Gazete Vatan Logo

En sıkı müşterilerim bebekler

En sıkı müşterilerim bebekler

Neslişah Alkoçlar, kurduğu Raya Organik ile artık farklı bir iş kolunda “Ben de varım” diyor. Türkiye’nin en büyük otellerinin organik gıda tedariğini yapan Alkoçlar, annelerin çocuklarına organik yedirmeyi tercih ettiğini söylüyor.

Neslişahcım bu işe başlaman nasıl oldu?

Üniversitede okurken organik dükkanları ve restoran mönülerindeki organik ürünlerin özellikle belirtiliyor olması dikkatimi çekmeye başlamıştı. Zamanla dükkanlarda bu ürünlerin içeriklerini incelemeye başladım ve Türkiye’ye geldiğimde bu konuyu 8 ay boyunca inceledim. O kadar içine girdim ki nereden ne alabilirim, nasıl beslenmeliyiz işine; ailem ve etrafımdaki insanlar neden bu işi yapmadığımı sormaya başladılar. Bu konu sağlıkla ilgili olduğu için çok ince eleyip sık dokuyarak bu şirketi kurdum ve yürütüyorum. Çok tecrübeli, yıllarını bu sektöre vermiş bir ekibim var. Onlarla birlikte sağlam adımlarla ilerliyoruz.

Kendi otellerinize satın alma yaparken de böyle bir eksiğin farkında mıydınız?

Kendi otellerimde en büyük hedefim bir gün tamamıyla organik ağırlıkta yemek çıkarabilmek. Organiğin çeşidinin artırılması ve otellerde kullanılacak çeşit sayısına cevap verebilecek hale gelmek gerekiyor. Ama ben bu süreci beklemeden evvel kendi otellerimizde yumurta, tavuk, salça, baharat, bakliyat, zeytinyağı ve zeytin kullanımını başlattım. Sadece kendi otellerimizde değil, Türkiye’nin en büyük otellerine organik gıda tedariğini de Raya Organik yapıyor.



Çok çalışkan bir anne babanın kızısın, onlar ne dedi bu işe?

Ailem bana iş hayatımda her zaman maddi ve manevi destek verdi. Okuldan mezun olduktan sonra önce medya satın alma, pazarlamada çalıştım. Şimdi kendi markam Raya Organik ile çalışma hayatıma devam ediyorum. Ailem ilk desteğini Alkoçlar Otelleri’nde Raya Organik ürünlerini kullanarak verdi. Anneannem her ürünümü denedi ve karar merciilerimin başında geldi. Örneğin yeni bir ürün çıkmadan önce anneanneme denetirim. Çünkü damak tadına çok güvenirim.

Hedefim Avrupa’da da en çok satılan markalardan olmak


Hangi organik pazarlarda satış yapıyorsunuz?

Cumartesi Şişli pazarında, Çarşamba Kadıköy Özgürlük Pazarı’nda, Pazar günü de Kartal Pazarı’nda Raya Organik’in ürünlerini bulabilirler. Pazarlarda olmak çok keyifli, inşallah pazarların sayısı artar.

Yaptığın işle, duruşunla harika bir örneksin. Markanı nerede görmek istiyorsun?

Raya’nın bir gün Türkiye’de ve Avrupa’da ilk iki sıranın içinde tercih edilebilir hale gelmesi en büyük hedefim. Bunun yanı sıra en güvenilir ve gerçek anlamda her kesime hitap eden bir marka olmasını isterim. Benim en büyük müşterilerim bebekler. Çünkü anneler çocuklarına organik yedirmek istiyorlar, çok da haklılar .

Ürünlerimi anneanneme tattırıyorum onun beğenmesi benim için önemli


İşin her safhasında varsın değil mi?

İşin her safhasında ben varım. Pazarlama en keyif aldığım bölüm. Ürünün girişi, paketlenmesi ve geldiği yörenin kısa tarihçesinin yazılımı ve sevk edildiği son ana kadar takip ediyorum. Bunun haricinde satın almayla da ilgileniyorum. Çalışmayı çok seviyorum. Mezun olduğumdan beri farklı sektörlerde de olsa hep çalıştım.

Tedarik edeceğin ürünleri neye göre belirliyorsun?

Tüketici taleplerine göre tedariklerimi belirliyorum. Market istek formları benim en büyük yönlendiricilerim. Ayrıca ürün yelpazemi genişletmek ve yeni ürünlerle rafta olabilmek benim için çok önemli. Ancak söylediğim gibi anneannemin ürünleri beğenmesi benim için çok büyük bir önem taşıyor.

Bu bir trend mi?

Organik beslenme kesinlikle trend olamaz ve de olmamalı; bu bir yaşam tarzı. Özellikle de sağlıklı yaşamın gerekliliği. Doğru ürünle dengeli beslenmedir. Bence Türkiye’de insanlar bilinçlenmeye başladığı için şu an çok gündemde çünkü insanlar ne yediklerine ya da çocuklarına ne yedirdiklerine önem veriyorlar.

Çünkü hormonlu ve GDO’lu ürünlerin yan etkilerinin farkındalar. Yurtdışında bir markete girdiğinizde organik konvasyonelden daha ön planda çünkü yurtdışında bilinçli kesim daha çok. Ben eminim Türkiye de bu aşamaya gelecek.

Bu işin olmazsa olmazı nedir?

Güvenilir olmak, işini ciddiye almak ve severek bu işe gönül vermek... Uğraştığım iş sağlık yanı çok ciddi bir alan. Bu iş bir yanlışı kaldırmaz. Sonuçta benim sattığım ürünü insanlar tüketiyor. Büyük bir titizlikle çalışıyoruz; bunun da karşılığını alıyoruz. Raya Organik’i tercih etmelerinin en büyük sebebi güven ve kaliteli ürün olması. Benim için en güzel şey, alan insanların tekrar ve tekrar alması, ki bunu yakaladığımızı düşünüyorum.

Organik ve doğal ürünler çok revaçta. Her organik levhasına itimat etmeli miyiz?

Üzerinde Tarım Bakanlığı’nın amblemi, sertifikası, denetlenme belgesi varsa ve paketli ürünse, güvenilir bir markaysa, evet. Ürünleri seçerken son kullanım tarihine ve üretildiği yerlere de dikkat etmeliyiz.

Sırrım düzenli uyku ve sigara içmemek


Düşünüldüğünün aksine ürünlerin fiyatları gayet uygun...

Benim fiyat politikam en iyi ürünleri sunmak; sunarken de fiyatlarımı en aşağıya çekmek ve sürümden kazanmak.

Sana bakınca cildin ışıl ışıl, saçların pırıl pırıl. Ne yiyorsak o muyuz?

Sağlıklı beslenmenin rolü çok büyük. Fakat genetik faktörlere de teşekkür etmek lazım. Sigara ve alkol kullanmamanın cilt ve saç sağlığı açısından payı olduğunu düşünüyorum. Bence en önemlisi düzenli uyku. İnsan kendine değer verir ve bakarsa zaten sağlıklı gözükür.

Hedeflerin neler?

Hedefim öncelikli ürün dağarcığımı genişletmek, sonrasında Türkiye’nin her köşesinde Raya ürünlerine ulaşılabilirlik sağlamak. Ve de bir gün yurt dışı market raflarında da olabilmek. İsteyenler www.rayaorganik.com adresinden de çok kolay bir şekilde sipariş verebilirler. Evlere her gün sevkiyatımız var.

Tavuk en çok sattığımız ürünlerden


Raya’da hangi ürünler mevcut?

Bir mutfağın ihtiyacı olan her şey Raya Organik’te mevcut. Örneklemek gerekirse taze meyve sebzeden tutun da bakliyatlar, salçalar, kuru yemişler, zeytinyağlar, ballar, zeytinler, tavuk, yumurta, çay, pekmez, müsli, erişte diyebiliriz. En çok satan ürünlerimizin başında salça ve kuruyemişlerimiz geliyor. Mas fasulyesi, kepekli pirinç erişteler gibi değişik ürünlerimiz var. Gerçekten bu konuda iddalıyız. Her gün ne ekleyebiliriz, neler getirebiliriz diye çalışıyoruz.

Ben de kendi restoranımda senin organik tavuklarını kullanıyorum. Nasıl sağlıyorsun?

Tavuğun ne kadar riskli ve önemli olduğunun bilincindeyim ve en çok satan ürünlerimiz arasında tavuk var. Soğuk hava depomuza tavuklar geliyor, soğuk hava depolu araçlarla sevkiyatları yapıyoruz... Tavuğuma çok güveniyorum. Bebekler de yiyor, onun için en önem verdiğim ürünlerden biri.

Nasıl besleniyor tavuklar?

Tavuklar organik buğday ve organik soyayla besleniyorlar. Bunlar aynı zamanda gezen tavuklar yani kapalı değiller.

Organiğin özendiriciliği nedir, tarif etsen...

Güzel şeyler yedirmek ve sağlıklı olmalarına katkıda bulunuyor olmak benim için insanlık ve sosyal sorumluluk olarak değerlendirdiğim bir görev sanki. Organiğin en büyük özendiriciliği doğal yaşamı kendine yaşayış şekli olarak seçen insanların tercihi olması. Hastalıktan korunuyor olduğunu bilerek güvenle yiyebiliyor olmak bu devirde artık bir lüks değil mi?

Mickey Mouse ile hasta çocukların hayalleri gerçekleşti

Forum İstanbul, Disney Türkiye ve Bir Dilek Tut Derneği, Make-A-Wish Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirilecek Mickey’nin Hayal Gücü Atölyesi Projesi kapsamında, tüm dünyada çocukların en sevdiği çizgi film karakteri Mickey Mouse’un bembeyaz heykelcikleri; medya, sanat, spor ve cemiyet dünyasından temsilcileri tarafından tasarlanarak renkli ve eğlenceli şekillere büründü.
Aralarında benim de olduğum Ajda Pekkan, Gülşen, Leyla Alaton, Revna Demirören, Rüştü Reçber, Yalın, Sitare Akdilek gibi pek çok ünlünün hayal gücünü yansıtan 100’den fazla özgün Mickey heykelciği, dün Four Seasons Hotel’de düzenlenen özel bir davette satışa sunuldu. Heykelciklerin satışından elde edilen gelirin tamamı, Bir Dilek Tut Derneği, Make-A-Wish Türkiye’ye bağışlanarak 3-18 yaş arası hayati tehlike taşıyan bir hastalıkla mücadele eden çocukların dileklerini gerçekleştirmek üzere kullanılacak.
Ve ayrıca Forum İstanbul sadece ünlüleri değil, herkesi hayalindeki Mickey’i yaratmaya çağırıyor!
20-23 Nisan 2013 tarihleri arasında Forum İstanbul’da LETS Kırtasiye katkılarıyla gerçekleşecek Mickey’nin Hayal Gücü Atölyesi ile isteyen herkes, hayalindeki Mickey’i tasarlayabilecek. Ayrıca, ünlüler tarafından tasarlanan Mickey heykelcikleri de, bu tarihler arasında Forum İstanbul’da sergilenecek.
Ben Barış Manço’yu çok severim ve
hep de özlerim. Tasarlayacağım karakter bir ikon olmalıydı; Barış Manço ve Mickey karakteri biraraya geldi.
Çocuklar daha ne istesin hem de
23 Nisan öncesi...

Haberin Devamı