Gazete Vatan Logo

Aşırı sağa gün doğdu

Göçmen krizi ve Paris saldırısı Avrupa’da aşırı sağcılara yaradı. Göçmen ve Müslüman karşıtı ırkçı partiler yükselişe geçti

Aşırı sağa gün doğdu

Paris’teki IŞİD saldırısı ve Suriye krizinden kaçan onbinlerce mültecinin Avrupa’ya akın etmesi, zaten Müslümanlar’a ve göçmenlere mesafeli duran Avrupalılar’ın aşırı sağ partilere yönelmesine sebep oldu. Avrupa’nın dört bir yanında göçmen karşıtı, ırkçı, aşırı sağ partiler anketlerde bir anda zıpladı. Özgürlüklerin en rahat şekilde yaşandığı dünyanın en açık ve liberal ülkelerinden İsveç’te bile aşırı sağcı partinin oy oranı yüzde 13’e ulaştı. Ama bu durumdan asıl faydalananlar AB’nin göbeğindeki Fransa, Hollanda, Avusturya ve İtalya’daki aşırı sağ partiler olacak gibi görünüyor. 2014 yılında Avrupa Parlamentosu’nda ortaklık kurmak için bir araya gelen bu ülkelerin aşırı sağ liderleri şimdi ülkelerinde yaklaşan seçimlerde iktidara oynayacak oy oranlarına ulaşabilme planları yapıyor. Peki kim bu isimler ve neleri savunuyorlar?

İnanılmaz söylemler

- Marine Le Pen (Fransa): Liderlik ettiği Ulusal Cephe ile 2017 Cumhurbaşkanlığı seçiminin en ciddi favorilerinden biri olarak görülüyor. Müslümanlar’ın Fransa sokaklarına taşan namaz görüntülerini Nazi işgaline benzettiği için yargılandı. Ülkesine göçmen girişini tamamen sınırlamayı ve sınır kontrollerini savunuyor. Helal et satışına yasak gelmesini istiyor.

Haberin Devamı

- Geert Wilders (Hollanda): Avrupa’daki en büyük İslam karşıtı siyasi. Kuran’ı bir ‘nefret kitabı’ olarak tanımlayan söylemleri ve çektiği İslam karşıtı film ile birçok ülkede yaşanan tepki eylemlerinde onlarca kişinin ölümünden sorumlu. Wilders, Müslümanlar’ın ülkeden kovulması gerektiğini savunuyor. Hollanda’da tüm anketlere göre Mart 2017’deki seçimlerde en yakınındaki partiye 19 puan fark atarak iktidarın en güçlü adayı.

- Harald Vilimsky (Avusturya): Avusturya’da 2000’de Jörg Haider isimli aşırı sağcı politikacı herkesi şok ederek iktidara gelmiş, AB’nin 14 ülkesi Yahudi karşıtı ve ırkçı Haider’i protesto için Avusturya’ya yaptırım kararı alınca koltuğunu bırakmak zorunda kalmıştı. Haider daha sonra trafik kazasında hayatını kaybetti ama partisi halen ‘Özgürlük Partisi’ adıyla yaşamaya devam ediyor. Harald Vilimsky’nin de ırkçılıkta Haider’den geri kalır yanı yok.

Haberin Devamı

- Matteo Salvini (İtalya): Ülkenin aşırı sağcı popülist Kuzey Ligi partisinin lideri. Euro’yu ‘hırsız para birimi’ olarak nitelendiriyor. Ülkedeki göçmenlerin toplu taşıma araçlarında İtalyanlar’dan ayrı oturmaları gerektiğini, İtalyan olmayanlar için trenlerde ayrı vagon olması gerektiğini savunuyor. Schengen Anlaşması’nın iptal edilmesi gerektiğini söylüyor. Irkçı söylemleri nedeniyle İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano’nun ‘Çenesini kapatmalı’ tepkisine sebep olmuştu.

AP tarihinin ilk aşırı sağ grubu

Geçen yılki AP seçimlerinde, rekor sandalye kazanan aşırı sağcı partiler grup kurmak için gereken sandalye sayısına ulaşmıştı, ancak ‘en az 7 ülkeden üye’ kriterini yerine getirememişti. Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe partisi lideri Marine Le Pen’in önderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda bir Polonyalı ve iki İngiliz parlamenter gruba katılmaları konusunda ikna edildi ve böylece her iki kriter de karşılanmış oldu. ‘Uluslar ve Özgürlükler’ adını taşıyan grupta 35 parlamenter yer alıyor.

Haberin Devamı

AB’den sınır kontrolü kararı

Dün başkent Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin içişleri ve adalet bakanları, göçmen akını ve Paris saldırıları ışığında, birlik genelinde sınır güvenliklerinin artırılması yönünde karar aldı. Toplantıda Fransa’nın talebi değerlendiren AB bakanları, havayolu yolcularının verilerinin daha hızlı şekilde paylaşılması, silah denetimlerinin artırılması ve AB’nin dış sınırlarından geçen üye ülke vatandaşlarının daha sıkı kontrol edilmesi yönünde ortak karar aldı.