Gazete Vatan Logo

Çiftçi destek ödemeleri başladı! Çiftçi destek ödemeleri sorgulama-Çiftçi desteği ödemeleri (organik gübre desteği) nasıl alınır?

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, 57 ilde 18 bin 892 çiftçiye 14 milyon 481 bin liralık organik ve organomineral gübre desteğinin ödenmesine 15 Mayıs'ta başladıklarını bildirdi. Bekir Pakdemirli, organik-organomineral gübre desteğine ilişkin, "57 ilde 18 bin 892 çiftçimize 14 milyon 481 bin liralık destek ödemelerine 15 Mayıs Cuma günü başladık" açıklamasında bulundu. Peki, Çiftçi desteği ödemeleri nasıl alınır? Organik gübre desteği almak için ne yapılmalı?

Çiftçi destek ödemeleri başladı! Çiftçi destek ödemeleri sorgulama-Çiftçi desteği ödemeleri (organik gübre desteği) nasıl alınır?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 yılında organik ve organomineral gübre kullanan çiftçilere uygulanacak desteklere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ülke topraklarının organik madde kapsamının yükseltilmesi, kimyevi gübre kullanım etkinliğinin artırılması ve toprakların ihtiyacı olan bitki besin maddelerinin ülke kaynaklarından karşılanması amacıyla ilk defa geçen yıl normal gübre desteğine ek olarak organik ve organomineral gübre kullanan çiftçilerin desteklenmesine başlandığını hatırlatan Pakdemirli, bu kapsamda çiftçilere dekar başına 10 lira ödendiğini kaydetti. Pakdemirli, "Başvuru, icmal, askı ve kontrolleri tamamlanan 57 ilde 18 bin 892 çiftçimize 14 milyon 481 bin liralık destek ödemelerine 15 Mayıs'ta başladık." ifadesini kullandı. Bakan Bakdemirli’nin açıklamasının ardından Çiftçi destek ödemesi nasıl alınır, nereden alınır? Organik gübre desteği başvuru şartları nedir? sorularına yanıt aranmaya başladı.

ÇİFTÇİ DESTEĞİ ÖDEMELERİ (ORGANİK GÜBRE DESTEĞİ) NASIL ALINIR?

Bakan Pakdemirli, 2019 yılı organik ve organomineral gübre kullanan çiftçilere uygulanacak desteklere ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Pakdemirli açıklamasında, "Ülkemiz topraklarının organik madde kapsamının yükseltilmesi, kimyevi gübre kullanım etkinliğinin artırılması ve topraklarımızın ihtiyacı olan bitki besin maddelerinin ülkesel kaynaklardan karşılanması amacıyla ilk defa 2019 yılında uygulamaya başladığımız normal gübre desteğine ilave olarak organik ve organomineral gübre kullanan çiftçilerimize dekara 10 TL destekleme ödenmeye başlanmıştır. Bu çerçevede başvuru, icmal, askı ve kontrolleri tamamlanan 57 ilde 18 bin 892 çiftçimize 14 milyon 481 bin liralık destek ödemelerine 15 Mayıs Cuma günü başladık. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun" ifadesine yer verdi.

Organik Tarım Desteklemesi Başvuru Süreci

Organik tarım desteğinden faydalanmak isteyen çiftçiler

Organik tarım desteklemesinden faydalanmak istediklerine dair Başvuru Dilekçesini belirtilen süreler içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne ( ÇKS) kayıtlı olduğu İl/İlçe müdürlüklerimize vermek zorundadır.

Haberin Devamı

Başvuru konusu üretim ve parseller; 2019 üretim yılı hasadı gerçekleştirilmiş, üretilen ürün için ürün sertifikası düzenlenmiş, OTBİS'de ve ÇKS'de 2019 üretim yılında kayıtlı geçiş 2, geçiş 3 ve organik statüdeki üretim parselleri olması gerekmektedir.

Organik tarım desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerimizin ilgili üretimlerinin, OTBİS kayıtlarında 2019 yılında yetkilendirilmiş kuruluşça kontrolünün yapılmış olması ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik (OTY) hükümlerine göre kontrol sonucunun uygun bulunması ve OTBİS' e kaydedilmiş olması gerekmektedir.

Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik (OTY)'ye göre düzenlenen ürün sertifikasının OTBİS'de kayıtlı olması zorunludur

OTBİS' te bilgilerinin tamamlatılması görev ve sorumluluğu başvuru sahibi çiftçiye aittir .