Gazete Vatan Logo

Geceyarısı Ekspresi için New York’ta ezanlı özür!

Geceyarısı Ekspresi için New York’ta ezanlı özür!

Geceyarısı Ekspresi’nin gerçek kahramanı Billy Hayes, olaydan 43 yıl sonra şimdi New York’ta tek kişilik bir gösteri ile filmdeki çarpıtmaları ve Türk kültürüne olan hayranlığını anlatıyor. Hayes İmralı günlerinde kendisini en çok etkileyen şeyin camilerden yükselen ses olduğunu söyleyerek sahnede ezan okuyor.

Adı William (Billy) James Heyes... Türkiye’nin üzerine yıllar boyu kara bulut gibi çöken Geceyarısı Ekspresi filminin gerçek hayattaki kahramanı. 23 yaşındayken İstanbul’dan ABD’ye götürmek istediği 2 kilo haşhaş ile yakalanarak önce ömürboyu, sonra da 30 yıl hapse mahkum edilmişti. Sağmalcılar ve İmralı’da geçen 5 yıllık hapis hayatından sonra cezaevinden kaçtı ve Türkiye günlerini anlatan kitabı 18 dile çevrildi. Kitap, Oliver Stone tarafından 1978 yılında Geceyarısı Ekspresi adıyla beyazperdeye uyarlandı ve senaryosu Oscar ödülüne layık görüldü. 2007’de Türkiye’ye gelerek filmin Türkiye için oluşturduğu olumsuzluklardan dolayı özür dileyen Amerikalı, şimdi 66 yaşında ve hikayesini bu kez New York’ta Broadway yakınlarında bir tiyatroda tek kişilik gösteri olarak oynuyor. Riding the Midnight Express (Geceyarısı Ekspresi ile Yolculuk) adıyla St. Luke Theatre’da sergilenen oyun, ABD dışına da turneye çıkıyor. Londra’nın ünlü Soho Theatre salonunda 1-13 Nisan arası yapılacak olan gösterinin biletleri şimdiden satılmaya başlandı.




15 dakika soru alıyor

Hayes, 80 dakikalık gösteriyi hem geçmişiyle yüzleşme hem de Türkiye ve Türk halkının filmdeki kötü portresini bir nebze olsun olumlu yönde değiştirme temasıyla oynuyor. Atatürk Havalimanı’nda yakalanışı, İmralı günleri, kaçışı ve filmin senaryosunu yazan Oliver Stone ile kavgalarını anlatıyor. Filmdeki Türkiye’yi yerden yere vuran meşhur mahkeme konuşmasının hiç gerçekleşmediğini, kaçarken bir gardiyanı öldürmediğini söylüyor. Oyunun ortalarında, İmralı günlerinde ilk kez duyduğu ezan sesinin kendisini ne kadar etkilediğini anlattıktan sonra birdenbire ezan okumaya başlıyor. 5 yıllık hapis hayatı için, ‘Türkiye’de müebbet hapis cezasına çarptırılmak hayatımda başıma gelen hem en iyi hem en kötü şey oldu. 5 yıl orada vakit geçirmek hem bedenime hem ruhuma çok şey kattı’ diyor. New York Times, geçtiğimiz günlerde ‘Sansasyonel bir hikayeyi sahnede düzeltiyor’ diyerek yorumladığı oyunda Hayes’in hem Geceyarısı Ekspresi’nde yer alan yanlış temaları düzeltmeye çalıştığını hem de Türk kültürüne olan hayranlığını dile getirdiğini yazdı. Hayes, tüm ayrıntılarıyla öyküsünü anlattıktan sonra seyircilere ilginç bir deneyim yaşama fırsatı da veriyor. 15 dakika boyunca kendisine soru sorulmasını istiyor ve bu sorulara da tüm içtenliğiyle yanıt veriyor.



İNTERNET SİTESİNDE ANILAR

Biletleri 40-99 dolar arası satılan oyunun afişinde bir İstanbul silueti var. İnternet sitesinde ise Hayes ile ilgili o dönemde Türk ve Amerikan basınında çıkan haberlerin kupürleri ve Hayes’in Sağmalcılar ve İmralı günlerinde çektirdiği cezaevi fotoğrafları da yer alıyor.

Haberin Devamı