Gazete Vatan Logo

İsrail - Hamas savaşında son dakika! İran Hamas'ın şartını dünyaya duyurdu

İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ederken kritik gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor. Gazze'deki can kaybı artarken ABD'den İsrail'de adeta soğuk duş etkisi yaratan bir haber geldi. Daha önce İsrail'e adeta sınırsız destek veren Biden'dan dikkat çeken bir Gazze uyarısı geldi. BM yaptığı açıklama ile Gazze'de temiz suyun tükendiğine dair uyarıda bulundu. İran ise rehineler ile ilgili flaş bir açıklamaya imza attı.

İsrail - Hamas savaşında son dakika! İran Hamas'ın şartını dünyaya duyurdu

Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalarında 10. gün geride kalırken sıcak bölgede son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor.

'150 BİN LİTRE YAKIT GAZZE'YE GÖNDERİLDİ'

Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında, yüzlerce tonluk yardım taşıyan kamyonlar uzun kuyruklar oluşturuyor. Gazze tarafında ise sınırı geçebilmek için bekleyen yabancı ülke pasaportlu Filistinliler var. Ancak yerel bir yetkilinin aktardığına göre, su ve kanalizasyon pompa istasyonlarında kullanılmak üzere yalnızca 150 bin litre yakıt Mısır’dan Gazze’ye gönderildi. Birleşmiş Milletler yetkilileri “benzeri görülmemiş bir insani felaket” yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Hastanelerdeki yakıtın 24 saat içinde biteceği söyleniyor. Bu, binlerce hasta ve yaralının hayatını tehlikeye atacak.

İSRAİL: YARIM MİLYON FİLİSTİNLİ GAZZE'NİN GÜNEYİNE GEÇTİ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Jonathan Conricus yaptığı açıklamada, yarım milyon Filistinlinin Gazze’nin güneyine geçtiğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, devam eden İsrail-Hamas çatışmaları nedeniyle daha fazla mültecinin sığınak arayışına girebileceğini belirterek, “Çok sayıda insanın komşu ülkelere göç etmesi konusunda büyük bir risk var” dedi.

Haberin Devamı

ABD VATANDAŞLARINI DENİZDEN TAHLİYE EDİYOR

Vatandaşlarını İsrail’den deniz yolu ile tahliye edeceğini açıklayan ABD, İsrail’in kuzeyindeki Hayfa Limanı’na cruise gemisi gönderdi. Bugün başlayan tahliyeler için çok sayıdaki ABD vatandaşı sabahın erken saatlerinde limana geldi.

İRAN'DAN 'REHİNE' AÇIKLAMASI

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını durdurması halinde Hamas'ın elindeki yaklaşık 200 rehineyi serbest bırakma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

11 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistinli Gazeteciler Sendikası 7 Ekim'de başlayan çatışmalardan bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

MISIR'DAN REFAH KAPISI AÇIKLAMASI: İSRAİL İZİN VERMİYOR

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Gazze'nin karşı karşıya olduğu durumu "tehlikeli" olarak nitelendirdi. Şükri Mısır'ın çatışma başladığından beri Refah sınır kapısını çalışır durumda tutmayı hedeflediğini ancak İsrail'in buna izin vermediğini söyledi.

Haberin Devamı

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: 2 BİN 750 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 2 bin 750 sivilin hayatını kaybettiğini, 9 bin 700 sivilin de yaralandığını duyurdu

İSRAİL: KUZEYDEKİ 28 YERLEŞİM YERİ TAHLİYE EDİLECEK

IDF’ten yapılan açıklamada, “Savunma Bakanlığı Ulusal Acil Durum Yönetim Otoritesi (NEMA) ve IDF, Lübnan sınırından 2 kilometreye kadar olan bölgede yaşayan kuzey İsrail sakinlerinin devlet tarafından finanse edilen misafirhanelere tahliye edilmesini öngören bir planın uygulamaya konulduğunu duyurdu. Planın uygulanması Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından onaylandı. Kısa bir süre önce Kuzey Komutanlığı yerel makamların başkanlarını kararla ilgili olarak bilgilendirdi” denildi

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından başlatılan operasyondan sonra Lübnan tarafından da İsrail’e saldırılar olmuştu.

Haberin Devamı

İsrail ile Hamas arasında çatışmalar devam ederken İsrail ordusunun Gazze'deki sivillere saldırısı tüm hızıyla devam ediyor. Netanyahu hükümeti Filistin topraklarına olası bir kara işgaline hazırlanırken ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin "büyük bir hata" olacağı konusunda uyardı.

Biden, insanların Gazze'den çıkmasının yanı sıra gıda ve su da dahil olmak üzere insani yardımın Gazze'ye ulaştırılmasına olanak sağlayacak bir insani koridoru desteklediğini söyledi.

Biden, 'İsrail'in savaş kurallarına göre hareket edeceğinden eminim' dedi. ABD başkanı ayrıca Hamas'ın tüm Filistin halkını temsil ettiğine inanmadığını ve grubun tamamen ortadan kaldırılmasını istediğini söyledi.

İSRAİL'DEN BIDEN'A YANIT

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, CNN'e verdiği röportajda ABD Başkanı Joe Biden'ın, Hamas'ı yok ettikten sonra Gazze'yi işgal etmenin 'büyük bir hata' olacağı yönündeki uyarısına yanıt vererek, İsrail'in 2 milyondan fazla Filistinliyi yönetmekle "hiçbir çıkarı olmadığını" söyledi.

Haberin Devamı

REFAH SINIR KAPISI AÇILIYOR

Refah sınır kapısı insani yardımlar ve yabancıların tahliyesi için bir kaç saatliğine açılacağı açıklandı. Açıklama ABD'nin İsrail büyükelçiliği tarafından yapıldı. ABD, İsrail ve Mısır ateşkesin 9:00'da başlamasında anlaştı.

AP: BIDEN İSRAİL GEZİSİ PLANLIYOR

Associated Press haber ajansı, Biden'ın önümüzdeki günlerde İsrail'e bir gezi yapmayı düşündüğünü söylüyor. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir yetkili, haber ajansına hiçbir şeyin kesinleşmediğini ve potansiyel başkanlık seyahatiyle ilgili iç görüşmeleri kamuya açık bir şekilde tartışamayacaklarını söyledi.

İRAN'DAN MÜDAHALE AÇIKLAMASI

İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının devam etmesi halinde İran'ın duruma müdahil olacağı iddialarına ilişkin İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Said Erivani, açıklamalarda bulundu. Erivani, İsrail'in doğrudan İran'ı hedef almaması halinde Tahran'ın çatışmalara müdahil olmayacağını belirterek, "İsrail, İran’a ya da çıkarları ve vatandaşlarına saldırmazsa, Tahran, Gazze’deki çatışmaya müdahil olmaz. Direniş kendisini savunacak güçtedir" dedi.

ABD basınında yer alan haberlerde, İran'ın BM aracılığı ile İsrail ve ABD'ye mesaj gönderdiği öne sürülmüş, mesajda İran yönetiminin "Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesi durumunda müdahale etmek zorunda kalacağını" bildirildiği iddia edilmişti.

ABD DEVREDE: HAMAS İLE ESİR PAZARLIĞI

Lübnan'da yayımlanan Al-Akhbar gazetesi, ABD'nin Gazze Şeridi'ne insani yardım sağlanması karşılığında Gazze'de kaçırılan sivillerin serbest bırakılması konusunda Hamas'a uzlaşma teklifi sunduğunu bildirdi. Üst düzey Hamas yetkililerine ve Hizbullah liderliğine yakın olan Abraham Al-Nim gazetesinin editörünün imzasını taşıyan habere göre, Hamas birkaç şart öne sürdü. Hamas'ın kaçırılanları yabancı uyruklu, İsrailli ve IDF mensubu olarak ayırdığı belirtiliyor.

'500 BİN KİŞİ KUZEY GAZZE'Yİ TERK ETTİ'

İsrail ordusunun uluslararası sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze’nin kuzeyinde şu ana kadar 500 bin insanın evlerini terk ettiğini söyledi, Hamas’ı ise güneye doğru gitmeye çalışanlara zorluk çıkarmakla suçladı.

Conricus, ordunun iki güvenli tahliye rotası çıkardığını, askeri operasyon aşamalarının tamamlanmaya başlamasıyla beraber de Gazze’nin siviller için güvensiz bir yer olabileceğini ifade etti.

Cuma günü güvenli olarak nitelendirilen bir yolda 70 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir soruya ise Conricus, ordunun sivilleri hedef almadığını söyleyerek yanıt verdi. Sözcü, basın toplantısı esnasında operasyonun doğasının bazen sivil kayıplardan kaçınmayı mümkün kılmadığını ima etti.

HİZBULLAH SALDIRISINDA 1 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜ

İsrail Savunma Kuvvetleri, dün Lübnan'dan Nurit karakoluna düzenlenen tanksavar güdümlü füze saldırılarında bir subayın öldürüldüğünü açıkladı. Saldırıların sorumluluğunu Hizbullah üstlendi.

 

HAMAS BÖLÜMÜ KALDIRILDI

Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas'ın faaliyetleri ya da politikalarının Filistinlileri temsil etmediğini söyledi. Venezuela lideri Nicolas Maduro ile görüşen Abbas'ın yorumlarını Filistin'in resmi haber ajansı Wafa'nın bildirdi. Söz konusu ifadeler daha sonra kaldırıldı ve nedeni henüz bilinmiyor.

ABD BASINI: REFAH SINIR KAPISI BİRKAÇ SAATLİĞİNE AÇILACAK

ABD medyası, halihazırda Gazze'yi dünyaya bağlayan tek yer olan Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının bugün birkaç saatliğine yeniden açılacağını yazdı. Bilgi henüz resmi kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.Mısır, İsrail bombardımanı nedeniyle geride kalan dokuz günde Refah geçişini birçok kez kapattı.

Kahire yönetimi ayrıca, topraklarına Gazze'den toplu bir mülteci akınını istemiyor.Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkanı Antony Blinken, Pazar günü Kahire'deydi ve Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile görüştükten sonra Refah sınır kapısının yeniden açılacağını söyledi. ABD basınındaki haberler, Blinken'ın açıklamalarından saatler sonra yayımlandı.

İsrail'in tahliye emriyle Gazze'nin kuzeyindeki yüzbinlerce insanın güneye kaçmasıyla Han Yunus ve çevresinde büyük bir kaos hakim. İnsanların sıkışıp kaldığı Gazze'de 600 kadar ABD'linin bulunduğu biliniyor.

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği de, Pazartesi sabah yayınladığı güvenlik uyarısında yolcuların Refah sınır kapısına yaklaşmak isteyebileceğini aktardı.Uluslararası yardım grupları da, Gazzelilere gönderilen yardımların ulaştırılabilmesi için Refah geçişinin açılmasını talep ediyor.

 

ABD'DE VAHŞET

ABD’nin Illinois eyaletinde 71 yaşındaki Joseph Czuba isimli bir Amerikalı, bir anne ve oğluna Müslüman olduğu gerekçesiyle bıçakla saldırdı.

26 kez bıçaklanan 6 yaşındaki çocuk öldü. 32 yaşındaki kadın ise yaralandı.Will County Şerif Bürosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Dedektifler, bu vahşi saldırıdaki her iki kurbanın da şüpheli tarafından Hamas ve İsrailliler arasındaki çatışmalar nedeniyle, Müslüman oldukları için hedef alındığını belirlemeyi başardı.

ABD Başkanı Joe Biden da Filistinli Amerikalı anne ve oğula yönelik saldırı için, "Bu korkunç nefret eyleminin Amerika'da yeri yoktur ve temel değerlerimize aykırıdır. Amerikalılar olarak bir araya gelmeli ve İslamofobiyi, bağnazlığın ve nefretin her türlüsüne karşı gelmeliyiz" dedi.

Czuba, birinci derecen cinayet ve cinayete teşebbüs ile nefret suçunda bulunmaktan yargılanacak.

Will County Şerif Bürosu, Cumartesi sabahı bir kadının ev sahibi tarafından saldırıya uğradığına yönelik ihbarda bulunduğunu söyledi.

Kadının, ihbarda banyoya kaçtığını ve saldırganı uzak tutmaya devam ettiğini söylediği ifade edildi.

Polis memurları olay yerine vardığında ise kadın ve oğlunu göğüs, gövde ve üst uzuvlarında çok sayıda kez bıçaklanmış halde buldu.

Her ikisi de hastaneye kaldırıldı, ancak çocuk daha sonra hayatını kaybettiCiddi şekilde yaralanan kadının hayati tehlikeyi atlattığı ifade edildi.Çocuğun ABD'de doğduğu, annesinin ise 12 yıl önce Batı Şeria'dan ABD'ye geldiği belirtildi.

'ÇATIŞMALAR TIRMANIRSA BU TÜM BÖLGE İÇİN BİR KABUS OLUR'

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Filistinlilerin Gazze’den Mısır’a taşınmasının ülkesi için 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. BBC Dünya Servisi’nde Newshour programına konuşan Safadi, insanların dağıtılmasının ve taşınmasının sorun için çözüm getirmediğini belirtti ve Gazzelilerin Gazze’deki güvenliği için çağrı yaptı.

Safadi, tüm insanların huzur ve haysiyetle yaşama hakkının olduğunu belirtti ve tüm dünyanın Filistinli ve İsrailli sivillerin ölümünü kınaması gerektiğini söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı “Ukrayna’ya su ve gıda yardımının kesilmesi savaş suçu sayılıyor da, aynısı Gazze’ye yapılınca neden sayılmıyor?” diye sordu.

Ürdün, Mısır ve Katar da dahil olmak üzere Arap ülkeleriyle birlikte esirlerin evlerine döndürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Yaşlı ve çocuk esirlerin serbest bırakılmasıyla ilgili ihtimallerin de sorulduğu Safad, perde arkasında çok fazla çalışıldığını söyledi ve şöyle devam etti:“Umutluyuz, bu rehinelerin serbest bırakılacağı, gerilimin duracağı bir noktaya ulaşacağımızı umuyoruz.”Safadi, çatışmanın geniş bir bölgeye yayılma olasılığı konusunda da uyarıda bulundu, "Eğer bu çatışma tırmanacak olursa ve gerçekten böyle bir tehdit de varsa, o zaman bütün bölgeyi saran bir kabus hakkında konuşacağız" ifadesini kullandı.