Gazete Vatan Logo

ABD Elçisi öldürüldü!

Libya Büyükelçisi ve 3 elçilik görevlisi öldürüldü

ABD Elçisi öldürüldü!

2005 yılında 50 ülkede 100’den fazla kişinin ölümüne sebep olan Hz. Muhammed karikatürlerinin ardından bu kez de Hz. Muhammed’i hedef alan bir film Müslüman dünyasını karıştırdı

ABD’de yaşayan Sam Becile isimli bir İsrailli tarafından çekilen filmin YouTube’da yayınlanan 13 dakikalık özeti, ABD desteğiyle diktatör rejimlerin devrildiği iki ülkede bomba etkisi yaptı

Mısır’da ABD elçiliğini basan 3 bin kişi ABD bayrağını indirdi. Libya’da ise Bingazi konsolosluğu ateşe verildi. Aracıyla kaçmaya çalışan Amerikan elçisi Christopher Stevens öldürüldü



Önce Danimarka’nın Jyllands Posten gazetesi tarafından açılan Hz. Muhammed karikatürleri yarışması ve yayınlanan 12 karikatür Müslüman dünyasında fitnenin fitilini ateşledi. Başta Afganistan, Endonezya ve Pakistan olmak üzere 50’den fazla ülkede protesto gösterisi yapıldı. Karikatürlerin çizerleri ölüm tehditleri aldıkları için polis koruması altına alındı ve hâlâ da korumayla yaşıyorlar. Aradan 3 yıl geçti, İslam karşıtı Hollandalı ırkçı politikacı Geert Wilders, Kur’an ve Hz. Muhammed’i hedef alan ‘Fitne’ isimli filmini internette yayınladı. Film Müslüman dünyasında büyük tepki çekti. Yine büyük eylemler ve olaylar yaşandı. Hatta Wilders’in öldürülmesi için fetvalar verildi. Son kriz 2010 yılında 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde Kuran yakacağını söyleyen bir Amerikalı rahiple patlak vermişti. Yine o rahip tarafından desteklenen bir film ise karikatür krizinin 7’inci yıldönümünde bir kez daha Müslüman dünyasında infiale yol açtı.

Selefiler organize etti

ABD’nin California eyaletinde yaşayan Sam Becile isimli ‘yazar ve senarist’ tarafından çekilen filmde, Hz. Muhammed’in sapkın, babası belli olmayan, çocuk istismarcısı ve insanların yok yere öldürülmesini emreden bir vahşi olarak gösterilmesi büyük bir tepki dalgasına yol açtı. ABD’de yaşayan 100 Yahudi zenginden toplanan 5 milyon dolarlık bütçeyle çekilen ve oyuncularını Mısırlı Kıpti Hristiyanların oluşturduğu 2 saatlik filmin 13 dakikalık özeti internette paylaşıldıktan hemen sonra Müslüman kullanıcılar, filmdeki diyalogları Arapça’ya çevirdi ve kıyamet koptu. Birkaç saatte videoyu izleyen binlerce kişi Mısır’ın başkenti Kahire’deki Amerikan büyükelçiliği önünde toplandı ve elçilik bayrağını indirdi.

El Kaide saldırıyı üstlendi

Yine ABD destekli hava operasyonu ile Muammer Kaddafi rejiminin devrildiği Libya’da, ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi’de yüzlerce kişi yine Amerikan konsolosluğunun önünde toplandı. Kısa sürede elçilik duvarını aşarak ellerindeki molotof kokteyllerini içeri atmaya başladılar. Konsolosluk alev alev yanarken, 4 aydır bu ülkede görevli olan ABD büyükelçisi Christopher Stevens’ın içerde olduğu anlaşıldı. Büyükelçi can havliyle konsolosluğa ait araçla kaçmaya çalışırken eylemcilerin yanlarında getirdikleri RPG’lerden biri ateşlendi. Araca isabet eden füze elçiyi ve onunla birlikte arabanın içinde olan ABD’li diplomatları aracın içinde öldürdü. CNN’in haberine göre saldırıyı El Kaide bağlantılı Ensar el-Şeriat adlı bir radikal İslamcı grup gerçekleştirdi.

‘Nasıl öldü’ tartışması

El Cezire televizyonu Stevens’ın, saldırganların çıkardığı yangın sırasında dumandan zehirlenerek öldüğünü duyurdu. Reuters’a konuşan Libyalı bir yetkili ise Büyükelçi’nin olay sırasında otomobilinde olduğunu, Stevens’ın “daha güvenli bir yere doğru gittiği sırada arabasına roketler isabet ettiğini” söyledi. AFP fotoğraflarında, Stevens’ın vücudunda yanıklar gözlendi. Stevens’ın kısa bir ziyaret için Bingazi’de bulunduğu belirtildi. ABD’liyi tedavi eden Libyalı doktor, Büyükelçi’nin, dumandan boğularak öldüğünü Libyalılar tarafından Bingazi Tıp Merkezi’ne getirilen Stevens’ı hayata döndürmek için 1.5 saat uğraştığını ama başaramadığını belirtti.

‘Dünyadan özür dileriz’

Stevens’ın ölüm haberinin gelmesi üzerine Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Şerif saldırıdan Kaddafi yanlılarını sorumlu tuttu. Şerif, ‘Saldırıda RPG’ler kullanıldı. Bu da bunları kötüye kullanan bazı güçler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler eski rejimin kalıntılarıdır’ diye konuştu. Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif de bu tarz bir saldırının İslam’a yakışmayacağını belirterek saldırıları ‘alçakça’ olarak nitelendirdi ve ABD’den ve dünyadan özür dilediklerini söyledi. Sorumluları yakalayıp yargı önüne çıkaracakları sözünü verdi. Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el Menguş da Türkiye ziyaretini yarıda keserek Trablus’a döndü.

İsrailli pişman değil

Olayların ardından filmin yapımcısı İsrailli Sam Becile, ABD’de gizlendiği yerden AP ajansına filmden dolayı hiçbir pişmanlık duymadığını söyledi ve amacının zaten bir provokasyon yaparak ‘kanser’ olarak nitelendirdiği İslam’a karşı ABD yönetimini harekete geçirmek olduğunu belirtti.



Sonu Kaddafi gibi sürüklenmek oldu


ABD uçakları Bingazi’yi bombaladıktan sonra Libyalılar Kaddafi’yi yerlerde sürükleyip öldürmüştü. Dün de ABD elçisi aynı kentte aynı Libyalılar’ın hedefi oldu

Saldırının ardından can çekişen ve vücudunda büyük yanıklar olan elçi eylemciler tarafından aracından çıkarıldı yerlerde sürüklenip cep telefonuyla fotoğrafları çekilerek görüntülendi. ABD’li yetkililerin Reuters ajansına verdikleri bilgide elçinin dumandan zehirlendiğini belirtmelerine rağmen Fransız haber ajansı AFP tarafından çekilen fotoğraflar, halen gözleri açık ve sağ olduğu görülen elçinin aldığı yaralar ya da çevresindeki kalabalığın linç etmesi sonucu hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Bu da akıllara Libya’da NATO destekli hava operasyonu ile devrilen ve haftalarca yakalanmamak için kaçan devrik lider Muammer Kaddafi’nin direnişçiler tarafından bir mağaranın ağzında köşeye kıstırılıp döve döve öldürüldüğü o görüntüleri getirdi. Bingazi’de binlerce sivili ‘evlerini tek tek basıp sıçanlar gibi öldürmekle’ tehdit eden devrik Libya diktatörünün sonu böyle olmuştu. Bingazi saldırısı için Libya güçleri harekete geçerken onları engelleyen de Fransız ve Amerikan savaş uçakları olmuştu. Bingazililer, dün ABD konsolosluğunu basıp elçiyi öldürdüklerinde ise buna en çok şaşıran ABD oldu.

Büyükelçi Christopher Stevens, Mayıs 2012’den itibaren ABD’nin Trablus Büyükelçisi olarak görev yapıyordu. Daha önce de iki kez bu ülkede hizmet vermişti. Stevens, Mart 2011 - Kasım 2011 arasında Libya Ulusal Geçiş Konseyi Özel Temsilcisi olarak, görev yapmıştı. 5 Nisan 2011’de bir Yunan kargo gemisiyle Libya’ya gidip, Kasım ayına kadar burada kalmıştı.

Görev başında ikinci ölüm

Misyonu geçiş konseyiyle güçlü ilişkiler kurmak ve Kaddafi rejimine karşı çarpışan grupların yapısını anlamaktı. Stevens, 2007 2009 yılları arasında da Büyükelçi Yardımcısı olarak Libya’da bulunmuştu. Libya dışında Kudüs’te, ™am’da, Kahire’de ve Riyad’da görev yapan Stevens, bir Ortadoğu uzmanı olarak tanınıyordu. Washington’da da İran ve Yakın Doğu İlişkileri bürolarında görev yapan Stevens, Arapça ve Fransızca biliyordu. Stevens, 1979’da öldürülen Afganistan Büyükelçisi Adolph Dubs’tan sonra görevi başında öldürülen ilk ABD’li büyükelçi oldu.



‘ÇOK HEYECANLIYIM’ DİYEREK BAŞLAMIŞTI

Mayıs 2012’de büyükelçilik görevine başlamadan kısa bir süre önce ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir videoda Stevens, “Libya halkının ayağa kalkıp haklarını talep etmeleri beni çok heyecanlandırmıştı. Şimdi başladığımız bu işe devam etmek, ABD ile Libya arasında güçlü bir bağ kurarak Libya halkının amaçlarına ulaşmasına yardım etmek üzere geri dönüyorum” demişti.

50 terör uzmanı Libya’ya gidiyor

Libya’nın Bingazi kentindeki ABD Konsolosluğuna silahlı kişilerce düzenlenen saldırıdan sonra ABD’nin Deniz Kuvvetleri’nin Libya’ya terörle mücadele ekibi göndereceği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Deniz Kuvvetleri’nin, terörle mücadele biriminden bir ekibin Libya’ya gönderilmesine karar verdiğini belirtti. Yetkili, ekibin 50 kadar uzmandan oluşacağını söyledi.

ABD'DEN İLK TEPKİ

ABD Başkanı Obama, saldırıyla ilgili 'Libya elçisinin öldürüldüğü saldırıyı şiddetle kınıyorum. Libyalı yetkilileri gerekli önemleri almaya çağırıyorum' dedi.

LİBYA'DAN ÖZÜR

Libya Başkanı El Keib saldırı nedeniyle ABD'Den özür diledi.

Haberin Devamı