Gazete Vatan Logo

Memur ne kadar zam alacak? Hükümetin teklifi bugün belli olacak

Memur ve memur emeklilerinin önümüzdeki iki yıla ilişkin maaş artışlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde bugün kritik gün olacak. Hükümetin zam teklifinin bugün netleşmesi ve açıklanması bekleniyor.

Memur ne kadar zam alacak? Hükümetin teklifi bugün belli olacak

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 1 Ağustos’ta başlayan takvim doğrultusunda, 11 hizmet koluna ait tekliflerle memurların genel taleplerine ilişkin ön müzakereler gerçekleştirildi. Ana müzakere aşamasında ise genel talepler ile komisyon raporları masaya yatırıldı. Bugün yapılacak temaslarda ise hükümetin memur ve memur emeklilerine yönelik zam teklifinin şekillenmesi öngörülüyor. Hükümetin zam teklifi ile 3’er aylık periyotlarla maaş artışı talebine yaklaşımının bugün açıklanmasının ardından memurlarla hükümet arasında pazarlık süreci başlayacak.

ZAM TEKLİFİ

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; pazarlıklarda Memur-Sen, piyasadaki reel fiyat artışlarına dikkat çekerek, resmi enflasyon hedeflemesi yerine piyasaya göre bir zam teklifi yapılması beklentisini dile getirecek. En düşük memur maaşının, bekar çalışanların da kayıp yaşamayacağı şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunacak olan Memur-Sen, maaşlarda 22 bin lira yerine 30 bin liralık bir taban ücret beklentisini dile getirecek.

Haberin Devamı

HAKEM HEYETİ İHTİMALİ

Ay sonuna kadar devam etmesi beklenen toplu sözleşme sürecinde, hakem heyetinin son sözü söyleme ihtimali ağır basıyor. Zam oranlarının belirlenmesinde, Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe disiplini konusundaki yaklaşımı da etkili olacak.