Gazete Vatan Logo

İngiltere Başbakanı Japonya'da

May, Japon mevkidaşı Abe ile bir araya geldi, ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi'nin toplantısına katıldı. İki ülke, Kuzey Kore konusunda BMGK'da "yeni ve daha etkili bir kararın çıkarılması" için çalışacaklarını bildirdi. İngiltere ve Japonya'nın ortakVizyon Belgesi,” “Güvenlik İş Birliği Deklarasyonu” ve “Refah İş Birliği Deklarasyonu” yayımlandı.

İngiltere Başbakanı Japonya'da

İngiltere Başbakanı Theresa May, Japonya ziyaretinin ikinci gününde, Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile bir araya geldi ve ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi'nin toplantısına katıldı.

İngiltere Başbakanlık Ofisi "10 Numara"dan yapılan açıklamaya göre May, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik iş birliğinin güçlenerek devam edeceğini kaydetti.

Uluslararası tehditlere karşı ortak yanıtların her geçen gün kuvvet kazanacağını belirten May, "İki yüzü dışarı dönük ülke olarak pek çok ortak önceliğimiz ve sorunumuz var. Japonya savunma güvenlik konularında doğal ortağımız." ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, İngiltere ile Japonya’nın siber güvenlik, terörle mücadele ve savunma konularında her zamankinden daha yakın bir iş birliğine yönelme kararı aldığı bildirildi.

Japonya’nın halihazırda İngiltere’nin Asya’daki en yakın güvenlik ortağı olduğu vurgulanan açıklamada, iki ülkenin ortak dış politika hedeflerine yönelik iş birliklerinin güçleneceği kaydedildi.

Haberin Devamı

DÜZENLİ ORTAK ASKERİ TATBİKAT KARARI

May, Japon mevkidaşı Şinzo Abe ile de Tokyo'da bir araya geldi.

İki liderin görüşmesinin ardından ortak “Vizyon Belgesi”, “Güvenlik İşbirliği Deklarasyonu” ve “Refah İşbirliği Deklarasyonu” yayımlandı.

Belgelerde, İngiltere ile Japonya’nın, ABD’nin, Avrupa ve Asya’daki en yakın ortakları olduğu belirtilirken, iki ülkenin karşı karşıya kalınan "geleneksel ve yeni türden tehditler" karşısında iş birliklerini artıracaklarının altı çizildi.

Belgelere göre, Japonya ile İngiltere arasındaki güvenlik iş birliği, her iki ülkede yapılacak düzenli ortak askeri tatbikatları da içerecek.

İKİ ÜLKEDEN KUZEY KORE AÇIKLAMASI

Taraflar, Kuzey Kore konusunda da ortak açıklama yayımladı.

Kuzey Kore’nin 29 Ağustos’ta gerçekleştirdiği balistik füze denemesinin kınandığı açıklamada, bu denemenin Japonya’ya “daha önce görülmemiş, ciddi ve vahim bir tehdit teşkil ettiği” vurgulandı.

İki ülkenin uluslararası platformda Kuzey Kore’ye uygulanan baskının artırılması için ortak hareket edeceği ifade edilen açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Kuzey Kore konusunda "yeni ve daha etkili bir kararın çıkarılması" için de gayret sarf edileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Japon İmparatoru Akihito ile de görüşecek olan May'in Japonya ziyareti, yarınki temaslarının ardından sona erecek.

Kuzey Kore, önceki gün balistik füze denemesinde bulunmuş, Japonya üstünden geçen füze Büyük Okyanus'a düşmüştü.