Gazete Vatan Logo

İsrail-Hamas savaşında son dakika... İsrail ordusu Gazze'de taktik değiştirdi

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 7 Ekim tarihinden itibaren Gazze topraklarında devam ediyor. Kritik bölgedeki savaş 20'nci gününe girerken Gazze'den gelen haber ile İsrail ordusunu yeni taktiği gün yüzüne çıktı. Her gün bombalanan Gazze'de hayatını kaybeden siviller için ABD Başkanı Biden'dan gelen skandal açıklama tepkilere neden olurken Rusya Devlet Başkanı Putin'den gelen açıklama ise gündemin ilk sırasına yerleşti.

İsrail-Hamas savaşında son dakika... İsrail ordusu Gazze'de taktik değiştirdi

7 Ekim tarihinde başlayan İsrail-Hamas çatışmaları Gazze'de sivil ktliama dönüşmüş durumda. İsrail'e adeta koşulsuz destek veren ABD Başkanı Joe Biden skandal bir açıklamaya imza attı. Bölgede 2 bin 700'ün üzerinde çocuğun öldüğü hatırlatılan Biden bu açıklamaları inandırıcı bulmadığını belirtti. Biden'ın sözlerine tepki yağdı. ABD Temsilciler Meclisi'nden İsrail'e tam destek gelirken Rusya Devlet Başkanı Putin'den dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yapan bir savaş uyarısı geldi.

İSRAİL TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

İsrail'in Gazze'ye olası kara operasyonu dünyanın bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ederken IDF'den sürpriz bir hamle geldi.

IDF, Gazze'ye girdi. Yapılan açıklamada operasyon 'hedefli bir baskın' olarak duyurulurdu.

IDF, birliklerin çok sayıda altyapıyı ve tanksavar güdümlü füze fırlatma pozisyonlarını vurduğunu söyledi. IDF, askerlerin baskından sonra bölgeyi terk ettiğini duyurdu. İsrail'in gece baskını askeri uzmanlar olarak İsrail'in yeni taktiği olarak yorumlandı.

Analist Elijah Magnier, İsrail ordusunun bir gecede kuzey Gazze'ye düzenlediği kısa kara operasyonunun, Filistinli savaşçıların hazırlık ve yeteneklerini test etme stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Al Jazeera'ye konuşan Magnier 'İsrail ordusunun yeni bir yaklaşımını görüyoruz; normalde yaptıkları gibi bir süre kalmak yerine sadece birkaç saat sonra geri çekildikleri küçük baskınlar' dedi.

Bunun ABD'nin Irak'ta uyguladığı taktik ile paralellik gösterdiğine vurgu yapan Magnier şu ifadeleri kullandı;

'ABD'nin Irak'ta yaptığı şey buydu: Maruz kalacakları ateş miktarını görmek için çok hızlı girip çıkıyorlardı ve daha büyük bir saldırıya hazırlanana kadar bunu farklı yerlerden yapıyorlardı.'

Uzmanlar böyle bir yaklaşımın, ne bekleneceğine dair istihbarat eksikliğinden kaynaklandığının altını çiziyor.
Başka bir deyişle Gazze'de ordusunu tam olarak neyin beklediğinden emin olamayan IDF, bu tip baskınlar ile hem Hamas'ın kabiliyetini ölçüyor hem de bölge hakkında bilgi edinmeye çalışıyor.

Magnier bu durum için şu değerlendirmeyi yapıyor;
'On binlerce Hamas ve İslami Cihad savaşçısının kendilerini beklediğini biliyorlar, ancak Filistin direnişinin ne tür bir hazırlığa sahip olduğuna dair yeterli istihbarat ve bilgiye sahip değiller.'

Magnier, ayrıca İsrail askerlerinin öyle ya da böyle Gazze'ye girdiğini göstererek iç kamuoyunu tatmin etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

İsrail ordusunun aynı zamanda son derece düşmanca bir ortama girmenin getirdiği psikolojik engeli kırarak kendi morallerini de yükseltmesi gerekeceğini belirten Magnier 'Çünkü er ya da geç içeri girmek zorunda kalacaklar' dedi.
Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 704'ü çocuk ve 1584'ü kadın, 364'ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyurdu.

İSRAİL'DEN GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİNE TANKLARLA BASKIN

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), dün gece Gazze Şeridi’nin kuzeyinde tanklarla baskın düzenledi. IDF, baskının ‘savaşın sonraki aşamalarına hazırlık’ kapsamında yapıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

IDF’ten yapılan açıklamada, “Givati Tugayı komutasındaki IDF güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, savaşın sonraki aşamalarına hazırlıkların bir parçası olarak tankların kullanıldığı bir baskın gerçekleştirdi. Faaliyet kapsamında kuvvetler çok sayıda teröristin yerini tespit edip saldırdı, terörist altyapılarını ve tanksavar mevzilerini imha etti. Birlikler görevin sonunda bölgeden ayrıldı” denildi.

Batı medyası, söz konusu baskında kara araçlarının kullanılmasına dikkat çekerek, bunun kara harekatına yönelik hazırlık olabileceğini belirtti.

BIDEN GAZZE'DEKİ ÖLÜ SAYISINA İNANMIYOR

Gazze'deki can kaybı 6 bin 500'ün üzerine çıktı. Bölgeden gelen görüntüler trajedinin boyutunu gözler önüne sererken ABD Başkanı Biden'dan tepki çeken bir açıklama geldi.

 

Biden, Filistinlilerin Gazze'deki ölü sayısına 'güvenmediğini' söyledi. Biden, Filistinli rakamlara neden şüpheyle yaklaştığını söylemedi. Beyaz Saray basın toplantısında Biden'a, Gazze'de 2 bin 700'den fazla çocuğun öldürüldüğü hatırlatıldı ve bunun İsrail'in sivil ölümlerini azaltmaya yönelik ABD çağrılarını görmezden geldiği anlamına gelip gelmediği soruldu.

Haberin Devamı

Biden, 'Bana söyledikleri şu: Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok. Masumların öldürüldüğüne eminim ve bu, savaş açmanın bedelidir. "Fakat Filistinlilerin açıkladığı rakamlara güvenmiyorum' dedi.

 

ABD'nin en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Biden'ın Gazze'deki Filistinli kayıpların sayısına şüphe düşüren "şok edici ve insanlık dışı" açıklamalarını kınadı

LİBYA'DAN İSRAİL'İ DESTEKLEYEN ÜLKELERİN DİPLOMATLARINA: ÜLKEDEN AYRILIN

Libya parlamentosu, İsrail'in Gazze'de Hamas'la mücadelesinde ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya'yı hedef alarak "destekleyen" ülkelerin büyükelçilerinin ayrılmasını talep ett.

 

BIDEN BİR KEZ DAHA NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'mevcut kriz' sonrasında 'kalıcı barışa giden yolu' görüştü. Beyaz Saray'a göre Biden ve Netanyahu ayrıca Hamas'ın elindeki esirlerin 'yerini tespit etme ve güvenliğini sağlama' ve 'Gazze'den mümkün olan en kısa sürede ayrılmak isteyen yabancı uyruklulara güvenli geçiş sağlama yönünde devam eden çabaları' da ele aldı.

 

CELTIC TRİBÜNLERİ FİLİSTİN BAYRAĞI AÇTI

İskoçya’nın Celtic takımının binlerce taraftarı, Atletico Madrid ile yapılan Şampiyonalar Ligi karşılaşmasında Filistin bayrakları açtı. UEFA daha önce Celtic taraftarlarına bir İsrail takımı ile yaptıkları karşılaşma sonrası bu nedenle ceza vermişti. 7 Ekim saldırısı sonrası da Filistin halkına desteğini sürdüren Celtic tribünlerine takım yönetimi bayrak sallanmaması çağrısı yapmıştı.

Yapılan açıklamada, “Herkesin olduğu gibi taraftarlarımızın da kendi görüşlerini dile getirme hakkı olduğunun farkındayız. Herkese açık bir kulüp olarak, Celtic Park stadyumu da hepimizin” denildi. Taraftarlara yapılan çağrıda, İskoçya’daki ve dünyadaki topluluklarda yaşananların etkisi gerekçe gösterilerek “bu sırada Celtic Park’ta bayrak sallanmaması” istenmişti. Green Brigade isimli taraftar grubu, binlerce bayrağın stadyum dışında dağıtılacağını duyurmuştu.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN İSRAİL'E TAM DESTEK

ABD Temsilciler Meclisi, Mike Johnson'ın Meclis sözcüsü olmasından bu yana kabul edilen ilk yasada ezici bir çoğunlukla İsrail'i destekleyen bir kararı kabul etti. 10 milletvekili (9'u Demokrattı) hayır oyu verdi. Karar 412 oy ile kabul edildi.

PUTİN'DEN SAVAŞ UYARISI: ORTADOĞU'NUN ÖTESİNE YAYILABİLİR

Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail'in Hamas'la çatışmasının Ortadoğu'nun çok ötesine yayılabileceği konusunda uyardı ve Gazze'deki masum kadınların, çocukların ve yaşlıların başkalarının suçlarından dolayı cezalandırılmasının yanlış olduğunu söyledi.

 

Rus lider 'Bugünkü görevimiz, asıl görevimiz kan dökülmesini ve şiddeti durdurmaktır. Aksi takdirde krizin daha da tırmanması ciddi, son derece tehlikeli ve yıkıcı sonuçlar doğurur. Üstelik sadece Ortadoğu bölgesi için değil. Ortadoğu sınırlarının çok ötesine de yayılabilir' dedi.