Gazete Vatan Logo

Finlandiya'da kutsal kitapların yakılması yasaklandı

Finlandiya basını, ülke polisinin dini kitapların yakılmasına yönelik yeni karar aldığını öne sürdü. Polisin kamuya açık alanlarda Kur'an-ı Kerim gibi kutsal kitapların yakılmasına izin vermeyeceği duyuruldu.

Finlandiya'da kutsal kitapların yakılması yasaklandı

İsveç ve Danimarka'daki Kuran-ı Kerim yakma gerginliğinin ardından, Finlandiya'nın benzer gerilimi yaşamamak için harekete geçtiğini iddia edildi. Finlandiya basınının öne sürdüğüne göre, ulusal polis kurulu kutsal kitapaların yakılmasını cezalandırılabilir suç sayacak. Kutsal kitapların saygısızlığa uğraması da aynı kapsama alınacak.

Finlandiya emniyet görevlisi Vesa Pihajoki kararı değerlendirdi. "Söz konusu faaliyet bir gösteri sırasında veya polisin dikkatini çeken başka bir durumda gerçekleşirse, polis müdahale edecektir" dedi. Haberde Finlandiya'nın dini barışı koruduğuna vurgu yapıldı. İhlallerin cezalandırılacağı vurgulandı.

Karara neden olan İsveç-Danimarka çifte vatandaşı olan ırkçı siyasetçi Rasmus Oaludan'ın iki ülkede Müslümanların kutsal kitabına saygısızlıkta bulunmasıydı. 21 Ocak'ta Türkiye'nin Stockholm büyükelçiliği önünde Kuran yakan Sıkı Yön lideri, 27 Ocak'taysa Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ta bir cami karşısında Kuran-ı Kerim yakmıştı.