Gazete Vatan Logo
Dünyaİran'dan savaşın 3. gününde bir ilk! İsrail ordusu uyardı

İran'dan savaşın 3. gününde bir ilk! İsrail ordusu uyardı

İran'dan savaşın 3. gününde bir ilk! İsrail ordusu uyardı

İsrail'in İran'a saldırarak başlattığı savaş üçüncü gününe girerken Orta Doğu füze yağmuru yağarken bölge yangın yeri. İsrail ve İran'da ölü sayısı artıyor.

 

Haberin Devamı

İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ile tansiyon bir anda yükselirken İran'ın misillemesi Orta Doğu'yu kırmızı alarm durumuna geçirdi. İsrail, İran’ın güneyinde, Hürmüz Boğazı kıyısında yer alan Bender Abbas kentinde yoğun hava saldırıları düzenledi. Netanyahu yaptığı açıklamada, "Tahran’a giden yolu açtık ve pilotlarımız, Tahran semalarında Ayetullah rejimine hayal edemeyecekleri darbeleri indirecek" dedi. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ise "İsrail'in saldırganlığı devam ederse daha sert ve daha güçlü yanıtlar verilecek" açıklamasında bulundu. İran, Kum kentinde İsrail'e ait 3 İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu. Öte yandan İsrail ordusu ve İran basını, İran'dan İsrail'e yeni füze saldırıları başlatıldığını duyurdu. İşte savaşta son durum...

 

Haberin Devamı

Netanyahu, İran'a tehditlerini sürdürüyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın İsrail'de neden olduğu sivil kayıplar nedeniyle "ağır bedel ödeyeceğini" dile getirdi. İran'ın hipersonik füzelerine hedef olan Bat Yam'ı ziyaret eden Netanyahu, ölen kadın ve çocukların "hesabını soracaklarını" vurgulayarak, İran'a yönelik saldırının devam edeceğini kaydetti.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

Tahran'da arka arkaya patlamalar: Okul, metro ve camiler sığınak olacak

Tahran'ın merkezinde iki büyük patlama daha gerçekleşti. İsrail uçakları, İran'ın başkentini bugün içinde ikinci kez vurdu. İsrail ordusu, İran çapında 50 adet savaş uçağıyla saldırılarını sürdürüyor. İran medyası, patlamaların Valiasr Caddesi yakınlarında gerçekleştiğini açıkladı.

Hükümet sözcüsü Fatemeh Mohajerani, İsrail'in hava saldırıları nedeniyle metro, okul ve camilerin sığınak olarak kullanılacağını bildirdi.

Mohajerani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Camiler halkın kullanımına açık barınaklar arasında yer alıyor ve metro istasyonları bu gece kullanıma açılmaya hazır olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İsfahan rafinerisi hizmete devam ediyor

İran Petrol Bakanlığı Halkla İlişkiler Dairesi, İsfahan'daki petrol rafinerisine ilişkin açıklama yaptı. Rafineriye yönelik bir saldırı olmadığı kaydedilen açıklamada, İsfahan Rafinerisi’nin faaliyetlerini tam olarak devam ettirdiği aktarılarak, yakıt üretme ve tedarik sürecini kesintisiz olarak sürdürdüğü kaydedildi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

Merz: İran nükleer silaha sahip olmamalı

Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, İran'ın hiçbir zaman nükleer silah sahibi olmaması gerektiğini savundu. Umman Sultanı Heysem bin Tarık bin Teymur El Said ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Merz, Tharan yönetiminin nükleer silahlara sahip olması durumunda Orta Doğu ve dünya için büyük bir tehdit oluşturacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İsrail Enerji Bakanı'ndan İran'a tehdit

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, İran'ın gece füzelerle düzenlediği misilleme saldırısında Tel Aviv yakınlarındaki Bat Yam kentinde vurulan bölgede incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Cohen, İran'a düzenledikleri saldırıların ardından yaşanan çatışmalar nedeniyle "tarihi günlerden geçtiklerini ve böylesi zamanlarda zor manzaralarla karşılaşıldığını" söyledi. Cohen, İran'ın "nükleer silahların yanı sıra yüzlerce balistik füzeye sahip olmayı amaçladığı" iddiasında bulundu.

İran'ın saldırılarına karşılık vermeyi sürdüreceklerini söyleyen Cohen, "İsrail'de yıkılan her bir binaya karşılık Tahran ve İran'da 100 bina yıkılacak" ifadesini kullandı.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

Tahran'da patlama sesleri

İran medyası, Tahran'da patlama sesleri duyulduğunu bildirdi. Patlamaların nerede gerçekleştiğine ilişkin açıklama yapılmadı. İsrail ordusu, sabah yaptığı açıklamada İran genelinde askeri tesislerin hedef alınacağını duyurmuştu.

AFP'nin İranlı kaynaklardan aktardığına göre, Tahran'ın batı ve kuzeybatısındaki hava savunma sistemleri saldırıya karşılık vermek için devreye girdi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İran'ın İsfahan'daki nükleer tesisine saldırı

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, İsfahan’daki nükleer tesisi vurduklarını bildirdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsfahan’daki nükleer tesisi vurduklarını belirten Adraee, “Bu, saldırılarımızdan kaçmayan stratejik ve önemli bir tesistir. İran rejiminin stratejik yeteneklerine, özellikle nükleer projeyle ilgili olanlara güçlü darbeler indirmeye devam ediyoruz” dedi.

Açıklamada, İran'ın uranyum zenginleştirme kabiliyetine yönelik saldırıların devam edeceğinin altı çizildi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İran'da 2 MOSSAD ajanı gözaltına alındı

İran’da İsrailli ajanlara yönelik operasyon düzenlendi. İran Emniyet Teşkilatı, İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD adına faaliyet yürüttüğü belirlenen 2 kişinin Elburz eyaletine bağlı Savocbolag kentinde gözaltına alındığını açıkladı. Emniyet Teşkilatı’nın yazılı açıklamasına göre, söz konusu kişilerin aylar süren istihbarat takibi sonucunda tespit edilerek bir hücre evine düzenlenen operasyonla yakalandığı kaydedildi.

Gözaltına alınan şüphelilerin, patlayıcı madde, el yapımı bomba, tuzaklı düzenekler ve hassas elektronik ekipmanlar ürettikleri tespit edildi. Operasyon sırasında hücre evinde yapılan aramalarda, büyük miktarda patlayıcı madde, teknik ekipman ve bazı gizli belgelere el konulduğu bildirildi. Açıklamada ayrıca, gerçekleştirilen operasyon sayesinde bazı sabotaj girişimlerinin önüne geçildiğini vurgulanırken, olayla ilgili daha fazla bilginin ve şüphelilere ait ifadelerin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, İran'ı suçladı

İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog, İran'ın "nefret, kaos, terör ve fanatizm yaymak için mücadele ettiğini" iddia ederek, İsrail'in "bir tehdidi ortadan kaldırmak" için "savaştığını" öne sürdü.

​​Sosyal medya hesabından açıklama yapan Herzog, "Dünya, insanlık adına İsrail'in yanında yer almalı. Dün gece İran, İsrail'e bir füze dalgası daha gönderdi. Tek bir amaç vardı: Öldürmek. Yataklarında uyuyan çocuklar, büyükanne ve büyükbabalar, Holokost'tan kurtulanlar, Tamra'da yaşayan güzel bir Müslüman aile... Yahudiler ve Müslümanlar, İsrailliler ve Filistinliler... Bu kötülük. Saf ve kasıtlı. Bizden koparılan kardeşlerimizin yasını tutuyoruz" dedi.

​​İran'ın misillemesinde şu ana kadar 10 İsraillinin öldüğü ve 7 kişiyi arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirilirken, Tel Aviv yönetiminin saldırılarında en az 78 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi yaralandı.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İsrail, İran Savunma Bakanlığına saldırdı

İran medyası, İsrail'in İsfahan'daki Savunma Bakanlığı binasına saldırı düzenlediğini bildirdi. Saldırı sonucu binanın hasar aldığı kaydedildi. İranlı yetkililer, henüz saldırıya ilişkin bir açıklama yapmadı.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İran: İsrail savaşı genişletmeye çalışıyor

Tahran yönetimi, yeni bir açıklama yayımlayarak İsrail'in Hürmüz bölgesindeki petrol rafinerilerine saldırısına tepki gösterdi. Rafinerilerin sivil tesisler olduğuna dikkat çekilen açıklamada, İsrail'in amacının "savaşı genişletmek" olduğu kaydedildi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

BM'den acil toplantı kararı

BM Güvenlik Konseyi'nin mevcut dönem başkanlığını yürüten Guyana, İsrail'in İran'a yönelik hava saldırılarının ardından cuma günü saat 15:00'te acil toplantı düzenleyeceğini duyurdu.

​​AFP'ye bilgi veren diplomatik bir kaynak, toplantının İran'ın talebi üzerine Rusya ve Çin tarafından desteklendiğini bildirdi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

Erakçi: ABD'nin İsrail'e yardım ettiğine dair somut kanıt var

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail'in nükleer tesislere saldırarak yeni bir kırmızı çizgiyi aştığını dile getirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni İsrail'in saldırganlığı karşısında etkin aksiyon alamamakla suçlayan Erakçi, saldırıların durması durumunda İran'ın da misillemelerine son vereceğini kaydetti.

​​Erakçi, İran'ın elinde ABD'nin İsrail'e yardım ettiğine dair somut kanıt olduğunu duyurdu. Tahran yönetimi, dün gece yaptıkları açıklamada ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'yı uyararak, İsrail'e yardım etmeleri durumunda meşru hedef olacaklarını belirtmişti.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İsrail ordusundan İranlılara tahliye uyarısı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İranlıları askeri tesislerin yakınlarında bulunan bütün bölgeleri tahliye etmeleri konusunda uyardı. IDF'ten yapılan açıklamada, İran'ın hipersonik füze saldırısına yanıt olarak İran çapında misilleme düzenleneceği belirtildi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İRAN FÜZELERİ SONRASI İSRAİL'İN BAT YAM KENTİNDE AĞIR HASAR

İran'ın düzenlediği füze saldırısında İsrail'in Tel Aviv’in güneyindeki Bat Yam kentinde, bazı binalarda ağır hasara yol açtı.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

 

İRAN, İSRAİL'E BALİSTİK FÜZE SALDIRILARINA YENİDEN BAŞLADI

İsrail ordusu ve İran basını, İran'dan İsrail'e yeni füze saldırıları başlatıldığını duyurdu.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İSRAİL ORDUSU: "TAHRAN’I HEDEF ALAN SALDIRI DALGASI TAMAMLANDI" İsrail’in İran’a saldırmasıyla başlayan askeri gerginlik tırmanırken, İsrail’den son saldırıları ile ilgili açıklama geldi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, İran rejiminin nükleer silah programıyla bağlantılı olan

Tahran'daki hedeflere ve yakıt depolarına yönelik gerçekleştirilen geniş çaplı saldırı dalgasının tamamlandığı bildirildi. "İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, İstihbarat Dairesi'nin hassas yönlendirmesiyle kısa süre önce Tahran'da bulunan İran'ın nükleer silah programı ile bağlantılı çeşitli hedeflere yönelik geniş çaplı bir saldırı dalgası gerçekleştirdi" denilen açıklamada, "Bu hedefler, İran rejiminin nükleer silah elde etme çabalarına katkı sağlayan unsurlar arasındaydı ve rejim bu yerlerde nükleer arşivini gizlemişti" ifadelerine yer verildi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

 

ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ

İran'ın füze saldırısında, İsrail'in kuzeyindeki Arap nüfusun yoğun olduğu Hayfa'nın doğusundaki Tamra bölgesinde iki katlı bir bina yıkıldı.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

 

İRAN'IN FIRLATTIĞI FÜZELERDEN BAZILARI İSRAİL'İN FARKLI BÖLGELERİNE İSABET ETTİ

Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İran'ın fırlattığı füzelerden dördü merkez bölgesindeki binaları hedef aldı.

Tel Aviv'deki AA ekibi, İran'dan fırlatılan füzeler nedeniyle gökyüzünde parlak ışık izlerinin görüldüğünü aktardı. Sosyal medyada, İsrail'in merkez bölgesine düşen bir füzenin güçlü bir patlamaya yol açtığı anlara ait görüntüler paylaşıldı.  İsrail basını, sağlık ekiplerinin ilk belirlemelere göre saldırılarda 12 kişinin yaralandığını aktardı. İsrail ordusu iç cephe komutanlığı ise merkez ve kuzey bölgelerinde sığınaklardan çıkılabileceği duyurusunu yaptı. Arama kurtarma ekiplerinin ülke genelinde füzelerin düştüğü noktaya doğru geçtiği belirtildi. İsrail ordusu, "hava savunma sistemlerinin geçilmez olmadığı" bu nedenle gelen uyarılara uygun hareket etme çağrısı yaptı.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İran, İsrail'in saldırılarına hava savunma sistemleriyle karşılık veriyor
İsrail'in saldırıları nedeniyle İran'ın başkenti Tahran'da şiddetli patlama sesleri duyuldu.

İran'ın hava savunma sistemlerinin hedeflere karşılık verdiği görülüyor.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İSRAİL, İRAN'IN BAŞKENTİ TAHRAN'DA SİVİL YERLEŞİM YERİNİ VURDU

Tahran'ın Narmek semtinde saldırıya uğrayan binanın büyük oranda tahrip olduğu görüldü. Saldırı sonucu can kaybı ve yaralı bilgisi henüz verilmedi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı

İRAN, İSRAİL'E BALİSTİK FÜZE SALDIRILARINA YENİDEN BAŞLADI

İsrail ordusu ve İran basını, İran'dan İsrail'e yeni füze saldırıları başlatıldığını duyurdu. İran'ın İsrail'e misilleme olarak başlattığı saldırıda ateşlenen füzelerin bir kısmı Hayfa kentine isabet etti. Füzelerin düştüğü noktalarda yangın çıktığı görüntülendi.

İrandan savaşın 3. gününde bir ilk İsrail ordusu uyardı