Gazete Vatan Logo

Kıdem tazminatına haciz konulabilir mi?

Çalışanlar, kıdem ve ihbar tazminatının haciz kesintisine uğraması konusunu merak ederken, tazminatlarına en fazla ne miktarda haciz işlemi uygulanabileceğini de öğrenmek istiyor. İşte çalışanlara ait ücretlere konulabilecek haciz miktarı ile ilgili merak edilenler.

Kıdem tazminatına haciz konulabilir mi?

Çalışanların maaş ya da tazminatlarına konulabilecek haciz miktarı ne kadardır? İşte cevabı...

KIDEM VE İHBAR TAZMİNATLARINA HACİZ KONULABİLİR Mİ?

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2015/18836 E. 2015/25179 K. ile bu konuda hüküm vermiştir. Karara göre; 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesine göre işçinin almakta olduğu aylık ücretinin ancak 1/4'ü haczedilebilir. İİK'nun 83/2. maddesi uyarınca aylığın üzerinde haciz bulunması halinde, sonraki haciz sıraya konulur ve önceki haczin kesintisi bittikten sonra kesintiye başlanır. Yine 4857 Sayılı Yasa'nın 32. maddesi uyarınca ikramiye, toplu sözleşme farkı ve nemada ücretten sayılacağından onlarında aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur. 6772 Sayılı Kanun'un 4. maddesinde ise "fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyelerin" haczedilemeyeceği belirlenmiştir. Bu durumda ikramiyenin en fazla 1/4'ünün haczi mümkün ise de; yukarıda belirtilen 4. maddedeki fazla mesai, evlilik yardımı, çocuk zamları, ayni yardımlar, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti gibi ödemelerin haczi mümkün değildir. Kıdem tazminatı gibi ödentinin ve vergi iadesi alacağının ücretten sayılacağına dair bir hüküm bulunmadığından tamamı haczedilebilir.

Haberin Devamı

Buna göre, borçlunun işyerinden almakta olduğu maaşının 1/4'ü ve maaş dışındaki prim, nema, ikramiye ve teminatların 1/4'ü dışındaki kısma hacizkonulamaz.