Gazete Vatan Logo

Azerbaycan Karabağ'da 24 saatte zafere ulaştı! Fransız haber ajansı: Türkiye varken imkansız

Dağlık Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonunda zafere 24 saatte ulaşan Azerbaycan dünyada gündem olmaya devam ediyor. Azerbaycan'ın yardım konvoyu bu sabah Hankendi'ye doğru yola çıktı, dünya Karabağ'ı izlerken uluslararası haber ajansı AFP 'yıldırım zafer'in yol açtığı atmosferi çarpıcı cümlelerle servis etti.

Azerbaycan Karabağ'da 24 saatte zafere ulaştı! Fransız haber ajansı: Türkiye varken imkansız

Karabağ'da peş peşe meydana gelen mayın patlamalarından sonra antiterör operasyonu düğmesine basan Bakü yönetimi eşi benzeri görülmemiş bir şekilde bir gün dolmadan zafere ulaştı. Tıpkı Eylül 2020'de olduğu gibi bir kez daha parlama noktasına dönüşen Karabağ'da bu kez Ermeni ayrılıkçılar bir günde silah bıraktı, varılan ateşkes sonucu Azerbaycan'ın Yevlah kentinde Perşembe günü kritik bir buluşma gerçekleşti.

Karabağ'ın Ermeni sakinleriyle Azerbaycanlı yetkililer bir araya geldi, bölgenin yeniden entegrasyonu iki saat boyunca konuşuldu. Bakü yönetimi, görüşmenin 'yapıcı ve olumlu' geçtiğini belirtip Karabağ'da yaşayan Ermenilere entegrasyon planının sunulduğunu duyurdu.

KONVOY BU SABAH YOLA ÇIKTI

Ermeni temsilciler özellikle anaokulları ve okullar için akaryakıt talebini dile getirdi, Azerbaycan bölgeye derhal akaryakıt, ilaç ve insani yardım gönderileceğini duyurdu.

Yardım konvoyu bu sabah Ağdam'dan Hankendi'ye doğru hareket etti. Azerbaycan medyası, gıda ve yiyecek taşıyan kamyonların görüntülerini servis ediyor.

Haberin Devamı

HASTANEDE TEDAVİ ALTINDA

Azerbaycan ordusu ise, Hocavend bölgesinde kurtarılan yaralı bir Ermeni kadının askeri hastanede tedavi altına alındığını gösteren bir video yayınladı.

AZERBAYCAN AF PLANLIYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Hikmet Hacıyev, Karabağ'da silah bırakan Ermeniler için af çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Eski askerler ve savaşçılar için dahi affı gündeme aldıklarını ifade eden Hacıyev, bazı silahlı grupların şartlarını kabul etmedikleri ve direnişe devam edecekleri yönünde açıklama yaptıklarını da sözlerine ekledi.

"Bazı küçük grupların ormanlık alana gittiğini gördüklerini" belirten Hacıyev, ancak bunu güvenlik açısından büyük bir zorluk olarak değerlendirmediklerini kaydetti.

'40 BİN AİLEYİ AĞIRLAMAYA HAZIRIZ'

Taraflar en kısa sürede yeniden bir buluşmak üzere anlaşırken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Karabağ'daki evlerini terk eden Ermenilere Erivan yönetiminin kapılarını açacağını duyurdu. "40 bin aileyi ağırlamaya hazırız" diyen Paşinyan, Azerbaycan toprağı Karabağ'da yaşamayı tercih eden Ermenilere yönelik doğrudan bir tehdit görmediğini de ekledi: "Ermeniler evlerinde, onurlu biçimde ve güvenli koşullarda yaşamalı."

Haberin Devamı

On yıllardır işgal altında olan ve Ermeni ayrılıkçıların dünyada hiç kimse tarafından tanınmayan kağıt üstünde bir rejim kurduğu Karabağ'da, halihazırda yaklaşık 120 bin Ermeninin yaşadığı tahmin ediliyor.

Üç yıl önce 44 gün süren savaşın ardından topraklarının büyük bölümünü geri kazanan Azerbaycan, şimdi varılan ateşkesle Karabağ'da tam kontrol sağlayacak.

AFP: 'YILDIRIM ZAFER' ŞOK, ÖFKE VE ENDİŞEYE YOL AÇTI

Uluslararası haber ajansı AFP, Azerbaycan'ın Karabağ'daki 'yıldırım zaferi'ni ilan etmesinin ardından dehşete düşmüş binlerce göstericinin Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Perşembe günü sokaklara döküldüğünü bildiriyor.

Protestocuların Paşinyan hükümetini istifaya davet ettiğini kaydeden AFP, 24 saat bile dolmadan elde edilen zaferin Erivan'da yaşayanlar için şok, öfke ve endişeye yol açtığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Erivan'da daima protestoların adresi olagelmiş ünlü Cumhuriyet Meydanı'na Perşembe günü 'çaresizliğin' damga vurduğunu belirten AFP'ye göre, Paşinyan'ı 'hain' ilan edenler Karabağ'da bir kez daha savaşılmasını istiyor ancak meydandaki çok sayıda insan Türkiye'nin desteğine sahip Azerbaycan'a karşı askeri bir zaferin gerçekçi olmadığını kabul ediyor.

AFP, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan protestocuların Paşinyan'ın yanı sıra yardım göndermeyen Rusya'ya da öfkelerini gösterdiğini ekliyor. Avukat Angela Adamyan "Hiç dostumuz yok. Kimse bizi kurtarmak istemiyor, güçlü bir ordumuz yok, desteğimiz yok. Yapayalnızız, herkes bizi hayal kırıklığına uğrattı" diyor.

SOKAKLARI KAPATTILAR

AFP, bu sabah ise üçüncü gününe giren protestolarda hükümetin istifasını bekleyen göstericilerin başkent Erivna sokaklarını kapattığını ve trafiği durdurduğunu bildirdi. Protestocuların bugün gerçekleşecek kabine toplantısını engellemeyi hedeflediğini aktaran AFP, polis ekiplerinin ise muhalif politikacı Andranik Tevanyan'ı gözaltına aldığını kaydetti.

Haberin Devamı

KREMLİN'DEN YENİ MESAJ: SORUN ARTIK ÇÖZÜLDÜ

Hafta içinde Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu ilan ederek eleştirilere noktayı koyan Kremlin ise, son yaptığı açıklamada "Karabağ'ın karasal bağlantısına dair sorun artık çözüldü" dedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, mevcut tabloyu "Önemli ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz" ifadesiyle değerlendirdi.

Yerel medya ise, Perşembe akşamı Erivan'da trafiği tamamen kilitleyen göstericilerden onlarcasının polis tarafından gözaltına alındığını bildirdi.

BAYRAMOV: ETNİK ERMENİ SAKİNLER BARIŞÇIL BİR ARADA YAŞAMA MODELİMİZİN BİR PARÇASI OLMAYA DAVETLİDİR

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, dün Arnavutluk Dönem Başkanlığı davetiyle düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Ermenistan ile yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yaptı. Bayramov hitabında “Etnik Ermeni sakinler barışçıl bir arada yaşama modelimizin bir parçası olmaya davetlidir" ifadelerini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Her ne kadar Ermenistan'ın uluslararası toplumu yanıltma kampanyasında BM Güvenlik Konseyi'ni istismar etme girişimi üzüntü verici olsa da, bu vesileyle bir kez daha Konsey'i ve uluslararası toplumu Ermenistan'ın bölgesel barış ve güvenlik açısından yarattığı sorunlar hakkında bilgilendirmek istiyoruz.“

‘ANTİ-TERÖR TEDBİRLERİ ÇOKTAN DURDURULDU’

“Aslında, Konsey bugün sözde Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki etnik Ermeni sakinlerinin hakları ve güvenliğine ilişkin endişeler nedeniyle tartışmaya çağrıldığında, anti-terör tedbirleri çoktan durdurulmuş ve Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki etnik Ermeni sakinlerinin yeniden entegrasyonuna ilişkin diyalog sahada pratik anlamda başlamıştır.”

‘AZERBAYCAN HÜKÜMETİ VE ERMENİSTAN YETKİLİLERİ YEVLAH’TA GÖRÜŞTÜ’

“Toplantıda, Azerbaycan Hükümeti tarafından Ermeni sakinlerle diyalog için görevlendirilen özel temsilci, Hükümetin yeniden entegrasyon planlarını özetledi ve altyapıların restorasyonu ve işletilmesiyle ilgili konular ele alındı.”

‘ERMENİSTAN AZERBAYCAN’IN BU TEDBİRLERİNİ KAÇINILMAZ KILMIŞTIR’

“Ermenistan'ın uluslararası topluma Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin ‘barışçıl’ sakinlerine yönelik bir saldırı olarak sunmaya çalıştığı şey, aslında Azerbaycan'ın BM Şartı'ndan doğan hakları doğrultusunda, Azerbaycan'ın egemen topraklarında yasadışı olarak konuşlanmış Ermeni silahlı oluşumlarını silahsızlandırmak için aldığı yerel anti-terör önlemleridir. Ermenistan'ın kendisi, uluslararası yükümlülüklerini küstahça ve düzeltilmemiş bir şekilde göz ardı ederek Azerbaycan'ın bu tedbirlerini kaçınılmaz kılmıştır.”

‘ERMENİSTAN’IN ÜÇLÜ BİLDİRİYİ İHLAL ETME SUÇLAMASI ASILSIZDIR’

“Ermenistan'ın Azerbaycan'ı Rusya Federasyonu, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 10 Kasım 2020 tarihli Üçlü Anlaşması’nı ihlal etmekle suçlama girişimi de aynı şekilde temelsizdir. Aksine, Ermenistan söz konusu belge uyarınca Azerbaycan topraklarındaki güçlerini geri çekme taahhüdünü açıkça göz ardı etmiştir.”

“Karabağ Ekonomik Bölgesi'nde 1.609 mayın tespit edildi. Kasım 2020'de üçlü bildirinin imzalanmasından bu yana 314 kişi mayın kurbanı oldu. Ermeni silahlı oluşumlarının sivil ve askeri kayıplara yol açan yıkıcı eylemlerine yanıt olarak Azerbaycan silahlı kuvvetleri, bu yasadışı silahlı oluşumları silahsızlandırmak ve Azerbaycanlı sivil ve askeri personelin emniyet ve güvenliğine yönelik yakın tehdidi etkisiz hale getirmek için yerel anti-terör tedbirleri başlattı.”

‘RUS BARIŞI KORUMA BİRLİĞİ ARACILIĞIYLA ANLAŞMAYA VARILDI’

“En başından itibaren Azerbaycan, uluslararası muhataplarla temasları da dahil olmak üzere sürekli olarak, Ermenistan ve onun Azerbaycan topraklarındaki kukla rejimi, silahları bırakmayı ve yasa dışı yapılarını dağıtmayı kabul ederse, anti-terör tedbirleri derhal durdurulacaktır.

Anti-terör tedbirlerinin durdurulması, 20 Eylül 2023’te Rusya Federasyonu barışı koruma birliğinin komutanlığı aracılığıyla onaylanmasıyla gerçekleşti. Bunun üzerine yerel anti-terör tedbirleri Bakü saatiyle 13.00'ten itibaren durduruldu. Anlaşmaya, sahada bulunan Rus barışı koruma birliği aracılığıyla varıldı ve Ermenistan'a bağlı kukla yapı tarafından da doğrulandı ve kamuoyuna ilan edildi.”

‘ERMENİ SAKİNLER BARIŞÇIL BİR ARADA YAŞAMA MODELİMİZİN BİR PARÇASI OLMAYA DAVETLİDİR’

“Azerbaycan Cumhuriyeti, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin etnik Ermeni sakinlerine, Anayasası ve ilgili uluslararası insan hakları mekanizmalarına uygun olarak, ulusal azınlıklara mensup kişiler için korunan haklar ve özgürlükler de dahil olmak üzere tüm hak ve özgürlükleri garanti etme kararlılığını bir kez daha teyit eder. Azerbaycan, farklı etnik, dinsel veya dilsel azınlıkları tek bir ulus bünyesinde birleştirme konusunda gururlu bir tarihe sahiptir. Etnik Ermeni sakinler barışçıl bir arada yaşama modelimizin bir parçası olmaya davetlidir."

KARABAĞ'DA ERMENİSTAN'IN 258 ATEŞKES İHLALİ TESPİT EDİLDİ

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ'da ateşkesin uygulanmasını denetlemek ve gözlemlemek için kurulan Türk-Rus Ortak Merkezi çalışmalarını sürdürüyor. 30 Ocak 2021'den itibaren çalışmaya başlayan merkez, faaliyetlerini Türk ve Rus heyetleri tarafından hazırlanan görev ve sorumluluklara ilişkin yönetmeliğe uygun devam ediyor. Bölgede barış ve huzurun tesisi için görev yapan merkez, İHA'lar dahil, kendi keşif ve gözetleme teçhizatlarıyla ihlalleri tespit ediyor, her iki taraftan gelen ihlal bildirimlerini takip ediyor. Yapılan çalışmalarla gerekli tedbirlerin alınmasının sağlandığı merkezde aynı zamanda gerçekleştirilen ihlaller de raporlanıyor. Bu kapsamda Türk-Rus Ortak Merkezi tarafından 30 Ocak 2021 tarihinden itibaren Ermenistan tarafından gerçekleştirilen 258 ateşkes ihlali belirlendi. Azerbaycan Türk Ortak Merkez Komutanlığı tarafından söz konusu ihlaller raporlandırıldı.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020'de başlattığı 'Tek Vatan Harekatı' ile Ermenistan'ın işgali altındaki 5 kent merkezini kurtarılmasının ardından Ermenistan, 10 Kasım'da yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden bildiriye imza atmıştı. Bildiride, tarafların ateşkese uyması denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla gözlem merkezi oluşturulması kararlaştırılmıştı. Türk-Rus Ortak Merkezi'ne ilişkin mutabakat zaptı, Türk ve Rus savunma bakanları tarafından imzalanmış, merkez, 30 Ocak 2021'de düzenlenen törenle faaliyetlerine başlamıştı. (DHA)