Gazete Vatan Logo

Instagram'dan çıkan yemek programı

Instagram hesabında sadece sanat ve yemek fotoğrafı paylaşan gazeteci Nilay Örnek'in bir tutkusu programa dönüştü

Vatan Gazetesi web sayfası genel yayın yönetmeni Nilay Örnek'in sunduğu 'Şehirli Sofralar', artık her cuma akşamı saat 21.45'te Turkmax Gurme'de… Hafta içi bolca da tekrarı olan programda Örnek, ziyaret ettiği restoranlarda yemeklerin tadına bakıyor, mutfağa girerek bu lezzetlerin kaynağına iniyor ve sırlarını ortaya çıkarıyor. 'Şehirli Sofralar' içinden lezzet geçen her mutfağa konuk oluyor.. Peki bu program nereden çıktı; nedir, ne değildir? Milliyet TV için Mehmet Özdoğan sordu, Nilay Örnek yanıtladı....


* Nereden çıktı bu program?


Tam bir keşfediliş öyküsü! Sanırım Instagram'ın etkisi de büyük! Şöyle ki; 10 yılı aşkın süredir hemen hemen her yediğim güzel görünüşlü yemeğin fotoğrafını çekerim. Ama eskiden o fotoğrafları aktar, üzerlerine nerede çekildi ve bunun gibi bilgileri yaz... Zordu... Ama Instagram ile birlikte fotoğrafların altına 'nerede, ne kadara yedim, iyi miydi kötü, müydü' yazmaya başladım. İnsanlarla karşılıklı tavsiyeler alıp vermeye başladık. Turkmax'ın bir gurme kanala dönüşme süreci konuşulurken, sanırım kanalın genel müdürü Petek Kardaş fotoğraflarıma bakarak "Nilay Örnek de olsa" demiş; İz TV'den Vedat Atasoy'la da bir belgesel çekimlerinde birlikteydik; benim yemek tutkumu bilir, "Süper olur" deyince... Şu an gazatevatan.com'un başındayım; 7/24 yoğun gündemde internete haber girerken, tek izin günümde de yapabilir miyim diyordum; şimdi bayılıyorum.

* ‘Food porn’ konusunda ne düşünüyorsunuz? Instagram hesabınıza ne zaman baksak, takipçilerinizin isyanını görüyoruz…

Haklılar! Üstelik geçen Cübbeli Ahmet Hoca da ateş püskürüyordu, benim gibi yemek paylaşanlara! Ben de biri gecenin 11'inde yemek paylaşınca isyan ediyorum ama oraya yazmışım; sadece yemek ve sanat fotoğraflarını paylaşıyorum! Olayım bu:)

* 'Şehirli Sofralar'da yerel lezzetleri mi ön plana çıkarmayı amaçlıyorsunuz, yoksa dünya mutfağını mı?

C, hepsi! Şimdi dünyada da yemek trendi 'doğal' ve 'yerel' olma üzerinden gidiyor; yerel olan ekstra puan alıyor. Programda da yerel lezzetleri farklı sunan, dünya mutfağının nimetlerini Türk lezzetleriyle buluşturanları tercih ediyoruz. Sushi de var, hünkar beğendi de... Ama kıstas şu; farklı olacak! Mesela ilk programı çektiğimiz Le Torre'nin şefi Tarkan Özdemir öyle bir hünkar beğendi yapıyor ki et, patlıcan; patlıcan et formatında! Moleküler çalışma böyle bir şey...


* Bir gün Boğaz’a nazır şık bir restoran, bir başka gün ara sokaktaki köfteciyi görebilecek miyiz? Buradaki tek kıstas lezzet mi?

18 yıllık gazetecilik hayatımın son 5 yılını hafta sonu eki yaparak geçirdim ve seçimleri yaparken de biraz hafta sonu ekine haber seçer gibi düşünüyorum. Orijinal, habere konu olabilecek farklılık ve dolulukta, hikayesi ve lezzeti olan yerler seçiyorum. Ama şimdi biraz da kanalın diğer programlarını düşünmeye başladım; Anıl İlter'in 'Ekmek Arası' da benlik mesela; onun sınırına girmeden nasıl yaparım diye düşündüm... Programın formatı gereği köfte ekmek bile yapsak en gurme halini mesela hamburger mekanlarını yapıyoruz/yaptık.



* Bizde bir iki sene önceye kadar içinden yemek geçen programlar genelde ev hanımlarının izlediği stüdyodaki yapay mutfaklardaydı. Siz başka bir şeyin peşindesiniz. Önceki algıyı kırmak kolay mı?


10 sene önce bir kanalda tüm gün yemek programı olacak deseler ne düşünürdünüz? Öyle şeflerle ya da işletmecilerle röportajlar, programlar yapıyoruz ki, kimi, annelerin ideal eş adayı olur. Karizmatikler; hepsi iyi okumuş; yemeği hem teorikte, hem pratikte öğrenmişler; yurtdışı tecrübeleri çok ve bunun gibi... Yemeği yapan da, yiyen de çok değişti. Artık yediklerimizin ardındaki hikayeyi, yemeğin kültürünü de merak ediyoruz. Bence algı çoktan kırıldı, daha da kırılacak...

* Programda ne yapıyorsunuz?

Orijinal mekan ve aşçıların bir araya geldiği mekanlar seçiyoruz bir kere... Mutfağa giriyorum, aşçılar bize en özel yemeklerinden bir ikisini yapıyor; bu aşamada bir tarif ya da ilginç yemek hikayeleri öğreniyoruz. Sonra da aşçı ya da o yemeğin aşığı biriyle sohbet ediyoruz. Sushi bölümünü çok orijinal bir şef ve Japonya'da yaşamış bir sushisever olan Serdar Kuzuloğlu'yla çektik mesela; ya da hamburger bölümümüzde Mehmet Çağçağ vardı... Yemeksever konuklar da oluyor yani... Bazı haftalar tek bir mekan olabildiği gibi; mekandan mekana sıçrayış da olabiliyor. Meksika yemeği üzerine, muhteşem bir kahveci keşfettik mesela ya da lüks bir restoran üzeri kung-fu çay şovu!

* İnsanlar bu programı niye izlemeli?

Hem yemek yemeyi sevenlerin, hem yeni ve farklı mekanları merak edenlerin, hem de geleneksel ve yenilikçi anlamda yemek yapanların, yemekle ilgilenenlerin seveceği, izleyeceği bir program olsun isterim.
İzleyenler yemek yapmıyor olsalar da trende uygun, güzel ve kaliteli mekan keşfedecek; ilgilenenler de yemeğin yapılışını ve hikayesini öğrenecek. Amacımız bu.

* Seyrederken kendinizi nasıl buldunuz?
Benim için seçilen yerin, yemeğin ve aşçının enerjisi önemli. Onlar iyi ise ben kendimi çok eleştirsem de yayını seviyorum. Genellikle bana "Yavaş konuş, yavaş yürü" diyorlar. Onları yaparken zorlanabiliyorum, ben hata yapınca "Doğallıktan" deyip geçiyorum ama izleyici sevmeli, umarım o da olur.


* Şehirli Sofralar hangi gün ve saatte...
Her cuma 21.45! Tam "Medcezir'in karşısına konulur mu?", "Benim arkadaşlarım cuma gezer" diyordum ki, baktım bir dolu da tekrarı var; tavsiye ederim.

Haberin Devamı