Gazete Vatan Logo

Siz de karizmayı çizdirmeyin!

50-60 yaş arasındaki erkekler nelere dikkat etmeli?


Siyasi kimliğinden çok, güzel, zarif eşi Carla Bruni nedeniyle gündeme gelen 54 yaşındaki Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçtiğimiz günlerde spor yaparken hastanelik olunca, “karizmayı fena çizdirdi.” İşin uzmanları ise ileri yaştaki erkeklerin yüreklerine su serpti.
50-60 yaş arasındaki erkeklerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini sorduğumuz uzmanlar moral veriyor ama yine de “dikkatli olun” diyor.


iderek az hareket ettiğimiz günümüz dünyasında sağlıklı bir yaşam için sporun önemi de gitgide artıyor. Ancak sporda ya da diyette aşırıya kaçılması veya bilinçsizce uygulanması ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin koşarken fenalaşması, konuyu yeniden gündeme getirdi. İşin uzmanlarına Sarkozy gibi yoğun, stresli çalışan, 50-60 yaş arasındaki erkeklerin neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini danıştık.


Prof. Dr. Mustafa Öz - İstanbul Bilim Üni. Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Bşk.
50-60 yaş arası erkeğin seks problemi olmaz



50-60 yaş orta yaştır
50-60 yaşındaki bir adam, bugünkü standartlara göre fazla yaşlı sayılmaz; genç ile orta yaş arasındadır. Benim yaşım epeyce yükseldiği için böyle söylediğimi düşünenler olabilir, ama öyle değil... Ben 50 yaşımda haftada 4 defa, her seferinde 4 kilometre koşardım. Buna 35 yaşımda başladım, 75 yaşıma kadar sürdürdüm. Ameliyathane 8. kattaydı, merdivenleri 3’er 4’er çıkar inerdim. Yaz günleri yüzerdim. İki ay sonra 85 yaşıma gireceğim, şimdi de 8 kilometreyi haftada 2 kez rahatlıkla yürüyorum.

Yürüyün ya da yüzün
Kişi koşmaya genç yaşta başlamışsa 50-60 yaşlarında da devam edebilir. Ama durup dururken 60 yaşında koşmaya başlamasını tavsiye etmem. Bunun yerine yürüyüş yapmak (5 kilometre) veya yüzmek tercih edilmeli. Bunlar hem rahat sporlardır hem de tüm organlar için iyidir. Zaten kaç yaşında olursa olsun herkesin günde yarım saat yürümesi gerekir.

Siz oğluma bakmayın
Oğlum Mehmet, “Daha uzun yaşamak için haftada 4 defa seks yapın” diyor. Mehmet’e dedim ki “Sana bir daha sorarlarsa ‘Babama sorun’ de.” Bana sorduklarında, “Bunda bir sayı, hudut yok” diyorum. İnsan haftada 1-2, hatta 5 bile yapar. Yeni evliyse, yaşı genç ise her gün yapar. Bu nedenle rakam söylemeye lüzum yok.

50 yaşındaki adam sabahtan akşama kadar seks yapabilir
50 yaşında, sağlıklı bir erkek, sabahtan akşama kadar seks yapabilir. 50 yaşındaki, 60 yaşındaki bir adamın seks problemi olmaması lazım. Katiyen! Ben 85 yaş için konuşuyorum, böyle bir problemim yok. Ama tabii şöyle adamlardan bahsetmiyorum; boyu 1.65, kilosu 115, yerinden kalkmayan, spor yapmayan, kolesterol çıkmış, şekeri var, sigara içiyor, tansiyona baktırmıyor, bel ölçüsü neredeyse boy ölçüsüne ulaşmış... E şimdi böyle birinin kalkıp da seksten bahsetmesi zaten abesle iştigal olur.

Öğlen yarım saat uzanın
Bu yaş grubu erkeklerin büyük bölümü yönetici pozisyonunda, dolayısıyla fazla stres altında olan insanlardır. Kişi diyelim ki 08.00’de işe başlıyorsa, öğlen yarım ya da bir saat karanlık bir odada yatsın. Telefona bile bakmasın. Bu şekilde vücudun dengesi sağlanır. Stresten tamamen kurtulmak bu hayat şartlarında imkansız. Ama herkes stres nedenlerini belirleyerek, bunu azaltmanın yollarını bulmalıdır.
3 20 yıllık evli adam gündelik hayatta seks düşünmez
Normal aile hayatı olan bir erkek eşiyle kafa, vücut ve hayat tarzı açısından bir uygunluk sağlamıştır. Bu durumdaki 20 senelik evli, 50-60 yaş arasındaki bir adamın, artık gündelik hayatta seks düşünmesi ve bunu yapmaya çalışması, lüzumsuz bir durum olur. “Seks hayatı bitmiştir” demiyorum, ama ‘spor’ diyerek seksi de bu işin içine sokması durumundan bahsediyorum.

Dikkatli yiyin
Bilhassa stresli çalışan, iş hayatında muvaffak olmuş erkeklerin çoğunluğu akşamları dışarıda yiyor. Ancak böyle zamanlarda kimse kolesterolü, tansiyonu düşünmüyor. Ayrıca Türk erkekleri fazla kırmızı et yiyor. Dikkat etmek gerekir.

Yalnızken içmeyin
Bir kadeh içeyim deyip bir şişe bitirmemek lazım. Bana göre tek başına içen kimse, yavaş yavaş alkolizmin tarifine giriyordur. Normal bir insan arkadaşları ile içer. Az yiyeceksiniz, az içeceksiniz.

Spor yaparken rahatsızlanma olabilir
Bir insanın aşırı spor nedeniyle bayılması, o kadar da az görülen bir şey değil. Çünkü çok fazla terleme oluyor, tuz kaybedilmesi vücutta bazı elektrolit dengesizliklere sebep oluyor. Sarkozy koşarken bayıldı, kalp damar cerrahı bir arkadaşım koşarken öldü. Ama bazılarının başına problemler geliyor diye spor yapmamak yanlış olur.

Kalp rahatsızlığı olanlar dikkat
By-pass olanlar veya stent takılanların yapabilecekleri en iyi spor, düşük tempoda yüzmek, yürümektir. Aşırı efor gerektiren sporları yapmamaları gerekiyor. Bazı kalp hastalıkları var ki tedavi olmadan hiçbir spor yapmamaları gerekiyor. Ama tedavi olduktan sonra onlar da yüzüp, yürüyebilirler.


Bel çevresinin doğru ölçümü
Ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Kalça kemiğinizin üst noktasından ölçüm yapacaksınız. Ön taraftan başlayarak kalça kemiğinizi vücudun yanlarına doğru parmakla takip edin. Mezuranın alt kısmı, kemiğin en yüksek noktasına denk gelsin. Mezura ciltte çok baskı uygulamasın. 2 kez nefes alıp verdikten sonra ölçüm yapın. Sonuç, erkeklerde 94 cm.’in altında kaldığı sürece kalp damar sağlığı ve diyabet gelişme riski daha azdır.
Not: Bu ölçümü sabah bağırsaklarınız boşaldıktan sonra yapın.


Başbakanlığın 12 basamaklı merdivenini kim kaç saniyede çıkıyor?

Tayyip Erdoğan: 10 saniye 25 salise. Ağır adımlarla, tek tek çıkıyor.
Cemil Çiçek: 8 saniye 15 salise. Tek tek, dikkatli, kısa ama seri adımlarla çıkıyor.
Beşir Atalay: 9 saniye 5 salise. Yavaş ve dikkatli adımlarla çıkıyor.
Nimet Çubukçu: 12 saniye 45 salise. Yavaş, tek tek ve dikkatli çıkıyor. Topuklu ayakkabı giydiği için kabinenin en yavaş merdiven çıkanı.
Binali Yıldırım: 8 saniye 10 salise. Seri, tek adımlarla çıkıyor. Acelesi olduğunda merdiven atlıyor.
Recep Akdağ: 7 saniye 53 salise. Hızlı, tek tek ve yere tam basan adımlarla çıkıyor.
Ali Babacan: 7 saniye 40 salise. Hızlı ve uzun adımlarla çıkıyor.
Faruk Özak: 7 saniye 20 salise. Hızlı, dikkatli, bazen çift merdiven ancak seri çıkıyor. *Kaynak: Aksiyon Dergisi



Klinik Biyokimya-Antiaging uzmanı
Uzman Dr. Dİlara Uncu


Yüzün golf ya da yürüyüş yapın
Düzenli spor yapmamış bir erkeğe 50 yaş sonrası kaslarının tekrar güçlenmesi için ağır bir spor programı ile başlamak, hem kas sağlığını hem de kalp sağlığını tehdit eder. Bu yüzden belli kas direncine ulaştıktan sonra, özel kaslara yönelik çalışmalar planlanmalıdır. Bu yaş grubu için en uygun sporlar; yüzme, golf, squash, tenis, yürüyüştür.


Erkekler için süper besinler
n Domates sosları
n Brokoli ve lahana (Kansere karşı)
n Karpuz (Kalp sağlığı için)
n İstiridye (Seksüel sağlık için)
n Balık (Haftada en az üç kez)



Uludağ Üni. Tıp Fak. Başhekim Yrd.
Doç. Dr. Bedrettin Akova



Önce sağlık kontrolü
Spor yapacak kişi özellikle
40 yaşını geçmiş ise sağlık kontrolü yaptırmalı. Düzensiz beslenme, alkol ve sigara kullanımı varsa, genetik yapısında kalp krizine yatkınlık bulunuyorsa, spora da birden başlarsa kişinin ani ölümle karşılaşma ihtimali artar.












Haberin Devamı