Gazete Vatan Logo

Haydi çocuklar uykuya!

Akşam saatleri hem çocuklar hem de ebeveynler için günün en yorucu saatleridir. Çalışan ebeveyn işte yorulur, evde çocuğuna bakan anne ev işleri ve çocuk arasında mekik dokumaktan yıpranır. Diğer taraftan gün boyunca koşturup duran çocuk da yorgunluktan huysuzlaşınca evdeki akşam trafiği tam bir kabusa dönebilir.

Çocuğunuzu yatmak için hazırlamak, banyo yaptırmak, saçlarını fırçalama, dişlerini fırçalamak ya da yatağa gitmeye ikna etmek tüm günün en yorucu anı olabilir. Bu durumlarla karşılaştığınızda uygulayabileceğiniz bazı önerilerimiz var:

Yatak rutininizi uygulamakta zorlanıyorsanız çocuğunuzun çok sevdiği bir oyuncağı ya da çizgi film karakteri gibi davranıp ondan size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Çocuklar birilerine ne yapması gerektiğini söylemeye bayılırlar. Size dişlerinizi nasıl fırçalayacağınızı ya da pijamalarınızı nasıl giyeceğinizi anlatırken bir de bakmışsınız ki tüm işleri tamamlamış çocuğunuzu yatağa koymuşsunuz bile.

Diş fırçalamamak için direniyorsa diş fırçalamayı sevdirecek şeyler yapmayı deneyebilirsiniz. Sevdiği çizgi kahraman karakterlerinin yer aldığı diş fırçaları hoşuna gidebilir. Pilli diş fırçaları da onlar için eğlenceli bir yöntem olabilir.

Çocuğunuza ışıkların yarım saat sonra kapanacağını söyleyebilir, bu süre zarfında diğer işleri ne kadar çabuk bitirirlerse kitap okumak için o kadar çok vaktiniz kalacağını söyleyebilirsiniz.
Kitap okumak için hızlı hareket edeceklerdir. Bu methodu uygularken sakin olmaya özen gösterin. Onlar diş fırçalama, pijamalarını giyme gibi işlerini hallederken siz de gazetenizi okuyun. Eğer geç hazırlanırlarsa siz gazeteden daha çok keyif almış olursunuz, erken hazırlanırlarsa daha çok kitap okuma fırsatı yakalarlar ve siz de işlerinizi daha çabuk bitirirsiniz. Her iki durumda da her iki taraf kazançlı çıkar.

Banyo yapmak istemeyen bir çocuğu ikna etmek için şampuanı gün aşırı yapmayı deneyebilirsiniz. İkisinin bir arada olduğu şampuanları da denemenizi tavsiye ederiz, en azından banyodaki bir adımı eksiltmiş olursunuz. Kızınız uzun saçını açmamanız için direnirse bu şekilde davranırsa saçlarının çok dolaşacağını ve sonunda kısa kestirmek zorunda kalacağınızı söyleyebilirsiniz. Saçına değer veriyorsa açmanıza izin verecektir.

Çocuğunuz kendi yatağında uyumak istemiyor sizin yanınızda yatmak istiyorsa sıkılmadan sabırla kendi yatağında uyuması gerektiğini söylemelisiniz. Kendi yatağında yatarken ve uyumaya hazırlanırken sizin yanında beklemenizi isteyebilir. Bu durumda en iyi çözüm yanında oturacağınız zamanı göstermek için bir alarm kurmak, zaman dolunca onu öpüp dışarı çıkmak olacaktır.

Haberin Devamı