Gazete Vatan Logo

İran'dan Irak hamlesi!

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, İran meclisinde yapılan kapalı oturumda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru bağımsızlık referandumu düzenlemesinin ardından, Irak'ın parçalanmasına karşı ülkesinin izleyeceği yol haritasını anlattı.

İran'dan Irak hamlesi!

İran'ın Mehr haber ajansına konuşan Reşt kenti milletvekili Cebbar Kuçekinejad, Şemhani'nin, "Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması için yeni yol haritasının belirlendiği ve Irak merkezi hükümetinin atacağı adımlara destek verileceği" yönündeki açıklamalarını aktardı.

Gayrimeşru bağımsızlık referandumunun engellenmesi için Irak merkezi hükümeti, Türkiye ve İran arasında başlayan birlikteliğin bundan sonra da devam edileceğinin kaydedildiğini söyleyen Kuçekinejad, "Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri, yeni aşamada, Irak Kürt bölgesindeki bazı gruplarla görüşmelerin yanı sıra ambargo ve yaptırımların da uygulanacağına değindi." dedi.

Kuçekinejad, yeni yol haritasının uluslararası kurumlarla uyumlu bir şekilde atılacağını vurgulayarak, Şemhani'nin, "Irak merkezi hükümetinin de sözkonusu uluslararası kurumlar, Türkiye ve İran'dan taleplerini açık olarak dile getirmesi gerektiği" şeklindeki tespitine yer verdi.

IKBY'i vazgeçirecek farklı adımların konuşulduğuna işaret eden Kuçekinejad, Şemhani'nin, Irak anayasasına aykırı olan bağımsızlık talebi sebebiyle Bağdat'ın askeri seçenek dahil her türlü adımı atabileceği vurgusu yaptığını ifade etti.

Haberin Devamı