Gazete Vatan Logo

ABD ilk kez Esad’ı vurdu

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD’e karşı Deyr ez Zor’da yaptığı bombardımanda 4 Suriye askerinin öldüğü, 13 askerin de yaralandığı iddia edildi

ABD ilk kez Esad’ı vurdu

Suriyeli muhalifler, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava operasyonlarında dört Suriye askerinin öldüğünü öne sürdü. Suriye Dışişleri Bakanlığı, askeri kampı hedef alan bombardımanı kınadı. Açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti, AB öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne aykırı bu aleni ve çirkin saldırısını şiddetle kınar” denildi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, büyük ölçüde Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elinde olan Deyr ez Zor’daki bombardımanda 13 Suriye askeri de yaralandı. Bu, Suriye askerlerine yönelik ilk bombardıman.

‘Kamp vurduk’

Suriye’den gelen resmi açıklamada da olay doğrulandı ve BM’ye 2 uyarı mektubu gönderildiği açıklandı. ABD’den ise yalanlama geldi. Suriye hükümetinden bir kaynak da RİA Novosti ajansına verdiği demeçte “Hava saldırısı Deyr ez Zor’da Suriye ordusuna ait ve mühimmatın olduğu kampı vurdu. Elimizdeki bilgilere göre, 4 asker öldü, 16 asker de yaralandı. 2 tank da hasar gördü. ABD öncülüğündeki koalisyonun işi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Bu alenen saldırganlık’

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da 4 koalisyon jetinin ordu kampına dün 9 füze gönderdiği belirtildi. Olayı ‘alenen saldırganlık’ olarak niteleyen ve BM Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini vurgulayan yetkililer, ABD’nin IŞİD’le mücadeledeki samimiyetsizliğini gözler önüne serildiğini belirtti. Ayrıca BM Genel Sekreterliği ve BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) koalisyonun şikayet edildiği 2 mektup gönderildi.

OBAMA ULUSA SESLENDİ

‘Türkiye ile Suriye sınırını kapatacağız’

ABD Başkanı Barack Obama, 3’üncü kez Oval Ofis’ten halka seslendi. California eyaletindeki San Bernardino kentinde engellilere hizmet veren bir merkezde gerçekleştirilen, 14 kişinin ölümüne yol açan ve IŞİD’in üstlendiği saldırı sebebiyle kameralar karşısına geçen Obama, terörle mücadele ve silahlanmaya değindi.

‘İslam’la savaş yok’

IŞİD’in İslam adına konuşmadığına dikkat çeken Obama, “Bu mücadeleyi Amerika ve İslam arasında bir savaş olarak tanımlayarak birbirimize sırtımızı dönemeyiz. IŞİD cani ve katil. Onlar nefret dolu ideolojilerine karşı çıkan milyonlarca vatansever ABD’lilerin de aralarında yer aldığı dünyadaki bir milyardan fazla Müslüman’ın küçük bir kısmını teşkil ediyor. Eğer terörizmi yenmede başarılı olmak istiyorsak, Müslüman toplumları şüphe ve nefretle itmek yerine, onları en güçlü müttefiklerimiz olarak görmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile çalışıyoruz

IŞİD gibi örgütlerin Irak ve Suriye’deki kaos ortamından yararlanarak güçlendiğine değinen Obama, örgütün yabancı savaşçı toplamasını önlemek için dost ve müttefiklerle çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti: “Bu bağlamda Avrupalı devletlerle de istihbarat paylaşımını artırdık. Türkiye’yle Suriye sınırını kapatması konusunda çalışıyoruz.”