Gazete Vatan Logo

EYT yürürlüğe girdikten sonra ilk emekli maaşı ne zaman verilir? İşte EYT'lilerin ilk maaşları alacağı tarih!

1,5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinde gözler Meclis’e çevrilirken, hizmet şartları veya prim gün sayısında hangi şartların düzenlemede yer alacağı merak ediliyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı EYT ile ilgili düzenlemede şartların açıklanması bekleniyor. Peki, EYT yürürlüğe girdikten sonra ilk emekli maaşı ne zaman verilir? EYT’liler ilk maaşını ne zaman alacak? İşte detaylar…

EYT yürürlüğe girdikten sonra ilk emekli maaşı ne zaman verilir? İşte EYT'lilerin ilk maaşları alacağı tarih!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Meclis'te bütçe sunumu yaptı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalara değinen Bakan Bilgin, sunumunda şartları taşıyan 1,5 milyon kişi olduğunu açıkladı. Bu zamana kadar 7 milyon olarak tahmin edilen EYT’lilerin Bakan tarafından 1,5 milyon olarak açıklanması emeklilik için şartlarda bazı kriterlerin öne çıkacağını gösteriyor.

EYT’liler ilk maaşını ne zaman alacak?

NTV yayına katılan Sosyal Güvenlik yazarı Prof. Dr. Cem Kılıç, EYT’nin yılbaşında çıkması halinde ilk emekli maaşının yatacağı tarihe ilişkin soruları yanıtladı.

Prof. Dr. Cem Kılıç, EYT yürürlüğe girdikten sonra ilk emekli maaşının yatacağı tarih ve maaş bağlama işlemlerinin hızlı olarak yapılacağını belirterek “Sosyal Güvenlik Kurumu son yıllarda emekli maaşının bağlanma sürecini son yıllarda hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Eskiden bu süreç çok uzun sürerdi. EYT çıkan vatandaşlarımızda ocak ayında çıkmışsa, ocak ayında başvuranlar şubat ayının sonuna gelmeden aylıklarını alırlar. Burada aslında başvurunun yapıldığı ayı izleyen ay başı itibariyle aylık bağlanır. Yasa çıkar koşullar uygunsa vatandaşlar, emekli aylığı için talep dilekçesini SGK’ya verir. Çalışırken emekli aylığı bağlatmak ne yazık ki mümkün değil. 5510 sayılı yasaya göre, işlerinden istifa edip ayrılıp, emekli aylığı için tahsis işlemlerine başlayacaklar. Daha sonra SGK düzenlemelerine göre eğer işverenle anlaşırlarsa tekrar aynı iş yerinde devam edebilirler. Kıdem tazminatını işverenle anlaşmasına bağlı olarak alabilir ya da en son iş yerinden ayrıldığı tarihten itibaren de alabilir. Bakanlık da hazırlanan bu yasa teklifinde bu kıdem tazminatına ilişkin olarak daha kolaylaştırıcı, her iki tarafın da anlaşmasına kolaylaştırıcı tedbirleri getirecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı