Gazete Vatan Logo

İlk işleri tapuları yağmalamak oldu

Kuzey Iraklı Kürt gruplar dün Kerkük'e girdi. İlk akın ettikleri yerler ise tapu ve nüfus daireleri oldu, belgeleri yaktılar. 1991 'deki gibi amaçları Türkmenlerin izlerini silmekti. Sivil Kürtler de sahte belgeler kullanarak konvoyla kente girdi

Bağdat'ın düşmesinin ardından bütün gözlerin çevrildiği Kuzey Irak'ta korkulan oldu ve Kürt gruplar Kerkük'e girdi. Amerikan güçleri ve Celal Talabani liderliğindeki Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) milisleri sabah erken saatlerde Kerkük'e saldırıya geçti. Sırasıyla, Mahur, Altın-köprü ve Hanekız bölgelerini ele geçirerek Kerkük'ün kapılarına dayandı.

ABD müdahale etmedi
"Şehre çatışma olmadan girmek istiyoruz" diyen Kürt ve Amerikan birliklere Kerkük'ten mesaj geldi: Direniş göstermeyeceğiz. Bunun üzerine Kürtler, Amerikan askerlerinden bağımsız kent merkezine ilerledi. Baas Partisi karargahını ele geçiren peşmergelerin öğle saatlerinde Kerkük'ün kontrolünü ele geçirdiği bildirildi. Amerikan birlikleri ise Kürtler'e müdahale etmedi ve kent çevresindeki mevzilerinde kalmayı tercih etti.

Resmi belgeleri yaktılar
Kürt milislerin ilk işi tapu dairesine akın etmek oldu. Tapu dev nüfus dairelerindeki ve mahkeme binasındaki tüm resmi belgeler bahçede toplanarak yakıldı, bir kısmı ise kamyonlara yüklenerek götürüldü. 1991'de de bölgeye giren Kürtler'in yine ilk akın ettiği yerler tapu ve nüfus daireleriydi. Amaç kentteki Türkmen nüfusa ve Araplar'a ait tüm kayıtların silinmesi ve Kerkük'ün Kürt kenti olduğu iddialarına zemin hazırlanmasıydı. CNN'in haberine göre Kürt milisler, bir kişiyi Kerkük valisi ilan ederek yönetimi devraldıklarını duyurdu. Türkmen lider Sanan Ahmet Ağa ise "Kerkük'ten sürülen Türkmenler ilerliyordu ama bizi durdurdular. Tekme tokat dövdüler, kente girmemizi engellediler" diye bir açıklama yaptı.

Her yeri yağmaladılar
Kentin sokaklarında KDP ve KYB bayraklarıyla tur atan milisler tüm kamu binalarını, Baas Partisi merkezlerini ve ordu karargahlarını yağmaladı. Başını kent dışından gelen milislerin çektiği yağmacılara kentteki Kürt azınlık da katıldı. Kerkük halkının ise yağmacılara büyük tepki gösterdiği, yer yer çatışmaların çıktığı açıklandı. Amerikan birlikleri, yağma ve kaçak sahnelerinin Musul'da da yaşanmaması için harekete geçti. Amerikan tankları kontrolü sağlamak amacıyla bu kente doğru ilerlemeye başladı. 173. Hava İndirme Taburları da kente indirildi.

Haberin Devamı