Gazete Vatan Logo

Kaybolan ‘Biz’i bulan belgesel

Kaybolan ‘Biz’i bulan belgesel

Kültür sanat alanında önemli yatırımlar yapan DenizBank, usta belgeselciler Nebil Özgentürk, Can Dündar ve Coşkun Aral ile birlikte önemli bir çalışmaya imza atarak, ‘Biz - Kültür Yolcuları’ projesini hayata geçirdi.

Denizbank; üç usta belgeselciyi biraraya getirerek bir ilke imza attı. Nebil Özgentürk, Can Dündar ve Çoşkun Aral'ın emeğiyle dev bir yapıt ortaya çıktı; "Biz-Kültür Yolcuları" belgeseli... Belgeselde, bizi biz yapan değerler, kültürler, medeniyetler ünlü isimlerin ağızlarından anlatılıyor, sorunların derinliklerine iniliyor. Tarihe tanıklık ediliyor. DenizBank'ın, ülkemizin kültür ve sanat yaşamına yeni zenginlikler katmak yönündeki misyonunun bir uzantısı olarak çekilen belgesel, Kafkas yaylalarından Sulukule sokaklarına, Ada sahillerinden Balkan köprülerine, Abdal düğünlerinden Diyarbakır dengbejlerine, Akdamar efsanelerinden alaturka sohbetlerine Türkiye’de kültürlerin zenginliği ve kardeşliği keşfetmemize olanak sağlıyor. Her biri 45 dakikalık, 10 bölümden oluşan belgeselin, çarpıcı karelerle süslü 205 sayfalık bir kitabı da hazırlandı.



Belgeselde kimler yok ki!

Ekranın tanınan yüzü olan üç ünlü gazeteciye; kültür yolculuklarında büyük ustalar eşlik ediyor. Yaşar Kemal’le dengbejler, Ara Güler’le Ermeni ustaları konuşuluyor, Zülfü Livaneli ile Livane Kalesi’ne tırmanılıyor, Fazıl Say’la ise Adalar kültürünün izi sürülüyor. Ayşe Kulin ve Suzan Kardeş’le Üsküp'e “suyun öte yanı”na geçilen projede, Musa Eroğlu ile Erenler diyarına uzanılıyor; Ahmet Özhan’la eski fasıllar, Burhan Öçal’la Sulukule kültürü yad ediliyor; Erol Parlak ve Kubat’la Abdallar diyarında, Garo Mafyan’la ise Van Gölü’nde buluşuluyor.

11 aydır yollardalar... 30 isimle konuştular

Nebil Özgentürk, Can Dündar ve Çoşkun Aral, Türkiye'nin unuttuğu değerleri ve kültürleri ortaya çıkarmak için 11 ay süren hummalı bir çalışmaya giriştiler. Anadolu'yu ve Balkanlı karış karış dolaştılar. Her medeniyette durdular. Ve o medeniyetlerin hafızası sayılan ünlü isimlerle konuşarak bu dikkat çekici belgeseli hazırladılar. Şarkılı türkülü, sazlı sözlü belgesel; tarihe not düşerken, izleyiciye keyifli ve bir o kadar da düşündürücü bir seyir vaad ediyor.

“Hayata iz bırakmanın yolu sanat”

Konuştuğumuz DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise projeyle ilgili şunları kaydetti: “DenizBank olarak 1997 yılında 81'inci sırada başlayan bankacılık yolculuğumuzun 18'inci yaşında, Türkiye’nin 5'inci büyük özel bankası konumuna ulaşmış bulunuyoruz. Bu başarıda, kurumsal sorumluluklarımıza sahip çıkmamızın; eğitim, kültür, sanat, spor gibi alanlarda toplumsal geleceğimize yaptığımız yatırımların büyük payı var. Tüm bu alanların içinde kültür ve sanat ile gönül bağımız, kurulduğumuz ilk döneme dayanıyor. Bu güzel çalışma ile de bu izleri daha da derinleştiriyoruz. Başlı başına bir sanat hazinesi olan bu projeye destek vermekten mutluluk ve gurur duyuyorum.”



Ayşe Kulin ve Suzan Kardeş

Belgeselin ilk bölümünün adı "Suyun Öteki Yanı" yani Balkanlar. "Bal" ve "Kan" ülkesi Balkanlar'da yolculuk Üsküp'ten başlıyor, çünkü 2 milyon kişinin muhacir olarak göç ettiği, 500 bininse de bu esnada yaşamını yitirdiği bu topraklarda, göçün hareket üssü Üsküp Tren istasyonu. Üç belgeselciye bu bölümde yazar Aşye Kulin eşlik ediyor. Ailesi Rumeli göçmeni olan Kulin, dedelerinden ve amcalarından duyduğu hikayeleri anlatıyor. Ve altı günde insanların nasıl derdest edilip göçe zorlandıklarını, ne acılar çektiklerini "Ama asla kindar bir nesil olarak yetiştirilmediklerini" söylüyor. Yine ailesinin büyük kısmını savaşta kaybeden sanatçı Suzan Kardeş ise söylediği Balkan türküleri ile izleyicileri hüzünlendiriyor. Sanatçı, "Bir cami sayesinde Müslümanlığımı, bir okul sayesinde Türklüğümü korudum" diyerek insanlık dersi veriyor. Ama ne yazık ki bugün, okulun da caminin de yerinde yeller esiyor. Son bir not; keyfile izleyeceğiniz belgeselin müziklerini ise Kardeş Türküler'in yaptığını hatırlatalım.

Haberin Devamı