Gazete Vatan Logo

ABD sandık başında

Seçmenler, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclislerinin üyelerini belirlemek için oy kullanıyor.

ABD sandık başında

ABD'de ara seçimlerde oy kullanma işlemi başladı. Sabahın erken saatlerinde oy kullanma yerlerinin önünde kuyruklar oluşturan Amerikalılar, 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclislerinin üyelerini belirlemek üzere oy kullanmaya başladı.

Oy verme işlemleri akşam her eyaletin kendi belirlediği saatte sona erecek.



Seçmenler, ülkelerinin iç ve dış siyasetteki yönünü belirlemek için sandık başına giderken, özellikle yarışın kıran kırana süreceği 9 eyaletten çıkacak sonuçlar ABD Kongresi'nin siyasi duruşunu belirleyecek. Bu eyaletler Colorado, Kansas, Iowa, New Hampshire, Alaska, Arkansas, Louisiana, Georgia ve North Carolina olarak sıralanıyor.

Seçimler sonucunda ABD Başkanı Barack Obama'nın Beyaz Saray'dan ayrılacağı 2016'ya kadar olan sürede Kongre'nin hangi partinin kontrolüne geçeceği belirlenmiş olacak.

Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler için seçimlerde bu tablonun değişmesi beklenmiyor. Seçimlerin esas ilgi odağı olması beklenen Senato kanadında ise durum farklı. 100 üyeli Senato'da şu anda 53 Demokrat senatör ve Demokratlarla hareket eden 2 üyeye karşın Cumhuriyetçilerin 45 sandalyesi bulunuyor.

Bu noktada Cumhuriyetçilerin seçimlerde Senato'daki 45'e karşı 55'lik dengeyi lehlerinde bozarak üstünlüğü ele geçirebilmek için 6 sandalyeyi Demokratların elinden alması gerekiyor. Anketlere bakıldığında genel beklenti, Cumhuriyetçilerin bunu muhtemelen başaracağı yönünde.

Cumhuriyetçiler, beklendiği gibi eğer Senato'da da çoğunluk parti olmayı başarırsa Kongre'nin her iki kanadında da üstünlüğü eline almış olacak. Bu da ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlığının son iki yılında karşısında muhalif bir Kongre bulması ve politikalarını hayata geçirmede daha da zorlanması anlamına gelecek. Seçimlerin bir anlamda Obama yönetimine yönelik bir referandum niteliği taşıyacağı görüşü de özellikle Cumhuriyetçi çevrelerde sıkça dile getiriliyor.

Haberin Devamı