Gazete Vatan Logo

Ünlü tablonun ikizi Erol Simavi'de çıktı

Kıraç Vakfı'nın 5 trilyona aldığı ünlü "Kaplumbağa Terbiyecisi"nin kardeşi Erol Simavi'de. Osman Hamdi birini 1906'da, diğerini 1907'de yapmış

Ressam Osman Hamdi'nin ünlü "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu TMSF'nin açık artırmasında yeni sahibini bulana kadar Erol Aksoy'un özel koleksiyonundaydı. Aksoy İktisat Bankası'nın sahibi olduğu 1992 yılında, tabloyu Maçka Mezat'ın düzenlediği müzayedede, 700 bin dolara satın almıştı. Tablonun TMSF salonunda 5 trilyon lirayı veren Müze Pera'ya geçmesiyle birlikte sırları da günışığına çıkmaya başladı. Rekor fiyatla gündeme oturan Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablonun bir ikizi olduğu ortaya çıktı. Bu ikiz Erol Simavi'nin özel koleksiyonunda bulunuyor. Simavi tabloyu İngiltere'deki bir müzayedede 170 bin pound'a yani yaklaşık 467 milyar liraya satın almış. İkiz resimlerin fiyatları arasında neredeyse 10 kat fark var.

Hikayesi ilginç
İki tablo yanyana konulduğunda birbirine çok benziyor. İki resimde de Osman Hamdi Bey kendini tasvir ediyor. Aradaki farklar ayrı tarihlerde yapıldığının kanıtı. Ama herhangi biri sahte değil. İkisi de Osman Hamdi imzasını taşıyor. Ünlü ressam ilk olarak, 1906 yılında resmetmiş "Kaplumbağa Terbiyecisi"ni. Bu tablo Müze Pera'da sergilenecek. 1 yıl sonra, 1907'de de şu an Erol Simavi'nin İngiltere'deki koleksiyonunda yer alan ikizini yapmış.

Aksoy nasıl almıştı?
Erol Aksoy'un koleksiyonerlerin her müzayedede kıyasıya çarpıştığı, sahip olamayanların imrendiği bu ikize nasıl sahip olduğuna gelince.... Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablo İstanbullu tersane sahibi Saim Birkök'ün koleksiyonunda bulunuyordu. 1950'li yıllarda Saim Birkök, bir tartışma sonucu evlatlığını öldürerek cezaevine girdi. Ve cezaevinde yaşamını yitirdi. Osman Hamdi Bey'in 120x222 cm. boyutundaki tablosu da dahil tüm mal varlığı kimsesi olmadığı için kurduğu Birkökler Vakfı'na kaldı. 1992 yılında Maçka Mezat tarafından tablonun satışı gerçekleştirildi. Tablo İktisat Bankası'nın sahibi Erol Aksoy'a 700 bin dolara satıldı.

Müzesi 6 yıldır kapalı
Bir tablosu trilyonlarca lira eden Türk müzeciliğinin kurucusu ünlü Ressam Osman Hamdi Bey'in, Gebze Eskihisar köyündeki evi ve müzesi kaderine terk edildi. 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nde zarar gördüğü gerekçesiyle kapısına kilit vurulan müze Kültür Bakanlığı tarafından restore edilip açılmayı bekliyor. Şimdi müze ve ev bir bekçiye emanet. Ama harap halde. Çiçek resimleri bulunan ahşap kapıları bir bir söküldü. İçi boşaltıldı, ahşap müştemilat kısmı bakımsızlıktan çürümeye yüz tuttu. Kayıklarını koyduğu kayıkhane ise yıkılmak üzere.

Ressamın sevdiği resmi birden çok yapması yaygındır
Resim eksperi ve Ressam Faruk Cimok ikiz tabloları şöyle yorumladı: "Bu yöntem dünyada çok yaygındır. Örneğin Monet "Şemsiyeli Kadın" tablosunu 4-5 defa çizmiştir. Bunlar kesinlikle sahte değildir. Türk resmine baktığımızda Süleyman Seyid'in "Soyulmuş Portakal" resminden 8-10 tane vardır. Şefik Bursalı'nın resimlerinde de bunları görürüz. Ressam sevdiği resminden istediği kadar yapma hakkına sahiptir, kimse bunu sorgulayamaz. Hatta resimde ufak detaylar değiştirebilir de. Bazen de ressam en iyiyi elde etmek için denemeler yapar. Belki de bu çalışmanın bir ürünüdür. Ancak birden fazla olması değerini düşürmez. Biri diğerinden daha değerli değildir."

Haberin Devamı