Gazete Vatan Logo

Türk’ün Twitter ’la imtihanı

Türkiye’de hep polemiklerle gündeme gelse de Twitter sosyalleşme ya da dedikodu mecrası olarak değil, iş dünyası için yaratıldı

Pazarlama açısından yarattığı potansiyeli gören Ülker, Mavi Jeans, THY, Mudo gibi gençlerle birebir iletişim kurmak isteyen şirketler, Twitter üzerinden kampanyalar düzenlemeye hazırlanıyor.

Sosyal iletişim sitesi Twitter, Türk markalarının gençlerle iletişim kurma mecrası oldu. Yeni nesil iletişim aracı, Ülker, Türk Hava Yolları, Pegasus, Mavi Jeans, Avea, Galatasaray gibi gençlerle birebir iletişim kurmak isteyen Türk markaları tarafından keşfedilmiş durumda... Hatta Mudo, Twitter takipçilerine özel indirimler sunarak bu sosyal iletişim sitesini bir pazarlama mecrası olarak çok daha aktif kullanmaya hazırlanıyor. Markalar yeni kampanya ve ürünlerini Twitter üzerinden gençlere kolayca ulaştırabiliyor.



İş dünyası için yaratıldı

Twitter, kullanıcılarının yazdığı 140 karakterlik mesajlarla “takipçi”lerine internet üzerinden ulaşmasını sağlıyor. Twitter kullanıcıları site sayesinde arkadaşlarının o anda ne yaptığını öğrenebiliyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın seçimlerde kullanması ile ön plana çıkan ve ünlülerin ilgi gösterdiği Twitter, aslında ne dedikodu yapmak ne de sosyalleşmek için yaratıldı. 2006 yılında ABD’li dijital medya şirketi Odeo’nun sahibi Jack Dorsey, yöneticileri arasında beyin fırtınası sağlamak için internet üzerinden mesaj yoluyla iletişim kurulabilecek bir sistem yarattı. Şimdiye kadar yatırım şirketlerinden 57 milyon dolar alan Twitter yıl sonunda 25 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.



Dell gibi devler kullanıyor


Twitter pek çok dev şirket tarafından müşterileri ile iletişim kurmak için kullanılıyor. Yeni ürünler, kampanyalar buradan müşterilere sunuluyor. Örneğin Dell, Twitter üzerinden müşterileri ile bir bağ kuruyor; şikâyet ve önerilerini topluyor. Virgin Havayolları’nın sahibi Sir Richard Branson da Twitter’da en çok takipçisi olan iş adamlarından biri... Sadece büyük şirketlerin değil, küçük kuruluşların da ilgisini çekiyor. İngiltere’de bir fırın yeni çıkan ekmek çeşitlerini Twitter üzerinden müşterilerine haber veriyor.



İsmi nereden geliyor?


“Şu anda ne yapıyorsun?” sorusunun bir cümleyle cevaplandırıldığı sosyal iletişim sitesi Twitter internetin SMS’i olarak tanımlanıyor. “Twittering” kuş cıvıldaması anlamına geliyor. Siteyi kullanabilmek için üye olmak yeterli... Böylece 140 karakterde ne yaptığınızı anlatabilir ya da başkalarını takip edebilirsiniz.


Güler Sabancı ismi satılık


İnternetin ilk döneminde dev şirketlerin isimlerini satın alanların bu isimleri büyük paralara sattığı bir şehir efsanesine dönmüştü. Şimdi Twitter’dan da böyle paralar kazanma hayali kuranlar var. Örneğin Twitter’da Güler Sabancı ismini alan bir kişi, mail adresini vererek bu ismi satılığa çıkardığını açıkladı. Twitter’da hangi ismin gerçek sahibince hangisinin herhangi biri tarafından alındığını bilmek imkansız gibi... Mesela Başbakan Erdoğan adına açılmış 6 adet sahte isim bulunuyor. Çünkü twitter.com sitesine girip üye olmak isteyen, istediği ismi yazarak sitede yer alabiliyor. Fakat Twitter sahte kimliklere karşı bir uygulamayı işleme koydu. “Verified account” yani doğrulanmış hesap olarak adlandırılan sistem, Twitter hesabı kullanan kişiliklerin gerçeklikleri konusundaki endişeleri ortadan kaldırıyor. Henüz test aşamasındaki sistemi ABD Başkanı Obama, Ürdün Kraliçesi Raina gibi isimler kullanıyor.


Obama’dan sonra Türkiye’de Mustafa Sarıgül kullandı

ABD’de Başkan Obama seçim kampanyasında Twitter’ı kullandı, Twitter üzerinden seçmenlerini sürekli bilgilendirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Twitter üzerinden bir basın toplantısı yaptı. Türkiye’de ise Twitter yerel seçimlerde Mustafa Sarıgül tarafından kullanıldı.
Hollywood ünlüleri Twitter’a fena halde bağımlı hale gelmiş durumda. Örneğin John Mayer, Jennifer Aniston’un bütün zamanını Twitter ile geçirdiğini ileri sürerek ayrıldı. Ashton Kutcher, Demi Moore’un bikinili fotoğrafını Twitter’da yayınladı.
Türkiye’de de Sertab Erener, Hülya Avşar, Nuri Bilge Ceylan, Erdil Yaşaroğlu gibi pek çok ünlü Twitter ile hayranları ile buluşuyor.
Türk gazetecilerin Twitter’la ilgili polemikleri bugünlerde çok sık haber konusu olmaya başladı. Ahmet Hakan, Oray Eğin, Serdar Turgut, Cüneyt Özdemir gibi gazetecilerin Twitter sayfaları binlerce kişi tarafından takip ediliyor.

Haberin Devamı