Gazete Vatan Logo

İhraç edilen memur ikramiyesini alabilir mi? Hizmet birleştirmesinde emeklilik ikramiyesi nasıl alınır?

Birden fazla sosyal güvenlik kurumunda geçen sürelerin nasıl birleştirileceği ve ihraç edilen memurların sonraki sigortalılıkları için emekli ikramiyesi alıp almayacağı merak ediliyor. Bilindiği üzere memurların emekli ikramiyelerine nasıl hak kazanacakları 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nda belirtilmiştir. Peki, İhraç edilen memur ikramiyesini alabilir mi? Hizmet birleştirmesinde emeklilik ikramiyesi nasıl alınır? İşte detaylar…

İhraç edilen memur ikramiyesini alabilir mi? Hizmet birleştirmesinde emeklilik ikramiyesi nasıl alınır?

Memuriyetten ihraç edilmiş pek çok kişi başta olmak üzere, çalışanın birden fazla sosyal güvenlik kurumunda geçen sürelerinin nasıl birleştirileceği sıklıkla merak edilen konuların başında geliyor. Hizmet birleştirmeden emeklilik ikramiyesi alınıp alınmayacağı da merak edilen konular arasında geliyor. Peki, İhraç edilen memur ikramiyesini alabilir mi? Hizmet birleştirmesinde emeklilik ikramiyesi nasıl alınır? İşte detaylar…

İHRAÇ EDİLEN MEMUR İKRAMİYESİNİ ALABİLİR Mİ?

Posta Gazetesi Sosyal Güvenlik yazarı Ekrem Sarısu hizmet birleştirmesi ve ihraç edilen memurun emekli ikramiyesi ile ilgili okuyucusundan gelen soruları yanıtladı.

SORU: 2013’te memurluktan ihraç oldum. İlk SSK girişim 1986’da yapıldı ve 8 yıl prim ödemem var. Ocak 1997’de memur oldum. 2013’te memurluktan ihraç edildim. İhraç edildiğim tarihte 25 yıl 10 ay hizmetim vardı. Temmuz 2018’de emekli oldum. İkramiye alabilir miyim? N.K.

CEVAP: Görevinden ihraç edilip, hizmet birleşmesi ile emekli olan memurlara memuriyet süreleri için emekli ikramiyesi ödenmiyor. Memuriyet görevinizi belirtmemişsiniz. Şayet 25 yıl 10 ay hizmetiniz içinde 8 yıllık SSK prim ödemeniz varsa, ihraç edilip hizmet birleşmesi ile emekli olduğunuzdan, maalesef memuriyet süreniz için emekli ikramiyesi alamazsınız.

Haberin Devamı

Ancak memuriyette Filli Hizmet Süresi Zammı (yıpranma) alan bir işte görev yapmışsanız, fiili hizmet süreniz ile yıpranma sürenizin toplamı 25 yıl 10 ay ise hizmet birleştirmeden sadece Emekli Sandığı’na tabi hizmet süresiz emekli olmanıza yettiğinden, memuriyet süreniz için emekli ikramiyenizin ödenmesi gerekir.