Gazete Vatan Logo

FBI şifreyi kırdı, Apple davası kapandı

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), terörist Seyid Faruk’un telefon şifresini kırdığını, bu nedenle Apple’ın yardımına ihtiyaç kalmadığını duyurdu olmadan kırdığını

FBI şifreyi kırdı, Apple davası kapandı

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Aralık 2015’te San Bernardino kentinde terör saldırısı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk’a ait iPhone’un şifresinin kırıldığını duyurdu. Adalet Bakanlığı, federal mahkemeye sunduğu dilekçede, “ABD hükümeti, Faruk’un iPhone’undaki verilere başarılı bir şekilde ulaşmıştır. Bu nedenle Apple’ın yardımına artık ihtiyaç duymamaktadır” ifadesini kullandı. Bakanlık Sözcüsü Melanie Newman yaptığı açıklamada, FBI’ın söz konusu iPhone’daki bilgileri yürütülen soruşturma kapsamında değerlendirdiğini belirtti. Newman, ulusal güvenlik ve kamu asayişini korumak için emniyet yetkililerinin önemli dijital bilgilere erişebilmesi hususunun, ABD hükümeti için bir öncelik olarak kalmaya devam edeceğinin altını çizdi.

İsrail mi yardım etti?

Açıklama, İsrailli adli tıp uzmanı Cellebrite adlı firmanın FBI’ya yardım edeceği söylentilerinin arkasından geldi. FBI cuma günü, ismini açıklamadığı bir kaynaktan söz konusu iPhone’un şifresinin kırılması hakkında yardım teklifi aldığı gerekçesiyle Apple’la olan duruşmanın 5 Nisan’a ertelenmesini talep etmişti. Apple firması, FBI’ın telefonun şifresini kırmalarına yardım talebini, müşterilerinin mahremiyet haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle reddetmiş, FBI da bunun üzerine Apple firmasını mahkemeye vermişti.

Haberin Devamı