Gazete Vatan Logo

Asgari ücret son toplantısı ne zaman? Asgari ücret ne zaman belli olacak?

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 2022 asgari ücret zammı için son dönemece girildi. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanıyor. Asgari Ücret son toplantısının ardından 2022 yılına ait asgari ücret zammı da belli olacak. Peki, Asgari ücret son toplantısı ne zaman? Asgari ücret ne zaman belli olacak? İşte detaylar...

Asgari ücret son toplantısı ne zaman? Asgari ücret ne zaman belli olacak?

7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren 2022 asgari ücret zammı için son toplantı merak ediliyordu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplanıyor. Asgari ücretin belli olacağı toplantı için gözler yapılacak açıklamalara çevrildi. Peki, Asgari ücret son toplantısı ne zaman? Asgari ücret ne zaman belli olacak? İşte detaylar...

Asgari ücret 2022 maaş zammı için meraklı bekleyiş devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin pazartesi gününü işaret etmiş ancak pazartesi ve salı günü herhangi bir gelişme yaşanmamıştı.

Asgari Ücret Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında saat 11.00’de toplanıyor. CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun asgari ücretteki son gelişmeleri aktardı. Coşkun konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Saat 11’de bir toplantı var ama bu 4’üncü toplantı değildir. En azından henüz bakanlık resmi bir açıklamayla son toplantının yapılacağı bilgisin paylaşmadı.

Resmi toplantıların olduğu ve bunun dışında teknik düzeylerin olduğu bir süreç oluyor. Bugün bakanlıkta olması beklenen bu toplantının teknik müzakerelerin devam ettiğine dair bir toplantıdır."

Haberin Devamı

RESMİ AÇIKLAMA NE ZAMAN OLACAK?

Bakanlık resmi olarak asgari ücretin açıklanacağına dair 11’de resmi bir açıklama henüz yapmadı. Peki ne zaman resmi açıklama olacak. Bugün olma ihtimali var ancak resmi olarak açıklanmadığı için net değil.

Sendikalar bu sene erken açıklayalım dedi ve ilk 10 günde açıklanalım denilmişti. Bakan pazartesi gününü işaret etmişti ve bu beklenti üzerine telaffuz edilen günlerde açıklama gelmeyince asgari ücret neden açıklanmıyor diye merak konusu oldu.

İşçi ve işverenin üzerinde anlaştığı bazı detaylar var hükümetten üzerimizdeki yükü alın şeklinde SGK primlerinde 5 puanlık indirim ve asgari ücretten vergi alınmasın gibi talepler var bunların üzerindeki teknik çalışmalar devam ediyor. Bir taraftan Çalışma Bakanlığı diğer taraftan da Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor.

"BİLGİ PAYLAŞILMADI"

Saat 11’de toplantı yapılacağı belirtilmişti. Resmi olarak toplantı olacağı bilgisi paylaşılmadı. Bu süreçte gayri resmi toplantılar ve teknik düzeyde toplantılar gerçekleştiriliyor. Bu toplantının da bu düzeyde olması bekleniyor. Tarafların bakanlığa çağırılması söz konusu.

Haberin Devamı

Asıl beklentimiz 4’üncü toplantının ne zaman yapılacağıydı. Türk İş olmak üzere süreci erken açıklayalım gibi bir mesaj vermişti. İşverene de buna yaklaştı hükümette benzer sinyaller verdi ve bakan pazartesi gününü işaret etmişti. Toplantı gerçekleşmeyince neden açıklanmadı? Sorusu ortaya çıktı. Teknik düzeydeki hesaplama çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor. "

İŞÇİLER 4 BİN LİRA İSTİYOR

Türk-İş ev sahipliğinde yapılan Asgari Ücret toplantısında 4 bin liranın altında bir tutara evet denilemeyeceği belirtilmişti.

Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan medya mensuplarının asgari ücretle ilgili sorulara da yanıt vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretle ilgili, "Asgari ücretle ilgili çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda açıklanacak. Asgari ücrete şu ana kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI SAAT KAÇTA? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 11.00'de toplanacak. 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

 

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.