Gazete Vatan Logo

EYT prim şartını sağlamayanları ilgilendiriyor! EYT prim eksiği olanlar ne yapacak? EYT ile emekli olmak için kaç gün gerekli? EYT’de kimler emekli olacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Şartları yerine getiren ancak 4447 sayılı kanunla getirilen emeklilikte yaş düzenlemeleri nedeniyle emeklilik süreleri uzayan milyonlarca EYT’li için süreç resmen başlıyor. Düzenlemenin aralık ayı içinde Meclis'e sunulması beklenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni bir açıklama yaptı. Bakan Bilgin, ilk kez düzenlemeden yararlanacak EYT’li sayısını 1,5 mi,lyon olarak açıkladı. Düzenleme ile ilgili bilgiler ortaya çıkarken EYT prim şartını sağlamayanlarla ilgili sorular da merak ediliyor. Peki, EYT prim eksiği olanlar ne yapacak? EYT ile emekli olmak için kaç gün gerekli? EYT’de kimler emekli olacak? EYT’li olup yasa çıktıktan sonra primini tamamlayacak olanlar emekli olabilecek mi? İşte EYT ile ilgili merak edilenler…

EYT prim şartını sağlamayanları ilgilendiriyor! EYT prim eksiği olanlar ne yapacak? EYT ile emekli olmak için kaç gün gerekli? EYT’de kimler emekli olacak?

Milyonları ilgilendiren Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ayrıntılar ortaya çıkıyor. Düzenlemenin aralık ayında Meclis’e gelmesi beklenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ilk defa düzenlemeden yararlanacak EYT’li sayısını açıkladı.

EYT’DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Tüm EYT’lilerin sayısı 4.5-5 milyon olarak tahmin ediliyordu. Meclis Plan Bütçe Komisyonunda sunum gerçekleştiren Bakan Bilgin, "Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var" dedi. Şartları taşıyanların yüzde 87'sinin özel sektörde çalıştığını söyleyen Bilgin, işverenlerin toplu emeklilik taleplerinin oluşturacağı yüksek kıdem tazminatı yükümlülüğü endişelerine de yanıt verdi. Bilgin, "Resesyona giden dünyada biz bunu nasıl yapacağız diyorlar. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak" diye konuştu.

EYT’Lİ OLUP PRİM EKSİĞİ OLANLAR NE YAPACAK?

EYT ile ilgili soruları yanıtlayan Sosyal Güvenlik Yazarı Prof. Dr. Cem Kılıç, EYT’li olup prim eksiği olanların durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. NTV yayınına katılan Prof. Dr. Kılıç, “EYT tek seferlik mi olacak yoksa prim eksiği olup düzenleme çıktıktan sonra primini tamamlayanlar da emekli olabilecek mi?” Sorusuna şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

“Peyderpey emekli olacaklar. Düzeleme bir kerelik bir şey değil. Biz zaten EYT konusunda şunu söylüyoruz. 8 Eylül 1999 yılı öncesindeki koşullar tekrar yürülüğe girsin. Hal böyle olunca, şu anki düzenleme ortadan kalkınca, şu an prim günü tutmuyorsa vatandaşımızın 2 ay sonra tutuyorsa 2 ay sonra, 6 ay sonra tutuyorsa 6 ay sonra emekli olacak. Yani tek seferlik bir düzenleme değil.”