Gazete Vatan Logo

Dünyanın en tuhaf vakası! Başından vuruldu, tersten görmeye başladı...

3 yıl süren İspanya İç Savaşı sırasında Valensiya cephesinde savaşırken başından vurulan ancak mucizevi bir şekilde hayatta kalmayı başaran adam, ardından gizemli bir semptom geliştirdi. Gizemi bir türlü çözülemeyen bu adama Hasta M adı verildi.

Dünyanın en tuhaf vakası! Başından vuruldu, tersten görmeye başladı...

İspanya'daki iç savaşta Valensiya cephesinde savaşırken üzerine düşen füze nedeniyle başından ciddi şekilde yaralanan 'Hasta M' mucizevi bir şekilde hayatta kaldı. Bu olay, askerin dünyayı gerçekte olduğundan çok farklı görmesine neden oldu.

1936'dan 1939'a kadar süren İspanya İç Savaşı, Milliyetçilerin Cumhuriyetçilere karşı kazandığı zafer ve Francisco Franco diktatörlüğünün kurulmasıyla sonuçlanan bir savaştı.

Hasta M, Cumhuriyetçilerin tarafında savaşıyordu ve yüksek ihtimalle Franco taraftarı bir düşman tarafından vurulmuştu.

Savaş meydanında yerde yaralı halde yatarken bulunan asker, herhangi bir ameliyat veya özel bakıma ihtiyaç duymadan mucizevi bir şekilde hayatta kaldı. Ancak patlamadan iki hafta sonra bilinci yerine gelen askerde bazı farklılıklar vardı.

KENDİNE GELDİĞİNDE ANORMALLİKLER BAŞLADI

Asker, müşahede altındayken hiçbir ilacın etkisi altında olmadan dünyayı 'tersten' görmeye başladı. İşitme ve dokunma duyularında da tersine bir etki yaşayan asker, aynı zamanda nesneleri 3 tane görüyor ve renkleri yeşile dönüyordu.

Haberin Devamı

Örneğin sesler ve dokunuşlar, zihninde karşıt bölgede yankılanıyor ve vücudu tüm dünyayı tam tersi şekilde algılıyor.

Askerin başına gelen tuhaf olay, özellikle bir doktorun çok dikkatini çekti ve insan beynine dair teorilere ilham kaynağı oldu.

Dr. Justo Gonzalo, 25 yaşındaki hastayı bir askeri hastanede muayene etti. Yapılan testler, askerin üzerine düşen füzenin beyninin sol arka tarafındaki dış katmanları tamamen tahrip ettiğini ortaya çıkardı.

Benzersiz vakanın insan beyninin işleyişini aydınlatabileceğini fark eden Dr. Gonzalo, ona Hasta M adını veren kişiydi.

 

Dr. Justo Gonzalo

50 YIL BOYUNCA İNCELEDİ

Dr Gonzalo, 1986'da hayatını kaybedene kadar neredeyse 50 yıl boyunca Hasta M'yi araştırmaya devam etti.
Kızı Isabel Gonzalo, bir gün babasının yüzlerce belge ve fotoğraf barındıran arşivini temizlerken olağanüstü vaka yeniden keşfedildi.

Bir profesör ve fizikçi olan Isabel, Hasta M'nin ailesini ziyaret etti. Burada Hasta M'nin saatin kaç olduğunu anlayabilmesi için saati nasıl gördüğünü anlamaya çalıştı.

Haberin Devamı

1930'larda bilim dünyası, beyni bir bütün olarak görenler ve beynin farklı bölgeleri olduğunu savunanlar arasında bölünmüştü.

Dr. Gonzalo, Hasta M ile yaptığı çalışmaya dayanarak, beynin farklı gradyanlarla çalıştığını öne süren beyin dinamiği teorisini açıkladı.

Kafatası Travması Merkezi'nde çalışan Dr Gonzalo, Serebral Dinamikler adlı kitabında, Hasta M ve şaşırtıcı bir uyum yeteneğine sahip diğer yüzlerce yaralı hastayla tanıştığını yazdı.

Gonzalo kitabında, Hasta M'nin iskelede baş aşağı çalışan işçileri gördüğünü söylediğinde anormalisini tuhaf bulduğunu yazdı.

Hasta M'nin semptomlarını hafife alma eğiliminde olduğu da kaydedildi. Kimliği hiçbir zaman açıklanmayan Hasta M 1990'ların sonunda tüm gizemlerini yanında götürerek hayatını kaybetti.