saldırıyı kınadığını belirterek, bu suçu işleyenlerin ve onları azmettirenlerin hesap vereceklerinden emin olduğunu ifade etti. Putin, terör saldırısında ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifa dileklerini iletti.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Tamas Menczer, saldırı hakkında, "Avrupa Birliği'nin güvenliği, Türkiye'nin istikrarı ile başlar. Bu yüzden bu tür saldırılar Avrupa Birliği'ne karşı da yapılmıştır.'' ifadesini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hüseyin Özgürgün, yazılı açıklamasında, "Bu tür hain saldırılar ana vatan Türkiye'nin güçlü konumunu ve yükselişini durduramayacaktır. Güçlü Türkiye ve inançlı Türk halkı bunun üstesinden gelebilecek güç ve kudrettedir." dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İstanbul'da dün gece düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı göndererek, "Bu terör saldırısını lanetliyoruz. Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte ve kararlı mücadele yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz." vurgusu yaptı. Aliyev, "Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıyı kınadığını duyurdu. Bakan Stephane Dion paylaşımında, "Kanada, bugün İstanbul'da meydana gelen ölümcül saldırıyı kınıyor. Düşüncelerimiz mağdurlar, aileleri ve Türkiye halkı ile birlikte" ifadelerini kınadı.

AP'nin Çek üyesinden "PKK ve DEAŞ'e daha fazla hoşgörüye hayır" mesajı

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) yetkileri, İstanbul'daki terör saldırısını kınayarak, Türkiye'yle dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul'daki terör saldırısına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Olaydan yaklaşık 15 saat sonra yapılan çok kısa açıklamada, saldırı "çifte terör eylemi" olarak nitelendi. Hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostlarına "içten" başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilenen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"AB, Türkiye ve halkıyla süregelen dayanışmasını yineliyor. Tüm terör eylemlerini güçlü şekilde kınadığımızı yeniden teyit ediyor ve terör tehdidiyle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliği yapma konusunda devam eden kararlılığımızı dile getiriyoruz."

Türkiye'de yaşanan önceki terör eylemlerine ilişkin resmi açıklamaların aksine bu kez, "terör saldırılarının kınandığı" ifadesine yer verilmesi dikkati çekti.

AB kurumları yetkililerinin çoğunun duyarsız kaldığı İstanbul'daki terör saldırısına ilk tepkiler, kısa sosyal medya mesajlarıyla geçiştirilmişti.

Mogherini ve Hahn'ın yanı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un kısa sosyal medya açıklamalarında, saldırının terör eylemi olarak nitelendirilmemesi ve terör ifadesinin kullanılmaması tepki çekmişti. AB kurumları ve yetkilileri, Paris, Brüksel ve Nice terör saldırılarından sadece dakikalar sonra tepki vermişti.

AP Başkanı Schulz, saldırıdan sonra sosyal medyada yaptığı ve içinde "terör" ifadesi geçmeyen, "Kalbim, Türk vatandaşları ve saldırı kurbanlarının aileleriyle beraber, onlarla dayanışma içindeyim." şeklindeki mesajıyla yetindi ve herhangi bir resmi açıklamada bulunmamıştı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise açıklamasında, "Çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan terör saldırılarını kınıyoruz. Türk halkına ve hükümetine en derin taziyelerimizi gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt yazılı açıklamasında, İstanbul'daki terör saldırısını "şiddetle" kınadığını belirterek, hayatını kaybedenlerin aileleri ve Türk halkının yanında olduklarını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Çek üyesi Tomas Zdechovsky, terör örgütü PKK'ya daha fazla hoşgörü gösterilmemesini ve AP'deki faaliyetlerinin yasaklanmasını istedi.

Sosyal medya üzerinden saldırıya tepki gösteren Zdechovsky, "PKK ve DEAŞ'e daha fazla hoşgörüye hayır." ifadesini kullanarak, bu örgütlerin AP'deki faaliyetlerine de yasak getirilmesini istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Zdechovsky'e yazdığı cevabında, "Teşekkür ederim Tomas, AB kurumları ve üye devletlerden görmek istediğimiz şey tam da bu." ifadesini kullandı.

Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin durdurulmasını isteyen, PKK ve FETÖ konusundaki tutumu nedeniyle de Ankara'nın tepkisini çeken AP Türkiye Raportörü Kati Piri de, yazılı herhangi bir açıklama yapmazken, tepkisini sadece sosyal medya mesajıyla gösterdi. AB Komisyonu ise,olaydan 15 saat sonra toplam 78 kelimeden oluşan bir açıklamayla saldırıyı kınadı

Büyükelçiliklerden tepkiler

ABD, Rusya, İngiltere, Avustralya, Almanya ve Ukrayna'nın Ankara büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyonu, İstanbul'daki terör saldırısına tepkilerini Twitter hesaplarında ortaya koydu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, dün İstanbul'da düzenlenen terör saldırısına ilişkin yaptığı paylaşımda, "Kalplerimiz ve dualarımız bu gece İstanbul halkıyla birlikte. Bu geceki korkak saldırıyı kınıyor, teröre karşı yanında yer aldığımız Türk halkının cesaretine saygı duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği de İstanbul'da meydana gelen terör saldırısından dolayı Türk halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, terör saldırısını kınadığını kaydederek, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dileğinde bulundu. Moore, "O polisler, yüzleri olmayan üniformalar değillerdi, evlat, kardeş ve babaydılar. Bu barbarlığı hiçbir şey meşru gösteremez." mesajını paylaştı.

Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen da mesajında, "Avustralya, dün İstanbul'da gerçekleştirilen zalim terör saldırısını bütünüyle kınamaktadır. Düşüncelerimiz ve dualarımız etkilenen herkes için." ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ise hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, acılarını paylaştıklarını belirtti.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği mesajında, İstanbul'daki "korkakça terör saldırılarını en şiddetli şekilde kınadıklarını" vurgulayarak, "Terör bir kez daha iğrenç yüzünü gösterdi. Almanya terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanında durmaktadır. Hayatını kaybedenler için yastayız, düşüncelerimiz onların yakınlarında. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği de İstanbul'daki terör saldırısı sonrası Türkiye ile dayanışma için büyükelçilik bayraklarının yarıya indirildiğini bildirdi.

Elçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bunun gibi olaylar zaman aşımına uğramamalı ve tekrar edilmemeli. İstanbul'daki masum insanların canını alan terör saldırısını kınıyoruz. Ölenlerin ailesine taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Na'eh de elçiliğin sosyal medya üzerindeki Facebook hesabından elçilikte bayrağın yarıya indirildiğini belirterek, "İstanbul'da meydana gelen hain saldırıyı kınıyor ve yaralılara acil şifalar diliyorum." dedi.