Gazete Vatan Logo

CIA eski başkan yardımcısı Türkiye'yi övdü

CIA eski başkan yardımcısı Türkiye'yi övdü

ABD, 15 Temmuz darbe girişiminin ardında olduğuna dair iddialarını reddetse de, eldeki bulgular bunun aksini gösteriyor. Rusya ve İran'la çekişmesi aşikar olan ABD, Türkiye'nin de bu ülkelerle yakınlaşmasına karşı çıkıyordu. Ancak ABD tarafından bahsi geçen ülkelerle Türkiye'nin yürüttüğü ilişkilere övgü geldi.

CIA'nın eski başkan yardımcısı John McLaughlin, Türkiye'nin Rusya ile enerji alanında yaralarını sardığı, İran'la da etkili ilişkiler kurduğunu söyledi. McLaughlin ayrıca, Türkiye'nin NATO'da sorumluluklarını yerine getirdiğini de sözlerine ekledi.

'BİRBİRİNE ÇOK YAKIŞAN İKİ ÜLKE'

Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya ile ilişkileri geliştirdiğini ve Türkiye'nin İran'la da efektif bir ilişki kurduğunu anlatan McLaughlin, "Bu, Türkiye için olumlu bir şey. Şunu biliyorum ki; Türkiye, Rusya ile derinlemesine ticari ilişkilere sahip. Zaten Rusya, büyük bir enerji tedarikçisi ülke olarak Türkiye için önemli bir bileşen. Öte yandan, Azerbaycan'la Türkiye zaten birbirine çok yakışan iki ülke. Söylendiği gibi iki ülke bir millet durumu söz konusu." diye konuştu.

Haberin Devamı

NATO VE RUSYA İLİŞKİLERİ

McLaughlin, Türkiye'nin, enerjide geleceğini güvence altına almak için birçok şey yaptığını dile getirerek, "Türkiye, enerji güvenliğinde olumlu adımlar attı. Şu anda hem NATO'ya karşı yükümlülüklerini yerine getiriyor hem de sağlam bir enerji geleceği için Rusya ile yaralarını sarıyor." diye konuştu.

SURİYE OPERASYONU'NA ÖVGÜ

Türkiye'nin, Suriye'de terör örgütü DAEŞ'e karşı büyük bir mücadele yürüttüğünü belirten McLaughlin, "Türkiye, şu anda çok güçlü bir şekilde DAEŞ'le çarpışarak, ne yapması gerekiyorsa onu yapıyor. Sınırlarının güvenliğini sağlamak ve komşularıyla daha güvenli bir sınıra sahip olmak için çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

'İLİŞKİLER KARIŞIK'

McLaughlin, Türkiye'nin aynı zamanda NATO üyesi olduğunu ve bu nedenle bazı durumlarda üye olmanın getirdiği yükü de taşımak durumunda bulunduğunu belirtti.

NATO üyesi olmanın Rusya ile yapıcı ilişkiler kurmayı engellemediğine işaret eden McLaughlin, "Mesela ABD ile Rusya, Ukrayna konusunda çok farklı politikalara sahipler ama Suriye'deki problemlerin çözümü ve uzlaşı konusunda ortak noktada buluşulması ilişkilerinin bir parçası. Ayrıca Rusya, İran'la nükleer anlaşma yapılmasında da çok yardımcı oldu. Bugünlerde büyük ülkelerle ilişkiler gerçekten karmaşık. Bunu tarif etmenin basit bir yolu yok." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye, doğalgaz ihtiyacının büyük kısmını Rusya, İran ve Azerbaycan'dan karşılıyor. Bu kapsamda geçen yıl, Rusya'dan 26,7 milyar metreküp, İran'dan 7,8 milyar ve Azerbaycan'dan da 6,1 milyar metreküp doğalgaz temin edildi.