Gazete Vatan Logo

ABD'nin 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları kana bulandı! Saldırgan müzisyen çıktı...

4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında ABD büyük şok yaşadı. Kutlamaları kana bulayan Crimo'nun sosyal medya paylaşımları, şok etkisi yarattı.

ABD'nin 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları kana bulandı! Saldırgan müzisyen çıktı...

ABD'nin en büyük bayramı olan 4 Temmuz kutlamalarında saldırı dehşeti yaşandı. Aileler ellerinde bayraklar sallıyor ve çocuklar da bisikletler sürüyordu. Şehrin ana caddesindeki milli bayram coşkusu bir çatıdan açılan ateşle yerini çığlıklara bıraktı.

Yürüyüş başlayalı henüz 10 dakika olmuştu. İş merkezine gizlice merdiven kullanarak tırmanan saldırgan tünediği çatıdan tetiğe defalarca bastı, bazı görgü tanıkları 200 kadar, bazıları ise 25 kadar silah sesi duyduğunu söyledi.

Ateş açılan caddenin karşısında yürüyüşü izleyen doktor Richard Kaufman, "Hava fişek patlama seslerine benziyordu" diyor, yaklaşık 200 kadar patlama sesi duyduğunu aktarıyor: "Kıyamet yaşandı. Üzeri kanla kaplı insanlar birbirlerinin üstündeydi."

Görgü tanığı Miles Zaremski "Hızlı bir şekilde atılan 20-25 el silah sesi durdum. Bu yüzden tabanca veya pompalı tüfek olmadığını düşünüyorum" dedi.

'BUNLAR SİLAH SESLERİ, KAÇ!'
Çocukluğundan bu yana her yıl geçit törenine katıldığını belirten 36 yaşındaki Sara, duyduğu patlama seslerini önce gösterinin bir parçası sandığını kaydediyor: "Patlamalar kesilmeyince arkama dönüp 'Bunlar silah sesleri, kaç' dedim."

Haberin Devamı

Michael adında bir görgü tanığı ise "Hemen solumuzdaydı ve tekrar saldırdı. Bir kadın yere düştü" diye konuştu.

GERİDE KALAN SANDALYELER
ABD'nin Chicago kenti yakınlarındaki Highland Park banliyösünde 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları kana bulandı. Yaklaşık 30 bin insanın yaşadığı banliyödeki nüfusun yüzde 90'ı beyazdı ve üçte biri de Musevi'ydi.

Silahlı saldırının düzenlendiği Highland Park'ın ana caddesi terk edilmiş sandalyeler ve her yere saçılmış bayraklarla bir olay mahalline dönüştü. Bazı Highland Park sakinleri bebek arabaları ve diğer eşyalarını geri almak üzere geri geldi ancak polis kordonunu geçmelerine izin verilmedi.

'AİLECEK PARÇALANDIK'
Silahlı saldırıda en az altı kişi hayatını kaybetti, 36 insan yaralandı. Kurbanlardan kimliği açıklanan ilk isim, Nicolas Toledo oldu. Ailesi, 70'li yaşlarının sonundaki adamın tekerlekli sandalye kullandığını ve kutlamaları kaçırmak istemediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Torunu Xochil Toledo, sosyal medyada "Dedem 4 Temmuz sabahında sekiz çocuğu ve çok sayıda torununu bırakıp gitti, eğlenceli bir aile günü bizim için bir dehşet verici bir kabusa dönüştü. Ailecek parçalandık" mesajını paylaştı.

Bir diğer kurban, Jack Sundheim, Highland Park'taki bir yerel sinagogda öğretmendi. Banliyödeki sinagog, "Jacki'nin ölümü için hissettiğimiz yası ifade edecek yeterli kelimeler yok" açıklamasını yaptı.

Beşi çocuk olan yaralıların yaşları 8 ila 85 arasında değişiyordu. Yaralıların çoğunun kurşun yarasıyla, bazılarının da kalabalığın kaçışı sırasında yaşanan izdiham nedeniyle ezilme yaralarıyla hastaneye götürüldüğü belirtildi.

BIDEN: ŞOKE OLDUM
ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı ilk açıklamada, Bağımsızlık Günü'nde Amerikan toplumuna bir kez daha keder getiren şiddetten 'şoke' olduğunu söyledi. Başkan Biden, bir salgına benzettiği silahlı şiddetle savaşmaktan vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Highland Park belediye başkanı Nany Rotering ise "Özgürlüğümüzü ve toplumumuzu kutlamak için bir araya geldiğimiz bir günde trajik hayat kayıpları nedeniyle yas tutuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İNSAN AVI
Saldırıların ardı arkası kesilmeyen ABD'yi en büyük bayramında dehşete düşüren saldırgan için hemen insan avı başlatıldı. Polis, 'silahlı ve tehlikeli' olarak nitelediği 18-20 yaşlarındaki beyaz bir adamın peşine düştü.

Highland Park sakinlerine bulundukları bölgedeki güvenli binalara sığınma çağrısında bulunuldu. Evlerinde olan kişilerin ise evlerini terk etmemeleri ve yakınlarını arayarak durumlarını kontrol etmeleri tavsiye edildi.

Saatler süren insan avının ardından 22 yaşındaki saldırgan Robert E. Crimo III yakalandı. Polis, Crimo'nun kısa bir kovalamacanın ardından yakalandığını duyurdu.

Yerel bir müzisyen olan Crimo, sosyal medyada Awake The Rapper adını kullanıyordu. Çevrimiçi müzik platformlarında binlerce takipçisi olan Crimo'nun aylık geliri 100 bin doları aşıyor.

Awake The Rapper hesabından yapılan paylaşımlarda ise şiddet görüntüleri ve mesajları göze çarpıyor. YouTube hesabındaki videolarda ise silahlar ve kanlı sahneler var.

Haberin Devamı

Eski Başkan Donald Trump'ı desteklediği görülen Crimo'nun yürüyüşlere katıldığı da yine sosyal medya hesaplarına yansıyan detaylar arasında.

Chicago'daki olay ülkedeki son kitlesel silahlı saldırı. ABD'de 20222 yılın her haftasında kitlesel silahlı saldırılar oldu. Son olarak Teksas'taki Uvalde'de bir okula giren saldırgan 21 masum insanı vahşice öldürdü. 

Öncesinde ise bir beyaz Amerikalı Buffola'daki bir süpermarkette silahıyla katliama girişti, en az 10 kişiyi öldürdü.

ABD lideri Biden, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin birlikte hazırladığı silah kontrolü yasasını Haziran ayı sonunda imzaladı. ABD Kongresi, son 30 yılda ilk kez silah kontrolü konusunda düzenleme yaptı.

33'e karşı 65'e oyla Senato'dan geçen düzenleme, ateşli silah alımının kısıtlanmasını ve yasa dışı silahların satışının denetlenmesini içeriyordu. Tasarı, Temsilciler Meclisi'nden geçtikten sonra yasalaşacak.