Gazete Vatan Logo

İran’da ‘mor’ sürpriz!

Ruhani büyük bir zaferle çıktı

İran’da ‘mor’ sürpriz!

Ruhani yeşil isyanı hatırlatması için mor renkle kampanya yaptı.Nükleer çıkmaz nedeniyle dünyanın yakından izlediği İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük sürpriz yaşandı. 2005’ten bu yana cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinecad’ın görev süresinin dolmasının ardından, muhafazakarların desteklediği nükleer müzakereci Celili’nin galip ayrılması bekleniyordu. Devlet televizyonu bile Celili’yi destekler yayın yapıyor, bu da İran dini lideri Ayetullah Hamaney’in Celili’yi işaret ettiği izlenimi uyandırıyordu. Ancak sandıklar açıldıktan sonra sonuçlar İranlıları ve gözlemcileri şaşırttı.


Reformun yeni rengi: mor

Bir önceki seçimlerde reformcuların kullandığı yeşil renk yasak olduğu için reform hareketi bu kez mor rengi seçti ve hile karıştırıldığı iddia edilen 2009 seçimleri sonrası ortaya çıkan ‘yeşil isyanı’ hatırlatan sahneler ortaya koydu. Eski nükleer müzakereci din adamı Hasan Ruhani (64), kampanyasında, siyasi mahkumların serbest bırakılacağı, insan haklarının güvence altına alınacağı ve ‘ülkeye itibarının yeniden kazandırılacağı’ sözü verdi. Mevcut cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın sert tutumundan uzaklaşacağı yorumları yapılan Ruhani, reformcuların önde gelen isimlerinden eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin açık desteğini aldı.

ABD ile ilişki sözü

Hatemi destekçilerine, Ruhani’ye oy verme çağrısı yaptı. İran’ın eski cumhurbaşkanlarından Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin de desteklediği Ruhani dünkü sonuçlarda büyük bir zaferle her iki oydan birini almayı başardı. Sandıkların yüzde 65’i açıldığında Ruhani’nin oy oranı yüzde 51’di. Geçmişte İran dini lideri Hamaney’in Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’nde temsilciliği de bulunan Ruhani, ABD ile diplomatik ilişkileri yeniden kurma sözü de veriyordu. Gözlemciler, Hamaney’in Ruhani’nin cumhurbaşkanlığını engellemek için reformcu adayın oyunu yüzde 50’nin altında açıklatıp, ikinci tur seçimlere giderek, karşısına güçlü bir muhafazakar çıkartabileceğini düşünse de, Ruhani’nin zaferi kesinleşti deniyor.

Hukuk doktorası var 5 dil biliyor

Ruhani, televizyonda yayınlanan söyleşilerde de ülkenin tartışmalı nükleer programı, uluslararası yaptırımlar, ekonominin çok kötü durumda olması ve İran’ın uluslararası toplumda aşırı derece tecrit edilmesi gibi tabu olarak kabul edilen konuları ele alıyordu. Glasgow Caledonian Üniversitesi’nden hukuk doktorası bulunan Ruhani’nin akıcı biçimde İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça konuştuğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı