Gazete Vatan Logo

Çocuğunuz için özel nefis yiyecekler

‘Herhalde bütün çocuklara sürekli hamburger, makarna ve patates kızartması verseniz hiçbiri sıkılmaz. Anne ben neden pırasa yemiyorum? diye sormaz. Ta ki siz onlara bu yemekleri sevdirene kadar…’

Frenk üzümü
Çocuğunuza enerji veren potasyum ve antioksidan bakımından çok zengin. Ayrıca tam bir C vitamini deposu. Ayrıca Frenk üzümü portakala oranla dört kat daha fazla C vitamini içerir. Sadece iki çay kaşığı Frenk üzümü günlük dozu karşılamaya yeter.

Ispanak
Hem ıspanak hem de diğer koyu yeşil lifli besinler bol miktarda demir, potasyum, beta karoten, C vitamini ve folik asit içerir. Vücudun gerekli kan akışını sağlamada yardımcı olur. Çocuğunuzu ileriki yaşamında anemi (kansızlık), kanser ve görme bozukluklarından korumak için birebir.

Hindi
Hindi protein bakımından zengin. Pek fazla yağ içermez. B12 vitamini, demir ve çinko içerir. Bunlar sağlıklı bir kan ve güçlü bir bağışıklık sistemi açısından çok yararlı. Ayrıca içinde doğal bir aminoasit olan triptofanı da barındırır. Vücut triptofanı, serotonin salgılamak için kullanır. Beyinden salgılanan bu kimyasal çocuğunuzun enerjisini yükseltir.

Domates
Minik yavrularınızın büyümesi için gerçekten çok faydalı. Beta karoten, karotenoidler ve likopen gibi antioksidanlarla dolu. Bunlar çocuğunuzu kalp hastalığına ve kansere karşı korur. Ama koruyucu maddeler, tuz ve şeker doldurulmuş ketçaplardan, hazır olan domates soslarından kaçınmanızda yarar var.

Yumurta
Protein, vitamin ve mineral bakımından çok zengin. Demir ve çinko içerir. Sizin de bildiğiniz gibi hazırlaması ve pişirmesi kolay. Sık sık karnı acıkan çocuklarınız için pratik ve faydalı bir yemek olacaktır.

Balık
Konserve olmayan ton balığı, somon, uskumru gibi yağlı balıklarda Omega 3 içeren yağ asitleri bol miktarda bulunur. Bu yağ asitleri beyin hücrelerinin sağlıklı çalışması, kaşıntı ve iltihabı azaltması açısından yararlı. Çocuğunuzu egzemadan korumada bile balık etkili.

Çikolata
Kaliteli, özellikle koyu karışımlı organik çikolatalar çok yararlı. Sağlıklı bir cilt ve kemikler için magnezyum, bakır içeren minerallerle antioksidanların birleşmesini sağlar. Ara sıra çocuğunuza bir parça siyah organik çikolatalardan verin. Böylece damak tadı da gelişir. Ama tabii aşırıya kaçmadan!

Baklagiller
Nohut, soya fasulyesi, kırmızı barbunya ve mercimek gibi baklagiller bol miktarda protein içerir. Bol miktarda da vücudumuz için çok yararlı olan karbonhidrat bulunur.

Probiyotik yoğurt
Çocuklar yoğurdu sever. Sağlıklı dişler ve kemikler için iyi bir kalsiyum kaynağı. Probiyotik karışımlar içerisinde yararlı bakteriler barındırır ve bu bakteriler, sindirim sistemini korur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Taze doğranmış meyveyle beraber çocuğunuza gönül rahatlığıyla yedirin.

Tam tahıllar
Çocuğunuza enerji veren karbonhidratlar ve B vitamini bakımından zengin. Sindirim için yararlı ve gelişimi için iyi bir protein deposu.
Her zaman rafine edilmemiş tam tahılları tercih edin.


Haberin Devamı