Gazete Vatan Logo

EYT kıdem tazminatı alabilir mi? Hazine destekli kredi nedir, EYT ne zaman Meclis’e gelecek?

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine yönelik açıklamaları devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT’de 1999 öncesi 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de sosyal medya hesabından EYT'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Nebati, işverenlerin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda hazırlıklara başlandığını duyurdu. Söz konusu açıklamanın ardından “EYT kıdem tazminatı alabilir mi? Hazine

EYT kıdem tazminatı alabilir mi? Hazine destekli kredi nedir, EYT ne zaman Meclis’e gelecek?

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Meclis'e bu ay gelmesi beklenen EYT düzenlemesine ilişkin emekli-çalışan arasındaki SGK prim farkının giderileceği ve KGF ile işverenlere uygun kredi verileceği konusunda Bakan Bilgin'in müjde verdiğini söyledi. Akkol, "EYT konusunda hem çalışanların hem de işverenlerin beklentisini karşılayacak çözümlere ihtiyacımız var" dedi. Bugün de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabı üzerinden işverenlerin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü hafifleyecek çalışmalara başlanılacağını müjdeledi. Peki, EYT kıdem tazminatı alabilir mi, EYT’den emekli olan kıdem tazminatını peşin mi, taksitle mi alır? İşte EYT'de son durum…

EYT ne zaman Meclis’e gelecek?

Bilgin, EYT sorununu çözecek yasa teklifini Aralık ayı içerisinde TBMM’ye getireceklerini ve uygulamayı 2023 itibariyle başlatacaklarını söyledi.

EYT kıdem tazminatı alabilir mi?

Yürürlükteki mevzuata göre çalışan ve işveren arasındaki anlaşma ile emeklilik işlemleri yapılırken kıdem tazminatı sıfırlanabiliyor veya işyeri uhdesinde kıdem tazminatı hesabında durmaya devam ediyor. İşverenlerin EYT düzenlemesiyle ilgili beklentilerini ilk olarak TİSK, 3 Kasım’daki açıklamasıyla gündeme getirmişti. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, düzenlemenin nitelikli iş gücü kaybı ve kıdem tazminatı yükü gibi ek maliyetleri de gözetecek uygun çözümlerle hazırlanmasının kritik olduğuna dikkat çekmiş ve bir dizi görüşme yapmıştı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde bir TV kanalına açıklamalarda bulunan Bilgin, EYT’lilerin kıdem tazminatı konusunda işverenlerin taleplerine değinerek “Bu konuda da hükümetin bazı formülleri var. Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir” ifadelerini kullanmıştı.

TİSK’in talepleri arasında bulunan emekli çalışanların primlerinin diğer çalışanlarla eşitlenmesi için de düzenleme yapılacağını belirten Bilgin, “İşveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT’li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana destek vereceğiz” demişti.  

Haberin Devamı

Bugün yapılan açıklamayla SGK prim farkının giderileceği ve KGF ile işverenlere uygun kredi verileceği konusunda Bakan Bilgin müjdeyi verdi.