Gazete Vatan Logo

DEAŞ operasyonunda peşmergeye saldırı!

IKBY, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin DEAŞ operasyonu adı altında peşmergeye saldırdığını iddia etti. Sosyal medyada da esir alınan peşmerge görüntüleri yayınlandı

DEAŞ operasyonunda peşmergeye saldırı!

Irak güçleri DEAŞ’ın ülkede kontrol ettiği son bölgelere operasyonunu başlattı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi ise Irak güçlerinin peşmergeye Musul’un kuzeybatısından saldırıya geçtiğini iddia etti. IKBY Güvenlik Konseyi Twitter’dan yaptığı açıklamada Irak güçleri ile Haşdi Şabi milislerinin Musul’un kuzeybatısındaki Zummar’dan peşmerge mevzilerini topa tuttuğunu iddia etti. Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Irak güçleri ve Haşdi Şabi’nin Suriye sınırındaki Rabia Sınır Kapısı’ndan Mahmudiye beldesine doğru harekete geçtiği ifade edildi. Açıklamada, peşmerge güçlerinin Ayn Uvays köyünde Haşdi Şabi’ye ait 2 tankı kullanılamaz hale getirdiği ileri sürüldü. Konsey, Irak ordusuna çekilme ve Erbil’in önkoşulsuz diyalog önerisine olumlu yanıt verme çağrısı da yaptı.

Irak ordusunun esir aldığı peşmergelerin görüntüsü, sosyal medyada paylaşıldı.

Ankara sonrası

IKBY merkezli Rudaw Irak güçlerinin operasyonunun hedefinin Irak, Türkiye ve Suriye arasındaki Fiş Habur geçiş güzergahının güneyindeki Sihela olarak gözüktüğünü belirtti. Zummar bölgesi Kerkük’teki petrol bölgelerini Ceyhan’a bağlayan ve DEAŞ tarafından 2014 yılında yok edilen stratejik petrol boru hattının yakınlarında bulunuyor. Irak Başbakanı İbadi Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, Erdoğan “Petrol boru hattının çalıştırılmasında da her türlü desteği vermeye açığız” demişti. Başbakan Binali Yıldırım da Bağdat’a Türkiye ile IKBY arasındaki Habur-İbrahim Halik sınır kapısının yönetimini ellerine almaları için gereken desteği vereceğini ifade etmişti. Fiş Habur’un doğusundaki Habur sınır kapısı IKBY’nin dünyaya açılan kapısı konumunda.

Haberin Devamı