Gazete Vatan Logo

Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması! Flaş karar duyuruldu, net 4.000 TL, yarın...

Asgari ücret zammında geri sayım başladı. Milyonlarca çalışanın gözü zam oranlarına çevrildi. Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika açıklamaları art arda geliyor. 'Net asgari ücret ne kadar olacak?', 'Asgari ücret 2022'de ne kadar artacak?' en çok merak edilen soruların başında geliyor. 8 milyon asgari ücretliyi doğrudan etkileyecek zam görüşmelerinde son perde açılıyor. İşçi ve işverenler taleplerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Asgari ücret zammı dolaylı olarak tüm çalışanları ilgilendiriyor. Hem özel sektördeki diğer çalışanların zam oranın hem de AGİ, kıdem tazminatı, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı gibi ödemelerin belirlenmesinde asgari ücrete yapılacak zam belirleyici oluyor. Asgari ücrette ilk rakamlar belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3750-4000 lira arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtmişti. Konu ile ilgili yeni bir açılama yapan Bakan Bilgin çalışanlara güzel haberi duyurdu. Bilgin, asgari ücretin açıklandığında bir bayram havası oluşturacağını belirterek, "Biz buradan sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz" dedi. Öte yandan asgari ücrette net rakamların yarın belirlenip duyurulması bekleniyor. Asgari ücret zammında kritik haftaya giriliyor. İşte asgari ücrette son dakika gelişmeleri, işçi ve işveren tarafının beklentileri ve son dakika zam tahminleri...

Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması! Flaş karar duyuruldu, net 4.000 TL, yarın...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu mesaisinde sona yaklaşılıyor. Gözler yarına kilitlendi. Taraflar gerçekleşen ilk 3 toplantıda rakam telaffuz etmezken, gözler 4. toplantıya çevrildi. Ayrıca işçi ve işveren kesiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da bir araya gelmesi bekleniyor.

Milyonların gözü kulağı, asgari ücret pazarlığında. İşveren, işçi ve hükümet temsilcileri şimdiye kadar 3 kez bir araya geldi. O toplantılardan sonuç çıkmadı. Gözler 4. kez kurulacak masada.

Ankara’da yeni haftanın gündemi Asgari Ücret Tespit Komisyonu mesaisi olacak. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, masaya işçinin günlük gıda ihtiyacını karşılayacak kalori hesabı geldi. O beslenme kalıbı içerisinde yer alan ürünlerin fiyat değişimleri mercek altına alındı. Gelecek hafta tarafların bir görüşme daha yapması bekleniyor. Bir diğer beklenti de tarafların Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesi.

Zam pazarlığı yapan işçi ve işveren kesimi şimdiye kadar masada bir rakam telaffuz etmedi. Ancak hem işçi hem de işveren kaynaklarının dikkat çektiği bazı meblağlar var. İşçi kaynakları, 4 bin liranın altına imza atmayı düşünmediklerini dile getiriyor.

Haberin Devamı

İşveren kesiminde ise TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamının altı çiziliyor. İşverenler henüz son sözü söylemeseler de masanın o tarafından 3 bin 500 rakamı işaret ediliyor. Öte yandan hükümetten de “İşçiyi enflasyona karşı ezdirmeme” açıklamaları geliyor.

2022 yılındaki asgari ücreti belirleyecek pazarlıkta artık gözler 4. ve son toplantıya çevrildi.

BAKAN BİLGİN: TOPLUMUN BEKLENTİSİNİ KARŞILAYACAK CİDDİ BİR ASGARİ ÜCRET ARTIŞI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Bakan Bilgin, asgari ücrete ilişkin açıklamasında, “Asgari ücretle çalışan bazen 10 milyon-15 milyon gibi birçok rakam dolaşıyor. Bu rakamlar doğru değil, doğrusunu ben biliyorum. Çünkü vergi alıyoruz, prim alıyoruz. Yaklaşık 6 milyon civarında asgari ücretli var. Ailelerle birlikte oluşturduğu bütünlüğü ele almamız lazım. Asgari ücret adı üzerinde asgari bir ücrettir. İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37’si 3 bin 700 ile 4 bin arası beklentisi olduğunu söyledi. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeyde talep ettiğini gördüm. Biz buradan sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz." diye konuştu. Asgari ücretin açıklandığında bir bayram havası estireceğini belirten Bakan Bilgin, "Daha yüksek düzeyde açıklanması önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Asgari ücret çalışanlarımızı korusun, aynı zamanda Türkiye’nin ve bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmaların Türkiye’ye de rahat nefes aldırsın. Rahat nefes alacak seviyede belirleyeceğimizi ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Bilgin, 3 bin 600 ek göstergeye ilişkin ise, “Teklif çalışmayı yaptık. Önümüzdeki hafta komisyonu yollayacağız. Meclis’e göndereceğiz” dedi.

ASGARİ ÜCRET SON TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari ücretin son toplantısı olan 4. toplantı için net bir tarih belirlenmedi. Yapılan açıklamaya göre asgari ücret son toplantı tarihi için tarafların uygun olduğu en yakın bir tarihte 4. komisyon toplantısı gerçekleştirileceği belirtildi.

Haberin Devamı

“GEÇMİŞ YILLARA GÖRE…”

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder şunları söylemişti son toplantıyla ilgili şunları söylemişti:

Dördüncü toplantının da geçmiş yıllara göre daha erken olacağını düşünüyorum. Aralarda devlet ve kamu tarafı olarak işçi ve işveren temsilcilerimizle diyaloglarımız sürüyor. Son toplantı için çalışma yapacağız. Bu toplantıyı size açıklayacağız. Geçmiş yıllara baktığımızda bunun ben daha erken tarihte olacağını düşünüyorum."

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU HAKKINDA

Komisyon, beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. İşçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş, İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sefer Şener asgari ücret sürecinde yaşanan gelişmeleri, CNN Türk ekranlarında değerlendirdi. Şener son toplantıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Enflasyon üzerinde artış belirtiliyor. İşveren tarafı da enflasyon üzeri zam diyerek ortaya rakam koyuyor. Benim beklentim 4000-4100 lira gibi bir artış. Enflasyon şu anda yüzde 21.3, gıda enflasyonu yüzde 28 bunun ortalaması yüzde 25 gibi bir oran.

İşveren tarafı da bu konuda uzlaşıya yakın. Arada ben çok uçurum olmadığını düşünüyorum. 3600-3700 lira üzerinde, devletin feragat edeceği rakamları da düşününce bu rakam artıyor. Bu pazarlıktan sonra bu rakamların 3700 üzerinde bir rakam olacağını düşünüyorum. Bu bir ayrılık değil bence uzlaşı sağlanacak."

İŞVEREN 3.500, İŞÇİ 4 BİN LİRA İSTİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nunun ilk toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapılan çalışmalar neticesinde işçi tarafının 3750-4000 lira arasında, işveren tarafının ise 3500-3750 lira arasında asgari ücret istediğini belirtmişti.

'4 BİN LİRA KIRMIZI ÇİZGİMİZ'

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamada, ekonomik koşulların etkisiyle işçinin alım gücünün düştüğüne dikkat çekti. İsmail Saymaz'a konuşan Atalay 4 bin liranın altındaki bir asgari ücretin kabul edilemez olduğunu söyledi. Atalay, "Asgari ücrette işçinin kırmızı çizgisi 4 bin liradır" dedi.

"ASGARİ ÜCRETTE KIRMIZIÇİZGİ 5 BİN 200 LİRA"

Öte yandan DİSK, Kartal'da asgari ücret mitingi düzenledi. Asgari ücretin net 5 bin 200 lira olması talebiyle düzenlenen mitinge, işçiler ve siyasi parti temsilcileri destek verdi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücretin net 5 bin 200 lira olması talebiyle saat 14.00'da Kartal'da miting düzenledi. Mitinge emeklilikte yaşa takılanlar, öğrenciler, emekliler, sağlık çalışanları ve çok sayıda siyasi parti destek verdi. Katılımcılar miting alanına girmeden önce yürüyüş yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, mitingde asgari ücret talepleri hakkında açıklamalarda bulundu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, miting alanındaki konuşmasında "Yıllardır mücadele verenler, EYT'li kardeşlerim ve günlerdir fabrikalarda, iş yerlerinde 'gelirde adalet, vergide adalet, geçinmek istiyoruz' diyen DİSK'li kardeşlerim sizi DİSK adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Ekonomik krizin ve pandeminin yükünü biz taşıyoruz. Her gece uykuya dalmadan yarın faturaları nasıl ödeyeceğiz diye düşünüyoruz. Her sabah yeni zamlarla cebimizdeki paranın pul olduğuyla uyanıyoruz. Biz pahalılık diyoruz, zamlar diyoruz, geçinemiyoruz diyoruz. İşçi sınıfının aklıyla emeğiyle dalga geçmeyin. İşçilerle dalga geçenleri tarih affetmez biz de affetmeyeceğiz. Yarın son toplantı var. İşçi sınıfının asgari ücretle ilgili kırmızıçizgisi en az 5 bin 200 liradır" dedi.  

ASGARİ ÜCRETTE KARAR NE ZAMAN?

Atalay, asgari ücret zammı için temasların sürdüğünü belirterek, uzlaşma ve karar toplantısı için önümüzdeki hafta başını işaret etti.13 veya 14 Aralık'ta kararın kesinleşebileceğini belirtti. 

 

2021 NET ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 3 bin 40 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş. Bunun 3 bin 577 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 554 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 71 lira 55 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET İLE NELER DEĞİŞECEK?

-7 milyon asgari ücretlinin maaşı

-Asgari geçim indirimi (AGİ)

-Askerlik, doğum borçlanması...

-Asgari ücretlinin iş göremezlik ödeneği

-Kıdem tazminatı

-İhbar tazminatı

-İşsizlik maaşı

-Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşı

-Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar

-Gündelikçiler için ödenecek primler

-Genel sağlık sigortası primi

-Yarı zamanlı çalışan annelere İŞKUR tarafından ödenen para