Gazete Vatan Logo

EYT son dakika: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için flaş gelişme, yol haritası belli oldu, işte 5 aşama ve EYT'de son durum...

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dakika gelişmesi. Yol haritası belli oldu. Milyonlarca kişi merakla bekliyordu. Hükümetin gündeminde sırasıyla 3600 ek gösterge, sözleşmeli memura yeni haklar ve Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT çalışması yer alıyor. Bakan Bilgin, 3600 ek gösterge çalışmasının Mayıs bitmeden tamamlanacağını açıklarken, sözleşmeli memurlar ve EYT için çalışma yapılacağını belirtti. Bununla beraber emeklilik için yıl ve prim şartını tamamlayıp yaşını bekleyenler için yapılacak EYT düzenlemesi için 5 adımlı rota öne çıktı. İşte son dakika haberinin detayları...

EYT son dakika: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için flaş gelişme, yol haritası belli oldu, işte 5 aşama ve EYT'de son durum...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla hareket eden hükümet milyonların sorunlarını adım adım çözüyor. Çalışmaları süren EYT düzenlemesi 5 adımlı rota ile ortaya çıkacak. İşte EYT'de son durum...

BAKAN BİLGİN: EYT MESELESİ İÇİN DOSYA ÖNÜMÜZDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya hepsi önümüzde" diye konuştu. Bu açıklamalar EYT düzenlemesinin masada olduğunu ve öncelikli gümdemlerin çözümünün ardından bu konuda çalışma yapılacağını gösterdi.

Emeklilik için yıl ve prim şartını tamamlayıp yaş bekleyen vatandaşlar için yapılacak çalışmalar 5 adımda sonuçlanacak. Öncelikle kapsam belirlenip hak sahipleri tespit edilecek.

EYT'DE ÇÖZÜM İÇİN ALTERNATİFLİ FORMÜLLER MASADA

Uzun süredir gündemde olan ve çözüm arayışı süren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili gelişmeler merakla bekleniyor. Çözüm için değişik formüllerin masada olduğu biliniyor. Ancak öncelikle kimlerin bu yasa ile emekli olabileceği de belirlenmesi gerekiyor. Bütün bu formüller çerçevesinde yapılacak çalışma için 5 adımlı bir çözüm sistemi de bulunuyor.

Haberin Devamı

1. KAPSAMIN TESPİT EDİLMESİ

Öncelikle kimlerin hak sahibi olacağı, ya da olduğunun tespiti lazım.Böylece yasa çıkar çıkmaz hemen emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da ortaya çıkacak. Ancak genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar oluşturuyor.

Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. Bu şarta bakıldığında 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle kadınlar için 20 yıllık süre 2019 yılının 9 Eylül tarihinde dolmuş durumda.

Erkekler için ise 2022 yılına göre 1997 yılı ve öncesinde sigortalı olanlar için 25 yıl tamamlanmış durumda. Ancak bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de mevcut. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek kapsamlı bir çalışma yapılacak. Böylece yasanın da bir çerçevesi ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

2. EMEKLİLİK ŞARTLARININ BELİRLENMESİ

Bu noktada kimin hangi şartlarda emeklilik hakkı kazanacağı önem kazanıyor. Yani primini ve yılını dolduranların başka şarta bakılmaksızın emekli edilmeleri şeklinde bir öneri bulunurken burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf, Bağ-kur Emekli Sandığı gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da tespiti gerekiyor. Burada belli bir yaşın üstünde olanlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de konuşulurken, kademeli olarak emeklilik hakkının verilmesi de söz konusu olabilecek.

3. MALİ BOYUTUNUN TESPİTİ VE KAYNAK BULUNMASI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın sayısı ile ilgili 5 milyon kişi gibi sayılar ortaya atılsa bile kesin bir rakam yok. Bu noktada kapsam belirlendiğinde sayı da ortaya çıkacak. Kaç kişinin emekli olabileceği ve kaç lira maaş alacağı hesaplanarak konunun mali boyutu da ortaya çıkartılacak.

Haberin Devamı

4. UYGULAMA USULÜNÜN BELİRLENMESİ

Bu aşamada hak sahiplerinin belirlenmesi, onların emeklilik işlemlerinin usul ve esaslarının tespit edilmesi önem kazanıyor.

5. YASALAŞMA AŞAMASI

Bütün çalışmalar tamamlandıktan sonra uygulamanın başlayabilmesi için yasal çalışmanın da yapılması gerekiyor. Bunun için de bir taslak metnin oluşturulması ve bunun TBMM gündemine gelmesi gerekiyor. Burada milletvekillerinin de itiraz ve katkıları olacaktır. Bu süreçte yasa tasarısı Meclis'ten geçtikten sonra uygulanması için de yönetmeliklerin çıkartılması gerekiyor.

Düzenlemenin Meclis'ten geçmesi durumunda ise son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.