Gazete Vatan Logo

Gazze’ye yine ölüm yağdı!

İsrail, militanların roket saldırılarını gerekçe göstererek Gazze’ye ‘Koruyucu Hat’ operasyonunu başlattı. Dün havadan vurdu. 40 bin askerle karadan girecek

İsrail ordusu, 2 yıl aradan sonra bir kez daha Gazze’ye girmeye hazırlanıyor. Ordu, Gazze’den İsrail topraklarını hedef alan roket saldırılarını sona erdirmek için ‘Koruyucu Hat’ adını taşıyan yeni bir operasyon başlattı. İsrail askerleri son olarak 2012’deki ‘Bulut Sütunu’ operasyonunda Gazze’ye girmişti. Operasyonda 160 kişi ölmüş, bine yakın kişi de yaralanmıştı.

İsrail hükümeti, cuma günü Gazze’deki Hamas yönetimine ‘üçüncü taraf’ aracılığıyla roket saldırılarını durdurmamaları halinde askeri karşılık vermek zorunda kalacağını içeren bir mesaj göndermişti. Başbakan Benjamin Netanyahu, 12 Haziran’da Batı Şeria’da kaçırıldıktan sonra öldürülen 3 Yahudi yerleşimcinin katillerinin yakalanması için Batı Şeria’da operasyonlar başlatmış, parlamento da, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.

Lieberman eleştirmişti

Operasyon kararı, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın liderliğindeki Yisrael Beytenu (Evimiz İsrail) partisinin, hükümetin roket saldırılarına yeterli cevabı vermediğini gerekçe göstererek Netanyahu başkanlığındaki Likud Partisi ile yaptığı ittifakı bozmasından sonra gelmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘Hamas ağır bedel ödeyecek’

Netanyahu, operasyonla ilgili açıklamasında Hamas’a karşı ‘eldivenlerini çıkarttıklarını’ söyledi. Hamas’ın mevcut durumu tırmandırmayı seçtiğini vurgulayan Netanyahu, militanların bunun için ağır bedel ödeyeceklerini belirtti. Savunma Bakanı Moşe Yaalon da, operasyonun birkaç gün sürmeyeceğini, Hamas’a karşı geniş çaplı bir harekata hazırlandıklarını kaydetti.

50 hedef vuruldu

Hava ve deniz kuvvetlerinin başlattığı operasyonda önceki akşamdan bu yana Gazze’de 50’yi aşkın hedef vuruldu. Saldırılarda aralarında sivillerin de bulunduğu en az 11 kişi yaşamını yitirirken, vurulan hedefler arasında Hamas üyelerinin evleri, altyapı tesisleri ve bazı askeri noktalar bulunduğu belirtildi.

‘Çıkın vuracağız’

İsrailli yetkililerin, sivillerin bulunduğu bazı hedeflerin vurulmasından önce telefon açarak evlerin boşaltılmasını istediği öne sürüldü.

Hamas’ın donanma komutanı öldürüldü

Haberin Devamı

İsrail ordusunun Gazze’de düzenlediği hava saldırılarında ölenler arasında, Hamas’ın donanma komando biriminin komutan Muhammed Şaban’ın da bulunduğu açıklandı. 24 yaşındaki Şaban’la birlikte 3 Hamas üyesinin bulunduğu araca yönelik füze saldırısının, askeri istihbarat servisi Şin Bet’in verdiği bilgiler doğrultusunda düzenlendiği açıklandı.