Gazete Vatan Logo

Ay’ın gizemi çözülüyor! Ay’da deprem mi oluyor? İşte cevabı...

Chandrayaan-3 görevi ile Ay’ın güney kutbuna inmeyi başaran Hindistan’ın uzay aracı, 1970’lerden bu yana Ay’daki ilk sismik verileri kaydetmiş olabilir.

Ay’ın gizemi çözülüyor! Ay’da deprem mi oluyor? İşte cevabı...

Kaydedilen hareketin doğal sismik veri olduğu doğrulanırsa, bu bilgiler bilim insanlarının Ay’ın gizemlerini çözmesine yardımcı olabilir.

Sarsıntılar Vikram iniş aracının yerleşik Ay Sismik Aktivite Aracı (ILSA) tarafından kaydedildi. Ay’daki ilk Mikro Elektro Mekanik Sistemler (MEMS) teknolojisi tabanlı araç olan ILSA, yüzeyde hareket eden Pragyan keşif aracının sismik hareketlerini kaydetmişti. Cihaz bunun yanı sıra deprem ya da çarpma olduğu tahmin edilen doğal bir olayı da algıladı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) yaptığı açıklamada, ‘‘ILSA’nın birincil amacı doğal depremler, darbeler ve yapay olaylar tarafından üretilen yer titreşimlerini ölçmek. Gezginin 25 Ağustos 2023’teki seyri sırasında kaydedilen titreşimler grafikte gösteriliyor’’ diye yazdı.

‘‘Buna ek olarak 26 Ağustos 2023 tarihinde kaydedilen ve doğal olduğu anlaşılan bir sismik olay da görülüyor. Bu olayın kaynağı şu anda araştırılıyor.’’

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ