Gazete Vatan Logo

Asgari ücrette son dakika gelişmesi! Milyonlarca çalışan bekliyordu, 4.000 TL...

Milyonlarca çalışanın gözü asgari ücrete yapılacak zam oranlarına çevrildi. "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusuna yanıt aranıyor. Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri de yakından takip ediliyor. 2022 asgari ücret zammı için ilk toplantı 1 Aralık'ta düzenlendi. 2022 asgari ücretinin belirlenmesi ile ilgili kritik haftaya girildi. İkinci toplantı 7 Aralık Salı günü, üçüncü toplantı ise 9 Aralık Perşembe günü yapılacak. Asgari ücret belirlenirken vergi ve desteğin de artırılması gündemde. Sadece asgari ücretliler değil tüm çalışanlar için de vergi desteği ihtimali ortaya çıktı. İşçi sendikalarının masaya getirdikleri 'tüm maaşların içindeki asgari ücret kadar kısım vergiden muaf olsun' teklifi eğer kabul görürse bütün çalışanlar için bir vergi avantajı doğmuş olacak. 2021 asgari ücret rakamına göre damga vergisi ve gelir vergisi olarak kesilen 483.83 liralık kesinti tüm çalışanlar için iade edilecek. Asgari ücret zam sonrası 3.500 TL olur ve alınan vergi çalışana ödenirse işçinin eline 4.025 lira geçer. Bu rakam 3.750 liralık asgari ücrette 4.312 liraya kadar çıkıyor. İşte 2022 Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri...

Asgari ücrette son dakika gelişmesi! Milyonlarca çalışan bekliyordu, 4.000 TL...

7 milyon asgari ücretliyi doğrudan dolaylı olarak da tüm çalışanları ilgilendiren asgari ücret zammı ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. 1 Aralık’ta başlayan asgari ücret görüşmeleri 7 ve 9 Aralık’ta iki toplantıyla tamamlanacak. Açıklanan Kasım ayı enflasyonu ve 5 aylık 10.48’lik oran asgari ücretteki pazarlıkları da değiştirdi. Enflasyonun üzerinde ve refah payı ile birlikte yapılacak hesaplamalarda artış oranı yüzde 30’u geçecek. Vergi destekleriyle bu rakam daha da yükselebilecek

Milyonlarca emekli ve memurun beklediği enflasyon rakamları asgari ücretin belirlenmesini bekleyen işçileri de ilgilendiriyor. Kasım'da yıllık enflasyonun yüzde 21.31 ve 5 aylık enflasyonun yüzde 10.48 oranında çıkmasının ardından asgari ücret pazarlıklarında da yeni bir gelişme yaşandı.

Bugüne kadar enflasyon oranının üzerinde refah payı ile birlikte belirlenen asgari ücret için yıl sonu enflasyonunun yapılacak 7-8 puanlık refah payı ile birlikte artış oranı yüzde 30'u geçebilecek. Bu da destekler dışında asgari ücretin netinin 3.900 liraya ulaşarak 4 bin liraya yaklaşması anlamına gelecek. Zaten yeniden değerleme oranında yani yüzde 36.2 olarak yapılan bir artış ile net asgari ücret 3.850 lirayı buluyor. Yapılacak direkt destek ve vergi destekleriyle rakam daha da artmış olacak. yapılan ankette de iş dünyası asgari ücrette çoğunlukla 3500-3750 arasında bir rakam beklediğini, işçiler ise 3.750 ile 4000 lira arasında bir rakam beklediklerini beyan etmişlerdi. Arada fazla bir miktarın olmaması anlaşmanın hızla yapılacağını da ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

HERKESİN MAAŞI ARTAR MI?

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre, önümüzdeki hafta 7 aralık ve 9 Aralık'ta yapılacak iki toplantı sonrasında ortaya çıkacak olan yeni asgari ücretin özellikle vergi ve direkt desteklerle artması bekleniyor. Bu arada sadece asgari ücretliler değil tüm çalışanlar için de vergi desteği ihtimali ortaya çıktı. İşçi sendikalarının masaya getirdikleri 'tüm maaşların içindeki asgari ücret kadar kısım vergiden muaf olsun' teklifi eğer kabul görürse bütün çalışanlar için bir vergi avantaj doğmuş olacak. 2021 asgari ücret rakamına göre damga vergisi ve gelir vergisi olarak kesilen 483.83 liralık kesinti tam çalışanlar için iade edilecek.

Haberin Devamı

Bu ya AGİ (Asgari Geçim İndirimi) artırılarak yapılacak ya da apartman görevlilerine uygulanan vergisiz asgari ücret formülüyle çözülebilecek. 2021 yılı asgari ücret hesabında baktığımızda çalışanlar 465.13 lira gelir vergisi ve 27.15 lira da damga vergisi ödüyor. Gelir vergisinin bekar işçi için 268.31 lirası çalışana iade edilirken 187.82 lirası ile damga vergisi maaştan kesiliyor. Apartman görevlilerine uygulanan asgari ücrette ise gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyor. Böylece vergi iadesi anlamına gelen AGİ de ödenmiyor. Bu rakamlar Ocak ayından itibaren yükselecek asgari ücret ile birlikte artacak. Böylece çalışanlar iççin vergi avantajı daha da yükselecek.

ASGARİ ÜCRET 4.000 LİRA OLUR

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre; asgari ücret 3.500 TL olur ve alınan vergi çalışana ödenirse işçinin eline 4.025 lira geçer. Bu rakam 3.750 liralık asgari ücrette 4.312 liraya, 4.000 liralık ücrette ise 4.600 liraya kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Asgari ücret tespit komisyonu geçtiğimiz hafta ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda işçi ve işveren cephesi taleplerini ortaya koydu. Önümüzdeki hafta salı ve cuma günleri iki toplantı daha gerçekleştirilecek. Bu toplantılar sonrasında asgari ücretin netleşmesi bekleniyor. İşçi ve işveren cephesinde ortak beklenti vergilerin kaldırılması olarak öne çıkarken bu talebinin hayata geçmesi halinde birkaç senaryonun çıkması söz konusu olacak. Bu senaryolar şöyle:

- Eğer asgari ücret net 3.500 TL olarak belirlenir, asgari ücretlilerden gelir vergisi alınmaması ve damga vergisinin kaldırılması kararlaştırılırsa, asgari ücretlinin eline geçecek net rakam yıl boyunca 3.500 TL, asgari ücretin işverene maliyeti ise 4.838,29 TL olacak. Ancak işverenin devlete ödemesi gereken gelir vergisinin, işçiye ödenmesi yönünde bir düzenleme yapılırsa bu durumda işçinin eline geçecek net rakam 4.025 TL'ye, asgari ücretin işverene maliyeti de 5.363,29 TL'ye yükselecek.

Haberin Devamı

- Asgari ücret net 3.750 TL olarak belirlenir, gelir vergisi alınmaması ve damga vergisinin kaldırılması kararlaştırılırsa, asgari ücretlinin eline geçecek net rakam yıl boyu 3.750 TL, asgari ücretin işverene maliyeti ise 5.184,1 TL olur. Ancak işverenin devlete ödemesi gereken vergi işçiye ödenirse bu durumda işçinin eline geçecek net rakam 4.312,5 TL'ye, asgari ücretin işverene maliyeti de 5.746,6 TL'ye yükselecek.

- Asgari ücret net 4.000 TL olarak belirlenir ve vergi alınmazsa net rakam yıl boyu 4.000 TL, asgari ücretin işverene maliyeti ise 5..529 TL olur. Ancak işverenin devlete ödemesi gereken gelir vergisinin, işçiye ödenmesi yönünde bir düzenleme yapılırsa bu durumda işçinin eline geçecek net rakam 4.600 TL'ye, asgari ücretin işverene maliyeti de 6.129 TL'ye yükselecek.

 

4.000 TL'NİN MALİYETİ 6.133 LİRAYA ÇIKIYOR

Asgari ücret AGİ dahil 3.500 TL, 3.750 TL veya 4.000 TL olursa işçinin eline geçecek net rakam yıl boyunca değişebilecektir. Yalnızca bekar asgari ücretlinin eline geçecek net rakam yani 3.500 TL ya da 3.750 TL yıl boyu korunacaktır. Asgari ücretin AGİ dahil 3.500 TL olarak belirlenmesi halinde asgari ücretin işverene maliyeti 5.312,18 TL, 3.750 TL olarak belirlenmesi halinde ise işverene maliyeti 5.723,43 TL, 4.000 TL olarak belirlenmesi halinde 6.133 TL olarak gerçekleşecek.

ASGARİ ÜCRET İLE İGİLİ BAKA N BİLGİN'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Bakan Bilgin, açılış konuşmasında enflasyon ve ekonomideki dalgalanmalar karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceklerini vurguladı. Bilgin, "Asgari ücretin bir boyutu, teknik olarak ülkenin içinde olduğu enflasyonu, muhtelif düzeylerdeki harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücreti ortalama beklentileri karşılayacak ve toplumda hakkaniyet duygusunu destekleyecek bir oranda belirlenmesidir" dedi. Bakan Bilgin, "Ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çıkabilir. Büyüme sürecinin sorunları da var. Büyümede mühendisten işçiye bütün emekçilerin katkıları var. Sorunları da sosyal politika araçlarıyla çözelim, azaltalım. Asgari ücret bu anlamda önem kazanıyor. Döviz, kurda yaşanan dalgalanma belirli bir şekilde istikrara kavuşacak şeylerdir. Makro gösterge büyüme, istihdam, büyümenin kalitesi, üretim kapasite artışıdır. Ülkenin içindeki enflasyonu, harcama kalemlerini dikkate alarak asgari ücretin toplumda ortalama beklentileri karşılayacak bir oranda belirlenmesidir" dedi.

Bakan Bilgin, yeni dönem asgari ücret beklentilerini tespit etmek amacıyla yapılan araştırma kapsamında Türkiye genelinde 26 ilde 604 işveren ve yönetici, 2500 işçi ile görüşüldüğünü belirterek, anketin sonuçlarını paylaştı. Bakan Bilgin, "Yapılan çalışmada işverenler 3500-3750 lira arasında asgari ücretin olmasına yönelik çoğunluk oluştu. Çalışmaya katılan işverenlerin yüzde 74'ü işten çıkarmaların artabileceğini belirtti. Firma sahiplerinin yüzde 36'sı 3500-3750 lira arasında asgari ücret isterken profesyonel yöneticiler 6 bin liranın üzerinde artışlar istemişlerdir. Küçük işletmeler ve mikro işletmeler elinin altında işçi çalıştıranlar onlar da asgari ücretin yukarıya doğru tırmanmasının ciddi şekilde işsizliğe neden olabileceği sorununu dile getirdiler" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRETE BÜYÜK ZAM MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup toplantısı sonrasında gazetecilerin soruları üzerine üç konuda önemli açıklamalar yaptı ve asgari ücrete yüksek bir zam yapılacağı mesajı verdi. Erdoğan, "Biz milletimizi ezdirmeyeceğiz. Şimdi de asgari ücret çalışmasını Bakan'ımız başlattı, kısa zamanda inşallah onu da açıklayacağız. Asgari ücret noktasında da bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde inşallah bir neticeyi açıklamış olacağız" dedi.

İŞVEREN 2022 İÇİN İYİMSER

Bu kapsamda imalat sanayi, tekstil, taşımacılık, inşaat, tarım, sağlık, turizm, madencilik gibi sektörlerin de aralarında olduğu 19 farklı sektörden işletmeci ile yüz yüze görüşme yapıldı. İşverenlerin 2022 yılından ihtiyatlı bir iyimser beklenti içerisinde olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 34'ü "Yeni dönem asgari ücret ne kadar olmalı" sorusuna 3501 ile 3750 lira arasında cevabını vererek en yüksek oranı oluşturdu. Bu rakamı yüzde 19.3 ile 3251 lira ile 3500 lira arasında olmalı diyenler, yüzde 13.7 oranı ile de 3751 lira ile 4000 lira arasında olmalı diyenler izledi. "Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı" sorusuna katılımcıların yüzde 74.3'ü evet yanıtını verirken yüzde 25.7'si ise hayır yanıtını verdi.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ İŞVERENDEN YÜKSEK

Çalışma kapsamında işçilerle yapılan görüşmelerin sonucu da paylaşıldı. Buna göre "Asgari ücretli işinizin yanı sıra ek bir iş yapıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 87'si hayır, yüzde 13'ü evet yanıtını verdi. "Yeni dönem asgari ücret ne olmalı?" sorusuna katılımcılar ağırlıklı olarak yüzde 37.3 oranı ile 3750 lira ile 4000 lira arasında beklenti ortaya çıktı.

4000 ile 4500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4500 lira üzerinde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 olarak araştırma sonuçlarına yansıdı. "Ailenizde sizden başka çalışan var mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 61'i hayır, yüzde 39'u evet yanıtını verdi. "Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 40.3'ü evet, yüzde 59.7'si hayır yanıtını verdi.

TÜRK-İŞ: VERGİ ORANI İNDİRİLSİN

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretle dört kişilik bir ailenin hayatını idame etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Hem işveren hem hükümet ve çalışanlar olarak ortak noktaya gelmiş durumdayız. Enflasyon üzerindeki artışı işveren de kabul ediyor.

Bundan da memnun kalıyoruz. Vergi oranlarının indirilmesi konusunda da mutabıkız. Artık yüzde 20-27'ler çalışanlar için adil bir vergi sistemi olmadığını kabul ediyoruz. En az ücretten vergi alınmasının sonu gelmiş olması lazım. AGİ ile bu durumun çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

TİSK: ASGARİ ÜCRET TEŞVİKİ SÜRSÜN

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da, "Asgari ücret tespitinde istihdamın korunması, yeni istihdamın korunmasına fayda sağlayan asgari ücret teşvikinin 2022 yılında devam etmesine, işveren maliyetlerinin istihdamı artıracak adımlar atılmasını istirham ediyoruz. Ülke olarak birlikte büyüyebilmek esastır. Çalışanlarımızın refahını koruyacak artışa şimdiden evet diyoruz" diye konuştu.

 

2022 YILINDA ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ NE KADAR OLACAK?

Yapılan değerlendirmeler sonucu asgari ücret için yüzde 25-30 artış tahminleri ön plana çıkıyor. Yüzde 25'lik zamma göre brüt asgari ücretin 4.471 liraya net asgari ücretin de 3.532 liraya, yüzde 30'luk zamma göre brüt asgari ücretin 4.650 liraya, net asgari ücretin de 3.673 liraya çıkması bekleniyor. Her iki oran dikkate alındığında asgari ücretin 3.500 ile 3.750 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl için 3.577,50 lira olan asgari ücrette işveren payı (yüzde 15.5) 554.51 lira, işveren işsizlik sigorta primi (yüzde 2) 71.55 lira olmak üzere işverene toplam maliyeti 4 bin 203 lirayı buluyor.

Posta'da yer alan habere göre asgari ücrete 2021 yılında geçerli olmak üzere yüzde 21.56 oranında zam yapılmıştı. Bu da 500 liralık artışa denk geliyordu. Asgari ücrete yapılan zam enflasyonun üzerinde gerçekleşmişti. Geçen yıl kasımda yıllık enflasyon yüzde 14’tü. Yani bu oranın 7 puan üzerine çıkılmıştı.

Bu yıl ekim itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 19.89 oldu. Kasımda da artışın sürmesi bekleniyor. Yine enflasyonun 7-10 puan üzerinde bir zam yapılırsa toplam zam yüzde 30 civarı olabilir. Bu da 3.500-3.700 lira arası asgari ücret anlamına geliyor. Net rakam aralıktaki pazarlıkta ortaya çıkacak.