Gazete Vatan Logo

The Butler: Beyaz Saray’daki Truva Atı

The Butler, Beyaz Saray’da 30 yıl hizmet veren Afro-Amerikan kökenli bir adamın, Gaines’in gerçek hayatına dayanan hikayesini anlatıyor. 1952’den 1986’a kadar hizmet veren Beyaz Saray uşağı Gaines’in hikayesi 20’nci Yüzyıl’da değişen Amerika’nın simgesi olduğu için Amerikalılar için bulunmaz Hint kumaşı. 1926’da kölelik dönemlerinde başlayan hikayemiz şansı yaver giden Gaines’i Beyaz Saray’a kadar taşır. Güney eyaletlerinde üniversiteye giden tutkulu oğlu ise kıvılcımı yeni çakılan sivil itaatsizlik hareketinde aktif rol alır ve babasının hala ‘beyaz efendilere’ hizmetkarlık olarak gördüğü işine burun kıvırır. Didaktik anlatımına rağmen, asi oğul Louis’in sivil itaatsizlikten, Kara Panterler hareketine uzanan eylemleriyle iç içe geçen arşivler filmi belgesel gibi izlettiriyor. Asıl çözülme ise Gaines’in Reagan’ın eşinin davetlisi olarak gittiği bir yemekte ilk kez diğerleriyle eşit olmayı tattığı an ruhundaki ‘kırılma’yla yaşanıyor.

Başkanların Hizmetkarı

DRAMA imdb: 7.1 (The Butler)
Y: Lee Daniels’ın
O: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack, Jane Fonda
Yapım: 2013 ABD

Senaryo sıkıntısından doğan Malefiz

Angelina Jolie’yi bu dünyaya ait biri olarak görmediğimiz için hüzünlü orman perisi rolünde hiç yadırgamadık. Ancak Maleficient Holywood’da senaryo ve senarist sıkıntısının vahim boyutlara ulaştığını gösteriyor zira 3D gözlüklere rağmen hikaye de karakterler de tek boyutlu. Holywood’a çocukluğumuzun masallarına dokunacaksa, filmlere karakter ve hikaye derinliği katacak editörler diliyorum.

Malefiz (Maleficent)
Y: Robert Stromberg
O: Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning, Sam Riley Yapım: 2014 ABD

İyi kardeş kötü kardeşe karşı

Sene 1974. Mekan Brooklyn. Frank ve Chris: biri para için gözünü kırpmadan insan öldüren bir soyguncu, diğeri teşkilatta saygı duyulan bir polis memuru. Hapisten yeni çıkan Chris ‘normal’ bir insan olarak topluma uyum sağlamak için bir garajda çalışsa da emir kulu olarak yaşayamacağını anlar. Kankasıyla açmaya çalıştıkları kafe de açılmadan kapatılır. Kısa süre içinde Chris eski adrenalin yüklü gansgter hayatının içinde bulur kendini. Büyük bir soygun operasyonunda iki kardeş yüzleştiğinde ise Frank kardeşine kıyamaz. Kan Bağları’nın temposu gangster filmi olamayacak kadar düşük, ama arada dağılan kurgu zekice ve tüyler ürperten bir finalle kendini affettiriyor.

Kan Bağları

(Blood Ties) Drama
Y: Guillaume Canet
O: Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cottilard, Mila Kunis
Yapım: 2013 ABD

DİĞER FİLMLER

Balık ile Kraker’in Maceraları

ANİMASYON imdb: 6.3

(Fish N Chips, Best Enemies Forever)
Y: Dan Krech
Seslendirme: John Leguizamo, Mario Cantone, Martin Villafana, Ian Busher
Yapım: 2013 ABD

Toprağa Uzanan Eller

DRAM

Y: Ömer Can

O: Şerif Sezer, Nail Kırmızıgül, Melih Selçuk

2013 Türkiye

Son Şans

ANİMASYON imdb: 6.8

(The Congress) Y: Ari Folman
Seslendiren: Robin Wright, Harvey Keitel, Jon Hamm, Paul Giamatti
Yapım: 2013 ABD

Haberin Devamı