Gazete Vatan Logo

EYT son durum: EYT (Erken Emeklilik Yasası) konusunda neler konuşuldu?

Emeklilikte Yaşa Takılan, EYT yasası ile ilgili son dakika haberlerini yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sosyal Politikalar Kurulu üyesi Vedat Bilgin’in görevlendirdiği iddialarıyla başlayan EYT süreci, hakkında hükümetten son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroglu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bir açıklama yaptı. Peki, peş peşe gelen açıklamalar sonrası, EYT’de son durum nedir? EYT hakkında yapılan açıklamaları sizin için derledik. İşte EYT son durum, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili son dakika haberleri…

EYT son durum: EYT (Erken Emeklilik Yasası) konusunda neler konuşuldu?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar gündemdeki yerini koruyor. EYT mağduru milyonlar son dakika haberlerini yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takınlarlar ile ilgili açıklamasının ardından muhalefet lideri Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, Emeklilikte yaşa takılanlar yasası çıkacak mı? İşte 2019 EYT son dakika haberleri

SOSYAL POLİTİKALAR KURULU ÜYESİ: SOMUT BİR GELİŞME YOK

Emeklilikte prim gün sayısını tamamlamış, ancak emekli olamamış kişileri anlayan EYT ile ilgili ilk adım Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof, Dr. Vedat Bilgin’i görevlendirdiği iddiasıyla atıldı. Sonrasında EYT konusunda Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman bahsettiği, Finlandiya, Almanya modelleri tartışılmış, ancak somut açıklama gelmemişti. Hatta o dönem, Prof. Dr. Vedat Bilgin NTV programında açıklamalarda bulunmuş, şu an işin çok başındayız, somut bir gelişme yok demişti.’’

BURHAN KUZU: KADEMELİ OLARAK BİR DÜZENLEME OLABİLİR

Haberin Devamı

Tartışmalar devam ederken, AK Parti kampında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili bir çalışmanın olmadığını açıkladı. Bakan Albayrak, "EYT gündemimizde yok" dedi. Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal da konuyla ilgili bir açıklama yapıp, ‘’2020 yılı bütçesi yapılırken, mevcut belirlenmiş Kalkın Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni kaynak öngörülmedi’’ diyerek EYT’lilerle ilgili bir madde olmadığını ifade etmişti. Akabinde, TBMM Anayasa Komisyonu Eski Başkanı AKP'li Prof. Dr. Burhan Kuzu'dan geldi. Kuzu, EYT konusunda "Kademeli olarak bir düzenleme olabilir." açıklamasında bulundu.

EYT konusu gündemi yoğun bir şekilde meşgul ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fenerbahçe Spor Kulübü Ekim ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı'na katılmadan önce bir açıklama yapmış, ‘’Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur" yanıtını vermişti. Bunun üzerine kadının, “Sağlığımız bozuluyor nasıl yapacağız?" demesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sağlığı bozuk olanlar zaten primlerini her şeyini ödemişse, erken emeklilik noktasında zaten emekli olur" ifadelerini kullanmıştı. 4 Kasım’da ise Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı bir toplantıdan çıktıktan sonra, ‘’Emeklilikte yaşa takılanlar meselesinin gündemde yer almadığını ama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 3600 ek gösterge ile ilgili bir çalışması var, o da bugünkü toplantıda gündeme gelmedi.’’ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

EYT çıkacak mı? karışıklığı yaşarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Tutturmuş 'erken emeklilik.' İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı ve bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını da en güzel şekliyle alsın. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci işle, işsizliğe ne yazık ki öncü olacak. Sosyal güvenlik sistemimizin çökmesini istemelerinin zaten tek sebebi, böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır’’ diyerek en net açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

BAHÇELİ’DEN EYT KONUSUNDA HÜKÜMETE DESTEK GELDİ

Erdoğan’ın bu net açıklamasından sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetinin değerlendirmesi Türkiye açısından bize göre isabetli olmuştur." İfadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: EYT'LİLER HİÇ MERAKLANMASINLAR

EYT açıklamalar ülke gündeminde yoğun bir şekilde tartışılırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarını çözeceklerini belirterek, "Erdoğan ve iktidarı, Türkiye'nin bugüne kadarki hiçbir sorununu çözmedi, tam tersine sorun üretti. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına söz veriyorum, Türkiye'deki bütün sorunları, akılcı, tutarlı politikalarla istişare ederek çözeceğiz." Şeklinde bir açıklama yaptı. EYT'liler hiç meraklanmasınlar, onların sorunlarını çözeceğiz’’ dedi.

Haberin Devamı

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: “CUMHURBAŞKANIMIZ SON SÖZÜ SÖYLEMİŞTİR”

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın hatırlatılarak, EYT konusunun sorulduğu Ömer Çelik, “Herhangi bir noktada belli bir kesimi rahatlatmak için aşırı popülist bir uygulamaya gidildiği zaman toplumun tamamına zarar verildiği, aynı zamanda da o kesimdeki kardeşlerimizin çocuklarının geleceğine de zarar verildiği, Türkiye’nin geçmişinde çok yaşanmış bir şey. Şöyle bir şey yapılıyor, sanki biz bu EYT’li denilen kardeşlerimizin söylediklerine duyarsız davranıyoruz, sanki biz onlarla karşı karşıyayız gibisinden bir yaklaşım sergileniyor. AK Parti bir tarafta, bu şekilde söylenen vatandaşlarımız karşı karşıya gibisinden. Böyle bir şey söz konusu değil. Tabii ki söylediklerini dinliyoruz, tabii ki sorunlarına duyarlıyız ama netice itibariyle bahsedilen tedbirleri almanın, ya da bahsedilen politikaları uygulamanın ülkeye bir maliyeti vardır. Ve bu maliyet ülkenin altından kalkabileceği bir maliyet değildir. Cumhurbaşkanımız bunun altını çizmiştir. Netice itibariyle bu noktada da Sayın Cumhurbaşkanımız son sözü söylemiştir. Şunun kesinlikle bilinmesi gerekir, bugün bazı partilerden açıklama yapılıyor. Onlar Türkiye’yi yönetme sorumluluğu altında değildir. Bu denklemleri görseler, bu elimizdeki tabloyu görseler, aynı yaklaşım içinde olacaklardır” dedi.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI: HER TÜRLÜ KOMBİNASYONU DENEDİK

AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında, "Benim elimde 10 küsür analiz var. Her türlü kombinasyonu denedik. Fakat hiç birisinin maliyeti sürdürülebilir bir maliyet değil. Emeklilik için yaş şartını bekleyen 1998 öncesi işe giren sigortalımızın ortalama yaşı 48. 65 yaşını bekleyecek değiller. Bunlar kademeli olarak emekli olacak. Emeklilik yaşının 65 olduğu iddiası da doğru değil. 2008 reformu tam kendi seviyesine ulaştığı zaman gerçekleşecek yaş. 65 yaş şartı kadın ve erkek sigortalı için 2048'de sağlanacak. 2048 yılına kadar bütün emekliler kademeli olarak belli yaş aralıklarında emekli oluyor. Şu anda 52,7 ortalama emeklilik yaşımız var. EYT olan kesimin yaklaşık yarısı şu anda 657 kapsamında." Açıklamasından buldu.